As a result of the application filed by Amycel LLC, the Unified Patent Court, Court of First Instance, division in The Hague, issued an order on July 31, 2024, requiring Mr. Szymon Spyra to refrain from selling and offering mushroom spawn under the trade name Cayene in the Netherlands, Germany, France, and Italy. This judgment, regarding provisional measures, is provisional and applies only for the duration of the ongoing dispute between the parties regarding the infringement of the patent rights of the brown mushroom strain Agaricus bisporus BR06. The issued judgment does not determine whether the Cayene spawn infringes on Amycel's patent rights.
Na skutek wniosku złożonego przez Amycel LLC, orzeczeniem z dnia 31. 07. 2024 r. Jednolity Sąd Patentowy, Sąd Pierwszej Instancji, wydział z siedzibą Hadze, nakazał Panu Szymonowi Spyrze powstrzymać się ze sprzedażą oraz oferowaniem grzybni pieczarki pod nazwą handlową Cayene w Holandii, Niemczech, Francji oraz we Włoszech. Orzeczenie to, wydane zostało w postępowaniu zabezpieczającym, ma charakter tymczasowy i obowiązuje jedynie na czas toczącego się pomiędzy stronami sporu o naruszenie prawa z patentu szczepu grzybni pieczarki brązowej Agaricus bisporus BR06. Wydane orzeczenie nie przesądza, czy grzybnia Cayene narusza prawa z patentu firmy Amycel. Dodatkowo, należy wyraźnie zaznaczyć, że sąd zobowiązał Amycel LLC do wpłaty kaucji w wysokości 200 000 Euro, w celu zabezpieczenie interesów Pana Szymona Spyry, na wypadek gdyby nałożony przez Sąd zakaz sprzedaży okazał się nieuzasadniony w wyniku rozstrzygnięcia sprawy o naruszenie patentu. Wydany nakaz został zaskarżony przez Pana Szymona Spyrę apelacją, która oczekuje na rozpatrzenie. Jednocześnie w odrębnym postępowaniu Pan Szymon Spyra złożył wniosek o unieważnienie patentu firmy Amycel, gdyż jego firma już wiele lat wcześniej wytwarzała i oferowała do sprzedaży grzybnie pieczarki brązowej (wcześniej pod nazwą handlowa SP B1), która to została pozyskana z Węgier, jeszcze na początku lat 90.
Obecnie toczą się pomiędzy Panem Szymonem Spyrą, a firmą Amycel następujące sprawy sądowe oraz administracyjne przed:
1. Sądem Okręgowym w Warszawie o naruszenie praw z patentu;
2. Jednolitym Sądem Patentowym w Luksemburgu, gdzie rozpatrywana jest apelacja od nakazu wydanego przez Jednolity Sąd Patentowy wydział w Hadze;
3. Jednolitym Sądem Patentowym wydział w Mediolanie, gdzie toczy się sprawa o unieważnienie patentu firmy Amycel;
4. Urzędem Patentowym w Polsce o wpisu do rejestru patentowego na rzecz Pana Szymona Spyry uprawnienia wynikającego z posiadania statusu używacza uprzedniego.
Jak wyżej wskazano, na tym etapie żadna z toczących się spraw nie przesądziła faktu naruszenia patentu przez pana Szymona Spyrę. Jednoznaczną odpowiedź na pytanie, czy grzybnia pieczarki brązowej pod nazwą handlową Cayene narusza prawa z patentu firmy Amycel do grzybni Heirloom poznamy, gdy dojdzie do prawomocnego rozstrzygnięcia wymienionych wyżej postępowań sądowych i administracyjnych. W opisywanym sporze nie można tracić z pola uwagi, że firma Pana Szymona Spyry oferuje grzybnię pieczarki brązowej od ponad 30 lat, a więc jeszcze w czasach przed dokonaniem rejestracji patentu przez Amycell. Nie jest zatem wykluczone, że Heirlom może być kopią Cayene. Dowiemy się o tym, dopiero po zakończeniu wskazanych wyżej postępowań sądowych.
Pieczarkalia 2024 organizowane są pod hasłem grunt to współpraca.
Dlaczego? W naszej działalności najważniejsze jest spotkanie z drugim człowiekiem, zrozumienie wzajemnych potrzeb i wspólna praca na rzecz celu, który nas łączy. Wierzymy, że w ten sposób możemy rozwija się i wzrasta.
