DEZYNFEKCJA POMIESZCZEŃ SOCJALNYCH |
|
DbaÅ‚ość o higienÄ™ jest podstawowym zabiegiem zabezpieczajÄ…cym uprawy pieczarek przed chorobami atakujÄ…cymi uprawy pieczarki. O ile ostatnio zwraca siÄ™ dużo uwagi na utrzymaniu w czystoÅ›ci hal uprawowych i korytarzy komunikacyjnych o tyle dbaÅ‚ość o czystość w pomieszczeniach socjalnych a w szczególnoÅ›ci brak w nich zarodników chorób atakujÄ…cych pieczarki jest ciÄ…gle niewielki. Należy przyjąć, że jeżeli do jakichkolwiek pomieszczeÅ„ socjalnych wchodzÄ… pracownicy po wizycie w halach uprawowych i korytarzach komunikacyjnych w tych samych ubraniach stajÄ… siÄ™ one strefÄ… brudnÄ…. Oznacza to, że obiekty te powinny być także uznane za brudne i podlegać okresowej dezynfekcji oprócz normalnego ich sprzÄ…tania. Do tego zaleca siÄ™ w okresach, co najmniej raz na kwartaÅ‚ dezynfekowanie w okresach nieobecnoÅ›ci pracowników – gÅ‚ównie niedziele dezynfekcje (np. za pomocÄ… zamgÅ‚awiacza termicznego bez dodatku substancji polepszajÄ…cych przyczepność). Należy pamiÄ™tać, aby używany Å›rodek chemiczny nie stwarzaÅ‚ zagrożenia przebywajÄ…cym w tych pomieszczeniach pracownikom. (przed użyciem Å›rodka chemicznego należy koniecznie przeczytać szczegóÅ‚owe zalecenia znajdujÄ…ce siÄ™ w instrukcji stosowania preparatu!) Dezynfekcja powinna być poprzedzona dokÅ‚adnym umyciem pomieszczeÅ„ i w momencie dezynfekcji wskazane jest, aby posadzki byÅ‚y mokre. Należy także ubrania na zmianÄ™ umieszczać w osobistych szafkach, które powinny być okresowo opróżnianie, myte i otwarte w trakcie dezynfekcji. |