Grzyby.Grzybnia.pl Grzyby.Grzybnia.pl

GRZYBY

GRZYBNIA

PIECZARKI

BOCZNIAKI

Unia Europejska: produkcja pieczarek w roku 2009 Drukuj Email
22 stycznia 2011, autor: Redakcja

Do głównych zadań organizacji GEPC (Groupement Europeen des Producteurs de Champignons) należy opracowywanie rocznych statystyk dotyczących produkcji pieczarek w Europie. Źródłem gromadzonych informacji są dane przekazywane przez organizacje członkowskie GEPC oraz dane uzyskiwane z innych dostępnych źródeł. GEPC stawia bardzo wysokie wymagania jeżeli chodzi o wiarygodność źródeł, dlatego też dane dotyczące roku 2009 udostępnione zostały z adnotacją “provisoir” – prowizoryczne, przybliżone.

Zgodnie z aktualną statystyką GEPC produkcja pieczarek w Unii Europejskiej w roku 2009 w porównaniu do roku 2008 spadła o 3,7%, co daje łączną produkcję na poziomie 1.009.900 t. Kraje, które przyczyniły się do tego spadku, to przede wszystkim Francja, Włochy, Holandia i Hiszpania, podczas gdy w Polsce odnotowano wzrost.

Polska, z udziałem 25% łącznej europejskiej produkcji jest największym producentem pieczarek na naszym kontynencie, wyprzedzając Holandię – której udział w europejskim rynku jest na poziomie 23%, Francję (10%) i Hiszpanię (9%). Niemcy wraz z Włochami z udziałami po 6% spadły z piątego na szóste miejsce.

 

Do państw, które przetwarzają znaczną ilość pieczarek pochodzących z krajowej produkcji należy: Francja (78%), Holandia (61%), i Hiszpania (57%).
W Polsce, udział przetworzonych pieczarek wynosi 18%, podczas gdy w pozostałych państwach Unii Europejskiej przetwórstwo odgrywa znikomą rolę (w Niemczech poniżej 14%).
Ilość pieczarek sprzedawana w Europie do sektora przetwórczego spadła od roku 2000 o około 5 procent.

źródło: Der Champignon (478·Nov./Dec.`10)

 

Polecamy

 

 

 

 

WORTAL - Grzyby.Grzybnia.pl
DODAJ SWOJĄ FIRMĘ DO BAZY FIRM
Partnerem wortalu jest SPYRA - Laboratorium Grzybni. Copyright © 2004-2018