Grzyby.Grzybnia.pl Grzyby.Grzybnia.pl

GRZYBY

GRZYBNIA

PIECZARKI

BOCZNIAKI

Produkcja grzybów na świecie w latach 1961-2022 Drukuj Email
15 lutego 2023, autor: Redakcja
 
Ceny pieczarek Drukuj Email
24 stycznia 2023, autor: Redakcja
 
Problemy europejskich producentów pieczarek Drukuj Email
21 stycznia 2023, autor: Redakcja

Czytaj więcej (https://www.freshplaza.com) >>>

tłumaczenie Google Translator:

Unia Europejska jest świadoma problemów producentów pieczarek

Na niedawnym spotkaniu z przedstawicielami Komisji Rolnictwa Unii Europejskiej przyjęci zostali prezesi stowarzyszeń Europejskiej Grupy Producentów Pieczarek.  Powstała w 1980 roku grupa znana jako GEPC zawsze stanowiła dla branży punkt odniesienia w problemach producentów pieczarek iz czasem doprowadziła do wdrożenia wewnątrzwspólnotowej produkcji pieczarek Agaricus Bisporus (pieczarki), w  w celu ograniczenia importu z Chin i stworzenia silnej gospodarki dla wszystkich krajów UE.

Grupa Europejska jest podgrupą Komitetów Copa-Cogeca ds. Owoców i Warzyw.  Składa się z 10 delegacji i reprezentuje producentów pieczarek z Włoch, Belgii, Danii, Francji, Niemiec, Węgier, Irlandii, Holandii, Polski i Hiszpanii.

W 2022 roku te 10 krajów reprezentowało 94% całkowitej europejskiej produkcji grzybów uprawnych.  AFI we Włoszech reprezentuje 93% włoskiej produkcji pieczarek i 95% produkcji substratów dla włoskich hodowców pieczarek.  W 2022 r. w UE wyprodukowano około 1,07 mln ton grzybów uprawnych, z czego 2/3 przeznaczono do spożycia na świeży rynek.

We Włoszech produkcja jest stabilna i wynosi 62 000 ton grzybów, z czego 54 000 jest konsumowanych na świeżym rynku.  Pierwszym krajem produkującym pieczarki w Europie jest Polska z 240 000 ton pieczarek i stałą produkcją, ale zorientowaną na eksport do Europy Północnej i Wielkiej Brytanii.  UE-27 jest strukturalnie samowystarczalna zarówno pod względem produkcji pieczarek świeżych, jak i pieczarek przeznaczonych dla przemysłu przetwórczego.  Import z krajów trzecich spada już od kilku lat.

Z drugiej strony eksport UE do krajów trzecich wzrósł dzięki zwiększeniu kwot do Stanów Zjednoczonych, które stanowią 63% całkowitego wolumenu sprzedawanego poza UE przez kraje członkowskie.  Dziś te kontyngenty uległy spowolnieniu, ponieważ są karane znacznym wzrostem ceł, które Stany Zjednoczone nałożyły na produkty europejskie, z korzyścią dla chińskiego importu.

Romeo Fuser, przedstawiciel Włoch i szef delegacji podczas przesłuchania w DG ds. Rolnictwa UE, podkreślił znaczenie działań, które są prowadzone w celu połączenia stowarzyszeń Grupy Europejskiej z Unią Europejską.

Powiedział: „W tym konkretnym kontekście mogliśmy podzielić się problemami charakterystycznymi dla sektora importu/eksportu. Żądania GEPC zostały uznane przez przedstawicieli Związku, a uczestnicy rozważyli obiektywność żądań podjęcia działań w  wobec ceł nałożonych przez USA (które w ciągu roku podwoiły się) oraz wrażliwości na problem ukraiński, rewizji kwot importowych do UE, które w obecnej sytuacji zostały zawieszone przez Unię Europejską.

Diego Fuser i Andrea Prando

„Grupa poruszyła jeszcze jedną ważną kwestię dotyczącą wykorzystania torfu w podłożu uprawowym, składnika uznawanego za niezbędny dla plonów produkcyjnych".

Istotnego zapewnienia udzielił przedstawiciel Policy Officer-Climate Change and Environment Unii Europejskiej Risto Artjoki, który stwierdził podczas spotkania, że ​​kwestia zakazu stosowania torfu w uprawie grzybów nie jest na porządku dziennym, ale że wzajemna  zaangażowanie w dążenie do zrównoważenia środowiskowego w połączeniu ze zrównoważeniem finansowym będzie musiało zostać osiągnięte z czasem.

W spotkaniach uczestniczył również prezes Włoskiego Stowarzyszenia Producentów Pieczarek Andrea Prando, który współpracował w programie GEPC, ​​a w szczególności w temacie torfu.

 
Targi rolnicze w Berlinie Drukuj Email
20 stycznia 2023, autor: Redakcja

Czytaj więcej (https://www.dw.com) >>>

 
Brak grzybów na Święta!!! Drukuj Email
12 listopada 2022, autor: Redakcja

Czytaj więcej (https://der-champignon.de) >>>

[użyj: Google Tłumacz]

 
SUKCES Drukuj Email
10 listopada 2022, autor: Redakcja
 
Niemieckie grzyby w markecie za ponad 6€/kg Drukuj Email
28 października 2022, autor: Redakcja
 
Grupa Bonduelle Drukuj Email
09 października 2022, autor: Redakcja

David Morange, Francja Champignon - Grupa Bonduelle:
„Kontekst inflacyjny zmusza nas do przeglądu sposobu zarządzania naszymi firmami".

