ZIMA |
|
Co prawda zima pojawia siÄ™ u nas, co roku, ale zwykle nas czymÅ›
zaskakuje tym bardziej, że często atakuje już jesienią. Oto kilka
praktycznych wskazówek zwiÄ…zanych z tÄ… porÄ… roku: 1. Wloty powietrza szczególnie te posiadajÄ…ce siatki na zewnÄ…trz lubiÄ… zamarzać szczególnie w okresach, gdy pojawia siÄ™ szadź. Powodować to może zablokowanie dostÄ™pu Å›wieżego powietrza, co skutkuje niemożliwoÅ›ciÄ… utrzymania wymaganego mikroklimatu. 2. Zagrożenie zamarzaniem nagrzewnic i chÅ‚odnic. W ukÅ‚adzie chÅ‚odzenia powinien znajdować siÄ™ glikol. W odniesieniu do nagrzewnic należy okresowo kontrolować skuteczność systemu antyzamarzajÄ…cego, gÅ‚ównie sprawność czujnika temperatury. 3. Nie pracować na niskich stężeniach CO2. W okresie, gdy powietrze zewnÄ™trzne nie nadaje siÄ™ do bezpoÅ›redniego użycia, gdyż jest zbyt zimne należy podnosić stężenie dwutlenku wÄ™gla o okoÅ‚o 200 – 400 p.p.m. a w okresach nocy przy silnych mrozach nawet do 2500 p.p.m. na przeciÄ…g kilku godzin w okresie od zakoÅ„czenia szoku. Pozwala to na istotnÄ… obniżkÄ™ zużycia energii oraz zmniejsza ryzyko zamarzniÄ™cia nagrzewnicy. 4. Uważać na spadki wilgotnoÅ›ci. Konieczność utrzymania oczekiwanego stężenia dwutlenku wÄ™gla powoduje konieczność czerpania zimnego i o niskiej zawartoÅ›ci powietrza zewnÄ™trznego, które ogrzewane wymaga intensywnego dowilżania. W takich okresach lepiej pracować na wilgotnoÅ›ci o 2% wyższej. W przypadku maÅ‚ej sprawnoÅ›ci systemu dowilżania nie wyprowadzać zbyt wysoko grzybniÄ™ w trakcie szoku i częściej podlewać posadzki. 5. Pracować na niższych ruchach powietrza aby zapobiegać w szczególnoÅ›ci obsychaniu grzybni wyprowadzonej na powierzchni w okresie szoku oraz nie przesuszać okrywy. W przypadku mniejszych ruchów powietrza wskazane jest ograniczanie dawek wody do okrywy i miÄ™dzy rzutami. 6. Szybko osiÄ…gać temperatury podÅ‚oża po naÅ‚ożeniu. Zapobiega to utracie aktywnoÅ›ci podÅ‚oża a w przypadku fazy II zapobiega przedÅ‚użaniu okresu przerostu podÅ‚oża przez grzybniÄ™ tym samym lepiej chroni podÅ‚oże przed infekcjami i zagniciem. 7. Nie dopuszczać do spadku temperatury w podÅ‚ożu w okresie wlewania wody do okrywy, gdyż grozi to ich zagniwaniem oraz pojawianiu siÄ™ fuzariozy. 8. Dbać o drogi dojazdowe i Å›cieżki dochodzenia pracowników do pieczarkarni aby nie spowodować upadków – wypadków w pracy. Nie zapominać o Å›niegu na dachu szczególnie w obiektach o ich dużych powierzchniach. 9. Chronić sprzÄ™t i maszyny przed zamrzniÄ™ciem w szczególnoÅ›ci zwracać uwagÄ™, na jakość i stan oleju w urzÄ…dzeniach hydraulicznych 10. Być przygotowanym do rozmarzania naczep z podÅ‚ożem dostarczanym luzem. Zima siÄ™ kiedyÅ› koÅ„czy i bÄ™dzie lato. Ci co jej nie lubiÄ… muszÄ… czekać na wieczne lata po globalnym ociepleniu. |