UWAGA NA ZMIANĘ WYGLĄDU OWOCNIKÓW PO ZABLOKOWANIU WLOTU ŚWIEŻEGO POWIETRZA |
|
||
Zimą, w okresach zmiany temperatury powietrza zewnętrznego, wloty
Å›wieżego powietrza i wyloty czÄ™sto ulegajÄ… zablokowaniu, szczególnie gdy pojawia
siÄ™ szadź. Powoduje to wzrost wilgotnoÅ›ci i stężenia dwutlenku wÄ™gla w powietrzu w hali uprawowej, a w przypadku, gdy na póÅ‚ce znajdujÄ… siÄ™ owocniki - stajÄ… siÄ™ one wilgotne. Po odblokowaniu wlotu Å›wieżego powietrza system sterowania przystÄ™puje do natychmiastowego powrotu do utrzymywania zadanych parametrów, gdyż ma dostÄ™p do powietrza zewnÄ™trznego. Skutkuje to gwaÅ‚townym obsuszeniem owocników. Powoduje to żóÅ‚kniÄ™cie skórki (fot 1.), gÅ‚ownie w miejscach gdzie wczeÅ›niej wytworzyÅ‚a siÄ™ Å‚uska. W konsekwencji powoduje to utratÄ™ jakoÅ›ci owocników. Å»óÅ‚kniÄ™cie to pogÅ‚Ä™bia siÄ™ w okresie schÅ‚adzania owocników po zbiorze i przechowywania ich w chÅ‚odni. W przypadku stwierdzenia zablokowania wlotu lub wylotu to przed jego oczyszczeniem z szadzi lub czasami lodu należy stopniowo obniżać wilgotność i stężenie CO2 przez okres okoÅ‚o 4 godzin. Im różnica jest wiÄ™ksza pomiÄ™dzy mikroklimatem po zablokowaniu wlotu z zadanymi parametrami w hali uprawowej tym okres powinien być dÅ‚uższy. To stopniowe przywracanie cech mikroklimatu może odbywać siÄ™ w trakcie zbioru.
|