Grzyby.Grzybnia.pl Grzyby.Grzybnia.pl

GRZYBY

GRZYBNIA

PIECZARKI

BOCZNIAKI

Zbieramy z księżycem Drukuj Email
02 sierpnia 2010, autor: Redakcja

Co ma księżyc do owoców, grzybów i warzyw? Bardzo dużo. Wiedzieli o tym doskonale starzy rolnicy. Ze zbieraniem plonów z ogródków, sadów i lasów zawsze czekali na dobrą fazę księżyca miesiąca.

Pora zbiorów tuż-tuż, zróbmy to samo. Zastanówmy się tylko, co od razu zjemy, a co ma leżeć do zimy w spiżarni. Gdy tarczy ubywa, czyli już po pełni (w trzeciej kwadrze), planeta przypomina coraz bardziej literę C. W drzewach, ziołach, owocach, warzywach i grzybach zostaje wtedy więcej sił witalnych. Zrywajmy więc plony, które zamierzamy przechowywać – na pewno poleżą dłużej.

Gdy Księżyc przybiera (przed pełnią ma kształt litery D), zbierajmy owoce, grzyby i warzywa , które zaraz podamy na stół. Mają wtedy więcej składników odżywczych i są najsmaczniejsze. Podobnie rośliny lecznicze i przyprawy – bazylia i tymianek, lawenda i rozmaryn – mają najwięcej dobroczynnych właściwości, jeśli zerwiemy je, gdy Księżyca przybywa.

W czasie suszy dzień przed zbiorami podlewamy rośliny z których zerwiemy owoce. Będą wtedy soczyste i apetyczne.

Weranda country nr 5

 

Polecamy

 

 

 

 

WORTAL - Grzyby.Grzybnia.pl
DODAJ SWOJĄ FIRMĘ DO BAZY FIRM
Partnerem wortalu jest SPYRA - Laboratorium Grzybni. Copyright © 2004-2018