„Biorąc pod uwagę strukturę kosztów grzybów, na ceny produkcji duży wpływ mają wzrosty kosztów energii, opakowań, transportu i robocizny", wyjaśnia David Morange, dyrektor operacyjny w Bonduelle, która przejęła France Champignon w 2021 r. „Anormalna inflacja zmusza nas do przeanalizowania sposobu, w jaki zarządzamy naszymi firmami.  Musimy mieć zawsze właściwe wskaźniki i działać sprawnie na wszystkich frontach".

Istotny wpływ miał wzrost kosztów energii i gazu.  „Energia stanowi znaczną część kosztów produkcji pieczarek.  Ewolucja cen gazu i energii elektrycznej będzie poważnym problemem w nadchodzących miesiącach".

Jeśli chodzi o konkurencję zagraniczną, wydaje się, że wyższe ceny energii nie sprawiają, że francuskie pieczarki są bardziej podatne na konkurencję z produktami importowanymi.  „Wpływ inflacji nie jest silniejszy we Francji niż w innych krajach produkujących, a koszty produkcji wszędzie silnie rosną.  Nowa równowaga, która z tego wyniknie, wciąż pozostaje do zobaczenia".

Na poziomie eksportu zarządzanie transportem jest skomplikowane.  Jednak główne oczekiwanie na najbliższe miesiące wiąże się z trendami rynkowymi.  „W następstwie różnych kryzysów – Covid, inflacji i kosztów energii – straciliśmy punkty odniesienia.  Wyzwaniem jest teraz dokonanie właściwych wyborów w tym niestabilnym kontekście".

Sprzedaż rośnie
Obecnie rośnie zapotrzebowanie na grzyby.  „Po bardzo spokojnym lecie pod względem sprzedażowym, głównie ze względu na wysokie temperatury, które nie sprzyjają konsumpcji grzybów.  Ale wydaje się, że sprzedaż wróciła na dobre tempo, zarówno dla świeżych, puszkowanych, jak i mrożonych grzybów".

Według Davida francuscy konsumenci preferują lokalne grzyby.  „Pochodzenie produktu jest ważnym elementem dla większości konsumentów z kilku powodów: wpływ emisji dwutlenku węgla związany z transportem, bezpieczeństwem żywności i ogólną preferencją dla produkcji lokalnej lub krajowej".

Jeśli chodzi o świeże grzyby, ustawa AGEC kładzie kres stosowaniu plastiku do pakowania grzybów do 1 stycznia 2025 r. „Dlatego pracujemy nad tym, aby być gotowym na tę cnotliwą zmianę".

Po więcej informacji:
David Morange
Francja Pieczarka - Bonduelle
www.francechampignon.fr

Data publikacji: wtorek 4 października 2022
© FreshPlaza.pl

 

 
Cena pieczarek Drukuj Email
03 października 2022, autor: Redakcja

„Dopłata do świeżych grzybów jest koniecznością, aby zapobiec niedoborom na rynku"

Obecne wysokie ceny kosztów powodują duże zamieszanie w holenderskim sektorze pieczarek. Wysokie ceny energii i koszty pracy szczególnie obciążają hodowców. Obecnie ich cena za kilogram świeżych grzybów wynosi około 2 euro. Tak twierdzi Tom van Wijk, przewodniczący grupy grzybowej Holenderskiej Organizacji Rolno-Ogrodniczej (LTO).

Banken Champignons, holenderski lider na rynku pieczarek, również zmaga się z rosnącymi rachunkami za prąd. „Podczas uprawy grzybów musimy naśladować jesienny klimat", mówi Rob Banken, „więc musimy zastosować chłodzenie i ogrzewanie. W 2022 roku przez długi czas było bardzo gorąco, co wymagało dodatkowej energii elektrycznej. Dodatkowe koszty związane są ze wzrostem cen gazu."

„Dodatkowo rosnące koszty energii i transportu wpływają na koszty surowców. Doprowadziło to do ogromnego wzrostu kosztów kilograma grzybów. Co więcej, koszty pracy wciąż rosną. Nadal bardzo trudno jest znaleźć, zakwaterować i zapewnić transport pracownikom zajmującym się zbiorami. Branża pieczarek musi jak najszybciej uzyskać dopłatę, aby pokryć wszystkie zwiększone koszty, w przeciwnym razie nie będzie wystarczającej dostępności świeżych grzybów" – podsumowuje Rob.

więcej informacji:

Rob Banken

Pieczarki Banken

Tel: +31 (0) 243 667 422

E-mail: Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.

Strona internetowa: www.bankenchampignons.com

 
Zbiór pieczarek Drukuj Email
02 października 2022, autor: Redakcja
 
<< pierwsza < poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 następna > ostatnia >>

Strona 7 z 7

Polecamy

 

 

 

 

WORTAL - Grzyby.Grzybnia.pl
DODAJ SWOJĄ FIRMĘ DO BAZY FIRM
Partnerem wortalu jest SPYRA - Laboratorium Grzybni. Copyright © 2004-2018