Tegoroczna edycja Pieczarkaliów odbędzie się 3 października w Pałacu i Folwarku Łochów. Tradycyjnie wydarzenie podzielone jest na dwa segmenty: dla branży pieczarkarskiej oraz dla menadżerów.
Segment branżowy to okazja do spotkania z wyjątkowymi prelegentami, przygotowanymi do tego, by podzieli się swoją wiedzą i doświadczeniem z zakresu profesjonalnej uprawy pieczarek. Podczas tej części wydarzenia zaserwujemy naszym Gościom potężne wsparcie merytoryczne – przeanalizujemy nowości technologiczne, przedstawimy dobre praktyki i wskażemy kierunek rozwoju pieczarkarstwa. W ramach segmentu menadżerskiego podejmiemy tematy związane z zarządzaniem biznesem w aktualnych, niezwykle wymagających czasach. Prelegenci podzielą się z naszymi Gośćmi swoimi unikalnymi przepisami na sukces, technikami oraz narzędziami, które pozwalają menadżerom odkryć swoje zasoby w zmieniającym się świecie. Tę część wydarzenia uświetni znana osoba, której osiągnięć nikomu nie trzeba przybliżać. Kto to będzie? Przekonasz się już wkrótce.
Pieczarkalia to jednak coś więcej niż event branżowy. To okazja do budowania relacji, networkingu, wymiany doświadczeń, a także… do świetnej zabawy! Na miejscu będzie czeka na Ciebie ogromna kula z niespodziankami, fotobudka 360, coctail bar oraz muzyka na żywo w wykonaniu gwiazdy wieczoru – Sylwii Grzeszczak!
HARMONOGRAM 3 października 2024 r. (miejsce: Pałac i Folwark Łochów- ul. Marii Konopnickiej 1, 07-130 Łochów ) Konferansjer: Maciej Kurzajewski
10:00 OTWARCIE KONFERENCJI I POWITANIE GOŚCI
I Część –BRANŻOWA
10:10 DZIAŁALNOŚĆ SBGU W POLSCE - dr Krystian Szudyga, Prezes Stowarzyszenia Branży Grzybów Uprawnych 10:50 EUROPEJSKA DZIAŁALNOŚĆ BRANŻY GRZYBÓW UPRAWNYCH – MR Paul Wilson, prezydent GEPC 11:30 MUSHROOM IN CHINA TODAY - Zlatko Vidmar , Sylvan Inc
12:00-12:30 PRZERWA KAWOWA
12:30 WIRUS X. CZY JEST SIĘ CZEGO BAĆ? - dr Helen Grogan 13:00 DRAWER SYSTEM – AUTOMATYZACJA I ROBOTYZACJA. JAK TO WYGLĄDA W PIECZARKARNI. - Christiaens Group
12:30-13:00 PRZERWA KAWOWA
13:00 NICIENIE, CZEGO CIĄGLE JESZCZE NIE WIEMY? – KOPPERT Polska, Sp.zo.o 13:30 CO Z TĄ OKRYWĄ BEZTORFOWĄ - Wokas Spółka Akcyjna
14:00- 15:00 PRZERWA OBIADOWA
II Część – MENEDŻERSKA
15:00 POWERSPEECH 16:00 WRĘCZENIE WYRÓŻNIEŃ Z OKAZJI 25 LECIA SBGU DLA ZASŁUŻONYCH CZŁONKÓW SBGU 17:00 ZAKOŃCZENIE KONFERENCJI 19:30 UROCZYSTY BANKIET - GOŚĆ WIECZORU: Sylwia Grzeszczak
INFORMACJE DODATKOWE: Udział w konferencji prosimy zgłaszać do 20 września 2024 r
KONFERENCJA: Marcin Chęcel tel. 531 465 401 e-mail:
Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.
Mirosław Piekarski tel. 502 556 366 e-mail
Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.
Krystian Chwiłka , tel. 794 444 417 e-mail:
Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.
BANKIET: Zgłoszenia do 20 września 2024r Kontakt: Ewa Stepiuk tel. 502-556-388 e-mail:
Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.
• uprawa: Rymuza & Stańczuk • kompost: Głuchowski • grzybnia: SPYRA F1 RACING
Na zdjęciach widać marzenie każdego technologa. Dzięki umiejętnym wykorzystaniu cech grzybni F1 mamy takie cudo na półkach. Łatwy i szybki zbiór, bardzo dobra jakość grzybów oraz wysoki plon osiągnięty dużym rozmiarem lub średnim rozmiarem owocników w zależności od zapotrzebowania.