Grzyby.Grzybnia.pl Grzyby.Grzybnia.pl

GRZYBY

GRZYBNIA

PIECZARKI

BOCZNIAKI

Money.pl - Serwis Finansowy nr 1
Kursy walut
NBP 2017-12-12
USD 3,5708 +0,21%
EUR 4,2077 +0,09%
CHF 3,6085 +0,33%
GBP 4,7652 +0,01%
Wspierane przez Money.pl

USD
wykres waluty USD w money.pl
Wspierane przez Money.pl
Money.pl - Kliknij po wicej
EUR
wykres waluty EURO w money.pl
Wspierane przez Money.pl
Money.pl - Kliknij po wicej
CHF
wykres CHF w money.pl
Wspierane przez Money.pl
Money.pl - Kliknij po wicej
GBP
wykres waluty GBP w money.pl
Wspierane przez Money.pl
Zbieramy z księżycem Drukuj Email
02 sierpnia 2010, autor: Redakcja

Co ma księżyc do owoców, grzybów i warzyw? Bardzo dużo. Wiedzieli o tym doskonale starzy rolnicy. Ze zbieraniem plonów z ogródków, sadów i lasów zawsze czekali na dobrą fazę księżyca miesiąca.

Pora zbiorów tuż-tuż, zróbmy to samo. Zastanówmy się tylko, co od razu zjemy, a co ma leżeć do zimy w spiżarni. Gdy tarczy ubywa, czyli już po pełni (w trzeciej kwadrze), planeta przypomina coraz bardziej literę C. W drzewach, ziołach, owocach, warzywach i grzybach zostaje wtedy więcej sił witalnych. Zrywajmy więc plony, które zamierzamy przechowywać – na pewno poleżą dłużej.

Gdy Księżyc przybiera (przed pełnią ma kształt litery D), zbierajmy owoce, grzyby i warzywa , które zaraz podamy na stół. Mają wtedy więcej składników odżywczych i są najsmaczniejsze. Podobnie rośliny lecznicze i przyprawy – bazylia i tymianek, lawenda i rozmaryn – mają najwięcej dobroczynnych właściwości, jeśli zerwiemy je, gdy Księżyca przybywa.

W czasie suszy dzień przed zbiorami podlewamy rośliny z których zerwiemy owoce. Będą wtedy soczyste i apetyczne.

Weranda country nr 5

 
Partnerem wortalu jest SPYRA - Laboratorium Grzybni. Copyright © 2004-2013