20 listopada 2009,
autor: dr Nikodem Sakson
|
Kilka uwag do treÅ›ci prezentowanych przez dr HelenÄ™ Grogan na seminarium „Ochrona pieczarek w Europie – aktualna sytuacja”.
Z zadowoleniem należy przyjąć, że Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych po
długiej przerwie zdecydowało się na zorganizowanie w dniu 19.11.2009
otwartej konferencji tym razem poświęconej zagadnieniu ochrony
pieczarek. W Polsce obserwujemy ciągle zbyt duże straty powodowane
przez choroby i szkodniki. Sytuacja będzie się komplikować w
najbliższej przyszłości wobec zapowiedzi wycofania wszystkich
pestycydów stosowanych w uprawie pieczarek przy braku biopreparatów i
ras odpornych.
Jakie spostrzeżenie można wynieść z tego spotkania:
- W Polsce mamy problemy z tymi samymi chorobami co w innych krajach Europy. GÅ‚ówne zagrożenia stanowiÄ… sucha zgnilizna i Trichoderma aggresivum. Nie widać także na horyzoncie nowych jednostek chorobowych.
- GÅ‚ównym zadaniem producentów podÅ‚oża i pieczarek staje siÄ™ utrzymywanie wysokich standardów higieny. Jednak temu zagadnieniu nie poÅ›wiÄ™cono wiÄ™cej miejsca. Jaki dziaÅ‚ania należy podejmować w okresie produkcji pieczarek wobec braku możliwoÅ›ci stosowania fungicydów wymagać bÄ™dzie samodzielnego rozwiÄ…zania. OsobiÅ›cie duże nadziej wiążę z szerokim wprowadzaniem preparatów zawierajÄ…cych nadtlenek wodoru. Czynione dziaÅ‚ania w Polsce i Ukrainie wskazujÄ… na dużą ich skuteczność.
- W kwestii zielonych pleÅ›ni nie widać przeÅ‚omu. Skuteczność przyjÄ™tego zaÅ‚ożenia, że podstawowym mechanizmem rozpoczynajÄ…cym proces strat z tytuÅ‚u rozwoju w podÅ‚ożu i okrywie Trichodermy aggresivum jest zetkniecie siÄ™ jej zarodników z ziarniakiem grzybni nie wyjaÅ›nia wielu przypadków z praktyki. Moje stanowisko w sprawie zielonych pleÅ›ni można znaleźć w: Nikodem Sakson, Zielone pleÅ›ni w uprawie pieczarek, PWRiL (e-mail:
Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.
, Tel. 61 639 55 28).
- PrzyczynÄ… brÄ…zowienia kapeluszy pieczarki biaÅ‚ej ma być obecność jednej z form wirusa X, który poprzez mechanizm mutacji powoduje zmianÄ™ barwy kapelusza prawdopodobnie poprzez gen odpowiedzialny za jego kolor w przypadku pieczarki brÄ…zowej. Jego ewentualna obecność nie dyskwalifikuje owocników do spożycia.
- W Polsce nie zaobserwowano innych objawów obecnoÅ›ci wirusa X.
Miejmy nadzieję, że zagadnienie ochrony pieczarek będzie powracać cyklicznie i będziemy się uważnie przyglądać naszym własnym doświadczeniom.
|