Grzyby.Grzybnia.pl Grzyby.Grzybnia.pl

GRZYBY

GRZYBNIA

PIECZARKI

BOCZNIAKI

JAK UPRAWIĆ PIECZARKI W OKRESIE WCZESNEJ JESIENI? Drukuj Email
03 września 2009, autor: Redakcja
Polska wczesna jesieÅ„ charakteryzuje siÄ™ dużymi dobowymi wahaniami temperatury i wilgotnoÅ›ci. Nierzadko w ciÄ…gu dnia odnotowujemy wysokÄ… temperaturÄ™ powietrza, która dochodzi nawet do 30 st.C a nocÄ… spada poniżej 10 st.C.
Jeżeli pieczarkarnia jest wyposażona w odpowiednio wydajny i nowoczesny system kontroli klimatu, prawdopodobnie będzie on właściwie reagował na zmianę pogody (tj. wahania temperatury i wilgotności względnej). Nie zawsze jednak tak jest. Poniżej przedstawiono kilka zaleceń i uwag dotyczących uprawy pieczarki podczas zmiennej jesiennej pogody.

  • Komputer sterujÄ…cy klimatem w pieczarkarni powinien być ustawiony na szeroki zakres tolerancji dla poziomu dwutlenku wÄ™gla. Ustawienia poziomu CO2 bÄ™dzie determinować ustawienie wentylacji (regulacja przepustnicy powietrza - klapy powietrza). Jeżeli ustawi siÄ™ wÄ…ski zakres tolerancji dla poziomu CO2, wilgotność powietrza i temperatura bÄ™dÄ… kontrolowane poprzez chÅ‚odzenie i grzanie, wiÄ™c warunki klimatyczne w hali bÄ™dÄ… siÄ™ czÄ™sto zmieniać - nie bÄ™dÄ… stabilne.
  • Jeżeli powietrze zewnÄ™trzne jest wilgotne, a mamy trudnoÅ›ci z utrzymaniem odpowiednio niskiej wilgotnoÅ›ci powietrza w hali uprawowej, to możemy zwiÄ™kszyć ilość Å›wieżego powietrza w hali obniżajÄ…c na komputerze ustawiony poziom CO2. Jeżeli to nie wystarczy, należy zwiÄ™kszyć obroty wentylatora o okoÅ‚o 10% lub o 1 bieg.
  • Należy zwracać  szczególnÄ… uwagÄ™ na odparowanie (ewaporacjÄ™), zwÅ‚aszcza gdy uprawÄ™ podlewa siÄ™ “na grzyby” w ciÄ…gu dnia. Czasami lepiej jest rozpocząć podlewanie po poÅ‚udniu, kiedy temperatura zewnÄ™trzna powoli zaczyna spadać, a w hali uprawowej jest wiÄ™ksze odparowanie.
  • WystÄ…pienie zbyt dużej iloÅ›ci kropel wody na póÅ‚kach podczas owocowania, albo gdy pieczarki pozostajÄ… wilgotne dÅ‚użej niż 3 godziny po ich podlaniu - to sygnaÅ‚, że w hali jest zbyt maÅ‚e odparowanie. Należy wówczas poprzez odpowiednie ustawienie wietrzenia odparowanie zwiÄ™kszyć.
  • Szczególnie jesieniÄ… należy dbać o higienÄ™ w pieczarkarni. PamiÄ™tajmy, że sprawcami wielu problemów w tym okresie sÄ… muchówki i sucha zgnilizna. Dlatego dokÅ‚adnie należy sprawdzać szczelność hal uprawowych, a zwÅ‚aszcza stan uszczelek w drzwiach. Należy regularnie kontrolować i wymieniać filtry. Trzeba zwrócić uwagÄ™ gdzie skÅ‚adowany jest kompost popieczarkowy i inne odpady produkcyjne (np. korzonki). Kompost popieczarkowy i inne odpady poprodukcyjne powinny być jak najszybciej wywożone poza teren pieczarkarni, możliwie jak najdalej od niej, aby nie stanowiÅ‚y źródÅ‚a infekcji.
  • JesieniÄ… narażeni jesteÅ›my na straty wywoÅ‚ane chorobami bakteryjnymi. Szczególnie w przypadku spadku aktywnoÅ›ci kompostu w kombinacji z dużymi wahaniami temperatury i wilgotnoÅ›ci wzglÄ™dnej. Należy zawsze zwracać szczególnÄ… uwagÄ™ na odparowanie (ewaporacjÄ™), jednak tak aby nie dopuÅ›cić do nadmiernego przesuszenia uprawy. Przy wystÄ…pieniu choroby bakteryjnej nawet przy przesuszonym 2 rzucie decyzja o niepodlewaniu uprawy nie jest dobrÄ… odpowiedziÄ… na zaistniaÅ‚y problem.
  • Jeżeli uprawiamy pieczarki otwarte (tzw.“flats”, czyli „breakfast mushrooms” lub portabelÄ™) należy zwrócić szczególnÄ… uwagÄ™ na higienÄ™ w pieczarkarni. Pieczarki otwarte intensywnie zarodnikujÄ…, a zarodniki mogÄ… być przyczynÄ… rozwijania siÄ™ chorób, w tym szczególnie chorób wirusowych. Dlatego w obiekcie, w którym uprawia siÄ™ pieczarki otwarte powietrze powinno być filtrowane (na wlocie i na wylocie), a hale uprawowe muszÄ… być po każdym cyklu wyparowywane - usuwanie podÅ‚oża powinno być zawsze poprzedzone dezynfekcjÄ… termicznÄ… caÅ‚ej hali uprawowej.
Image

Image

Image

 

Polecamy

 

 

 

 

WORTAL - Grzyby.Grzybnia.pl
DODAJ SWOJĄ FIRMĘ DO BAZY FIRM
Partnerem wortalu jest SPYRA - Laboratorium Grzybni. Copyright © 2004-2018