Grzyby.Grzybnia.pl Grzyby.Grzybnia.pl

GRZYBY

GRZYBNIA

PIECZARKI

BOCZNIAKI

Polskie trufle Drukuj Email
07 grudnia 2010, autor: Redakcja

Trufle to grzyby, które od stuleci są symbolem tego, co w kuchni najbardziej wykwintne. Choć niepozorne z wyglądu, cenione są za wyjątkowy smak i aromat. Milimetrowej grubości plasterek może wzbogacić smak całej potrawy.

Trufle osiągają wręcz astronomiczne ceny, ze względu na to, że występują rzadko i trudno je znaleźć. Przeciętnie za kilogram tych grzybów płaci się kilka tysięcy euro. Wyjątkowo duże okazy białych trufli osiągają na aukcjach ceny rzędu kilkuset tysięcy dolarów. Trufle są tak trudne do znalezienia ponieważ rosną do 20 cm pod ziemią. Do ich wyszukiwania używa się specjalnie tresowanych świń i psów. Cena takiego wyszkolonego zwierzęcia sięga 10 tysięcy euro. Chyba tu leży przyczyna tego, że trufli nie szuka się w Polsce. Bowiem w Polsce, o czym mało kto wie, trufle również występują, głównie na obszarze Jury Krakowsko – Częstochowskiej.

Kilka lat temu Instytut Badawczy Leśnictwa w Sękocinie, w ramach projektu badawczego, z sukcesem poszukiwał trufli na obszarze Jury i przeprowadził szczepienie sadzonek dębu i leszczyny zarodnikami znalezionych grzybów. Gdyby rozwijać takie programy, Polska ze swoimi dużymi obszarami leśnymi mogłaby stać się kolejnym zagłębiem truflowym obok Włoch i Francji.

Źródło: fresh-market.pl

 

 

Polecamy

 

 

 

 

WORTAL - Grzyby.Grzybnia.pl
DODAJ SWOJĄ FIRMĘ DO BAZY FIRM
Partnerem wortalu jest SPYRA - Laboratorium Grzybni. Copyright © 2004-2018