Mity na temat grzybów |
|
Czasem zła reputacja przykleja się nawet do żywności, a powtarzanie negatywnych informacji na temat owoców i warzyw bywa wystarczającym powodem do rezygnacji z ich spożywania. Według Maureen Callahan, reporterki CNN podobna sytuacja miała miejsce z takimi produktami jak jajka, orzechy, awokado, kawa czy grzyby. W jednym ze swoich artykułów postanowiła ona obalić kilka panujących mitów na temat tych produktów. Poniżej część dotycząca grzybów. MIT: Grzyby są produktem o znikomych wartościach odżywczych. Ponadto coraz poważniej zaczynają się nimi interesować naukowcy. Dotychczasowe badania przeprowadzone na zwierzętach wskazują, że zawarte w nich związki chemiczne wykazują działania stymulujące układ immunologiczny oraz stanowią doskonałą profilaktykę przeciw rakową. Najnowsze badania naukowców z Uniwersytetu w Pensylwanii potwierdzają także, że pieczarki zawierają L-ergothioneine, czyli przeciwutleniacz, który do tej pory nie został stwierdzony w żadnym z produktów spożywczych. Amerykańscy Specjaliści do spraw żywienia podkreślają, że grzyby wpływają korzystnie także na ciśnienie krwi. Dzięki dużej zawartości potasu z powodzeniem obniżają one ciśnienie. Mało kto wie, że pięć średniej wielkości kapeluszy pieczarek ma więcej potasu niż pomarańcza”!!!
Składniki:
Oliwę rozgrzać na patelni na dużym ogniu, dodać grzyby i smażyć 5 minut. Posolić. Dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze minutę. Wymieszać z brązowym cukrem, octem balsamicznym i łyżką wody. Gotować 5 minut, aż objętość zmniejszy się o 1/3. Doprawić do smaku pieprzem, przełożyć do miski i posypać tymiankiem. |