JAK UPRAWIĆ PIECZARKI W OKRESIE WCZESNEJ JESIENI? |
|
|
03 września 2009,
autor: Redakcja
|
Polska wczesna jesieÅ„ charakteryzuje siÄ™ dużymi dobowymi wahaniami temperatury i wilgotnoÅ›ci. Nierzadko w ciÄ…gu dnia odnotowujemy wysokÄ… temperaturÄ™ powietrza, która dochodzi nawet do 30 st.C a nocÄ… spada poniżej 10 st.C. Jeżeli pieczarkarnia jest wyposażona w odpowiednio wydajny i nowoczesny system kontroli klimatu, prawdopodobnie bÄ™dzie on wÅ‚aÅ›ciwie reagowaÅ‚ na zmianÄ™ pogody (tj. wahania temperatury i wilgotnoÅ›ci wzglÄ™dnej). Nie zawsze jednak tak jest. Poniżej przedstawiono kilka zaleceÅ„ i uwag dotyczÄ…cych uprawy pieczarki podczas zmiennej jesiennej pogody.
- Komputer sterujący klimatem w pieczarkarni powinien być ustawiony na
szeroki zakres tolerancji dla poziomu dwutlenku węgla. Ustawienia
poziomu CO2 będzie determinować ustawienie wentylacji (regulacja
przepustnicy powietrza - klapy powietrza). Jeżeli ustawi się wąski
zakres tolerancji dla poziomu CO2, wilgotność powietrza i temperatura
będą kontrolowane poprzez chłodzenie i grzanie, więc warunki
klimatyczne w hali będą się często zmieniać - nie będą stabilne.
- Jeżeli powietrze zewnętrzne jest wilgotne, a mamy trudności z
utrzymaniem odpowiednio niskiej wilgotności powietrza w hali uprawowej,
to możemy zwiększyć ilość świeżego powietrza w hali obniżając na
komputerze ustawiony poziom CO2. Jeżeli to nie wystarczy, należy
zwiększyć obroty wentylatora o około 10% lub o 1 bieg.
- Należy zwracać szczególnÄ… uwagÄ™ na odparowanie (ewaporacjÄ™), zwÅ‚aszcza
gdy uprawÄ™ podlewa siÄ™ “na grzyby” w ciÄ…gu dnia. Czasami lepiej jest
rozpocząć podlewanie po południu, kiedy temperatura zewnętrzna powoli
zaczyna spadać, a w hali uprawowej jest większe odparowanie.
- WystÄ…pienie zbyt dużej iloÅ›ci kropel wody na póÅ‚kach podczas
owocowania, albo gdy pieczarki pozostają wilgotne dłużej niż 3 godziny
po ich podlaniu - to sygnał, że w hali jest zbyt małe odparowanie.
Należy wówczas poprzez odpowiednie ustawienie wietrzenia odparowanie
zwiększyć.
- Szczególnie jesieniÄ… należy dbać o higienÄ™ w pieczarkarni. PamiÄ™tajmy,
że sprawcami wielu problemów w tym okresie sÄ… muchówki i sucha
zgnilizna. Dlatego dokładnie należy sprawdzać szczelność hal
uprawowych, a zwłaszcza stan uszczelek w drzwiach. Należy regularnie
kontrolować i wymieniać filtry. Trzeba zwrócić uwagÄ™ gdzie skÅ‚adowany
jest kompost popieczarkowy i inne odpady produkcyjne (np. korzonki).
Kompost popieczarkowy i inne odpady poprodukcyjne powinny być jak
najszybciej wywożone poza teren pieczarkarni, możliwie jak najdalej od
niej, aby nie stanowiÅ‚y źródÅ‚a infekcji.
- Jesienią narażeni jesteśmy na straty wywołane chorobami bakteryjnymi.
Szczególnie w przypadku spadku aktywnoÅ›ci kompostu w kombinacji z
dużymi wahaniami temperatury i wilgotności względnej. Należy zawsze
zwracać szczególnÄ… uwagÄ™ na odparowanie (ewaporacjÄ™), jednak tak aby
nie dopuścić do nadmiernego przesuszenia uprawy. Przy wystąpieniu
choroby bakteryjnej nawet przy przesuszonym 2 rzucie decyzja o
niepodlewaniu uprawy nie jest dobrą odpowiedzią na zaistniały problem.
- Jeżeli uprawiamy pieczarki otwarte (tzw.“flats”, czyli „breakfast
mushrooms” lub portabelÄ™) należy zwrócić szczególnÄ… uwagÄ™ na higienÄ™ w
pieczarkarni. Pieczarki otwarte intensywnie zarodnikujÄ…, a zarodniki
mogÄ… być przyczynÄ… rozwijania siÄ™ chorób, w tym szczególnie chorób
wirusowych. Dlatego w obiekcie, w którym uprawia siÄ™ pieczarki otwarte
powietrze powinno być filtrowane (na wlocie i na wylocie), a hale
uprawowe muszą być po każdym cyklu wyparowywane - usuwanie podłoża
powinno być zawsze poprzedzone dezynfekcją termiczną całej hali
uprawowej.
|