Unia Europejska: produkcja pieczarek w roku 2009 |
|
Do głównych zadań organizacji GEPC (Groupement Europeen des Producteurs de Champignons) należy opracowywanie rocznych statystyk dotyczących produkcji pieczarek w Europie. Źródłem gromadzonych informacji są dane przekazywane przez organizacje członkowskie GEPC oraz dane uzyskiwane z innych dostępnych źródeł. GEPC stawia bardzo wysokie wymagania jeżeli chodzi o wiarygodność źródeł, dlatego też dane dotyczące roku 2009 udostępnione zostały z adnotacją “provisoir” – prowizoryczne, przybliżone. Zgodnie z aktualną statystyką GEPC produkcja pieczarek w Unii Europejskiej w roku 2009 w porównaniu do roku 2008 spadła o 3,7%, co daje łączną produkcję na poziomie 1.009.900 t. Kraje, które przyczyniły się do tego spadku, to przede wszystkim Francja, Włochy, Holandia i Hiszpania, podczas gdy w Polsce odnotowano wzrost. Polska, z udziałem 25% łącznej europejskiej produkcji jest największym producentem pieczarek na naszym kontynencie, wyprzedzając Holandię – której udział w europejskim rynku jest na poziomie 23%, Francję (10%) i Hiszpanię (9%). Niemcy wraz z Włochami z udziałami po 6% spadły z piątego na szóste miejsce.
Do państw, które przetwarzają znaczną ilość pieczarek pochodzących z krajowej produkcji należy: Francja (78%), Holandia (61%), i Hiszpania (57%). źródło: Der Champignon (478·Nov./Dec.`10) |