Grzyby.Grzybnia.pl Grzyby.Grzybnia.pl

GRZYBY

GRZYBNIA

PIECZARKI

BOCZNIAKI

Mity na temat grzybów Drukuj Email
03 września 2010, autor: Dominika Spyra

Czasem zła reputacja przykleja się nawet do żywności, a powtarzanie negatywnych informacji na temat owoców i warzyw bywa wystarczającym powodem do rezygnacji z ich spożywania. Według Maureen Callahan, reporterki CNN podobna sytuacja miała miejsce z takimi produktami jak jajka, orzechy, awokado, kawa czy grzyby. W jednym ze swoich artykułów postanowiła ona obalić kilka panujących mitów na temat tych produktów. Poniżej część dotycząca grzybów.

MIT: Grzyby są produktem o znikomych wartościach odżywczych.

PRAWDA:Grzyby są produktem niskokalorycznym, w około 90 % składają się z wody a w 100 g jest jedyne 15 kcal.

Ponadto coraz poważniej zaczynają się nimi interesować naukowcy.

Dotychczasowe badania przeprowadzone na zwierzętach wskazują, że zawarte w nich związki chemiczne wykazują działania stymulujące układ immunologiczny oraz stanowią doskonałą profilaktykę przeciw rakową.

Najnowsze badania naukowców z Uniwersytetu w Pensylwanii potwierdzają także, że pieczarki zawierają L-ergothioneine, czyli przeciwutleniacz, który do tej pory nie został stwierdzony w żadnym z produktów spożywczych.

Amerykańscy Specjaliści do spraw żywienia podkreślają, że grzyby wpływają korzystnie także na ciśnienie krwi. Dzięki dużej zawartości potasu z powodzeniem obniżają one ciśnienie.

Mało kto wie, że pięć średniej wielkości kapeluszy pieczarek ma więcej potasu niż pomarańcza”!!!


Dla zachęty przepis na Pieczarki Balsamino :-)

Składniki:

  • 750 g małych pieczarek
  • 80 ml oliwy z oliwek
  • sól
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka wody
  • 60 ml octu balsamicznego
  • 3 łyżeczki listków tymianku

Oliwę rozgrzać na patelni na dużym ogniu, dodać grzyby i smażyć 5 minut. Posolić. Dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze minutę. Wymieszać z brązowym cukrem, octem balsamicznym i łyżką wody. Gotować 5 minut, aż objętość zmniejszy się o 1/3. Doprawić do smaku pieprzem, przełożyć do miski i posypać tymiankiem.

NA ZDROWIE :-)





















 

Polecamy

 

 

 

 

WORTAL - Grzyby.Grzybnia.pl
DODAJ SWOJĄ FIRMĘ DO BAZY FIRM
Partnerem wortalu jest SPYRA - Laboratorium Grzybni. Copyright © 2004-2018