UMAMI - piÄ…ty smak |
|
Grzyby cieszÄ… siÄ™ sympatiÄ… i zainteresowaniem konsumentów szczególnie ze wzglÄ™du na ich smak. Okazuje siÄ™, że ma to pewne naukowe wytÅ‚umaczenie. Mianowicie grzyby posiadajÄ… UMAMI – piÄ…ty smak odkryty w 1909 roku przez japoÅ„skiego psychofizyka Kikunae Kieda. W wolnym przekÅ‚adzie UMAMI znaczy „smaczny”, „wyÅ›mienity”. Po niemalże caÅ‚ym wieku badaÅ„ i rozważaÅ„ na temat tego odkrycia, w 2000 roku oficjalnie doÅ‚Ä…czono nowy smak /UMAMI/ do pozostaÅ‚ej czwórki: sÅ‚onego, sÅ‚odkiego, kwaÅ›nego i gorzkiego. Umami odpowiada za wykrywanie biaÅ‚ek, a konkretnie kwasu glutaminowego, który wystÄ™puje w miÄ™sie, a także w potrawach sfermentowanych, popularnych w kuchni azjatyckiej - sosach rybnych, sosach sojowych, pastach krewetkowych, a także w serach i orzechach. {MOSIMAGE} Prawdopodobnie, to wÅ‚aÅ›nie poÅ‚Ä…czenie trzech skÅ‚adników zawierajÄ…cych w sobie umami wpÅ‚ynęło na niezwykÅ‚Ä… popularność w USA Mushroom Cheddar Cheese Burger, który Å‚Ä…czy w sobie miÄ™so, ser Cheddar oraz pieczarki. Poniżej przepis na AmerykaÅ„ski Mushroom Cheddar Cheese Burger. 1. Należy poÅ‚Ä…czyć poniższe skÅ‚adniki:
NastÄ™pnie smaż na ruszcie 6-7 minut z każdej strony. 3. Na rozgrzanej patelni podsmaż na maÅ›le jedno opakowanie pokrojonych grzybów wraz z 2 Å‚yżkami sosu Worcester oraz jednÄ… Å‚yżkÄ… cukru. 4. Przygotuj Å›wieże warzywa wedÅ‚ug uznania (mogÄ… to być pomidory, papryka, cukinia cebula) i poÅ‚Ä…cz wraz z buÅ‚kÄ… i hamburgerem. Jak to zrobić? Zobacz ZDJĘCIA OD KUCHNI » |