05 sierpnia 2010,
autor: Redakcja
|
Świeże grzyby prosto z ogródka? Dlaczego nie! Smażone, duszone czy gotowane są zawsze pyszne, aromatyczne i pożywne. Niezastąpione w menu śniadaniowym jako główne danie lub jako dodatek do jajecznicy.
Uprawa boczniaka w ogrodzie jest bardzo prosta i nie przysparza większych kłopotów toteż warto się zastanowić nad założeniem własnej mini uprawy.
Gotowe kostki z podłożem do uprawy boczniaka zakupiliśmy w RSP BRZEŹCE, po czym umieściliśmy na wilgotnych podstawkach w piwnicy, polewając codziennie wodą aż do zawiązania owocników. Następnie kostki przetransportowaliśmy na zewnątrz, podwieszając w zacienionym miejscu pod wiatą. Równie dobrze spełni tę rolę każde osłonięte od słońca miejsce w ogrodzie. Kostki były polewane raz dziennie. Zbiór odbywał się w trzech rzutach. Po każdym z rzutów wstawialiśmy kostki do piwnicy, a następnie powtarzaliśmy cykl.
|