IMPRESJE Z WYJAZDU STUDYJNEGO DO KANADY |
|
||||||||||||
Kanada jest drugim paÅ„stwem Å›wiata pod wzglÄ™dem zajmowanej powierzchni (po Rosji). Jest krajem wysoko rozwiniÄ™tym gospodarczo, o bogatych zasobach naturalnych. Dobre warunki klimatyczne i glebowe uczyniÅ‚y z niej kraj rolniczy, dlatego rolnictwo jest wiodÄ…cÄ… gaÅ‚Ä™ziÄ… gospodarki. W Kanadzie dominujÄ… duże gospodarstwa rolne (o pow. ponad 100 ha), prowadzÄ…ce uprawÄ™ na skalÄ™ wielkotowarowÄ… i charakteryzujÄ…ce siÄ™ wysokim stopniem mechanizacji produkcji. Kanada jest również interesujÄ…ca pod wzglÄ™dem uprawy grzybów jadalnych. Szacuje siÄ™, że prosperuje tu okoÅ‚o 100 firm zajmujÄ…cych siÄ™ produkcjÄ…
grzybów. Fot.1 » Kanadyjski liść klonu jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych symboli na Å›wiecie. « Fot.2 „Highline Mushrooms” (wytwórnia kompostu oraz pieczarkarnia z budynkami paczkowni i chÅ‚odniami) widziana z lotu ptaka. GÅ‚ówne centra uprawy grzybów to prowincje Ontario i Kolumbia Brytyjska. Najpopularniejszym grzybem uprawnym w Kanadzie jest pieczarka biaÅ‚a. Pieczarka biaÅ‚a razem z brÄ…zowÄ… (zamkniÄ™tÄ… „crimini” i otwartÄ… portabellÄ…”) stanowiÄ… ponad 90% produkcji wszystkich grzybów uprawnych. PozostaÅ‚e gatunki to: shiitake (Lentinula edodes), boczniak ostrygowaty (Pleurotus ostreatus), boczniak królewski (Pleurotus eryngii) i zimówka aksamitnotrzonowa (Flamullina velutipes - potocznie zwana „enoki”). Szacuje siÄ™, że produkcja grzybów w Kanadzie to okoÅ‚o 105 tys. ton rocznie, z czego prowincja Ontario produkuje okoÅ‚o 57%, a Kolumbia Brytyjska ponad 25%. Zdecydowana wiÄ™kszość produkcji trafia na rynek Å›wieży, a pozostaÅ‚e grzyby sÄ… zagospodarowywane przez sektor przetwórczy. ˆFot.3 Promocja pieczarek
organizawana przez Mushrooms Canada (www.mushrooms.ca) « Fot.4 Cena 1 kilograma pieczarki biaÅ‚ej na rynku detalicznym ksztaÅ‚tuje siÄ™ na poziomie 10 dolarów kanadyjskich, czyli okoÅ‚o 27 zÅ‚ (!) Portabella: tacka 342g kosztuje 4,49[CAD] czyli za 1kg pÅ‚acimy 35zÅ‚
W 2006 roku Kanada wyeksportowaÅ‚a ponad ¼ wyprodukowanych grzybów do Stanów Zjednoczonych. Import, to okoÅ‚o 20 tys.ton przetworzonych pieczarek - gÅ‚ównie z Chin. Åšrednie roczne spożycie Å›wieżych pieczarek w Kanadzie wynosi okoÅ‚o 1,6 kg na jednego mieszkaÅ„ca. Odnotowuje siÄ™ jednak ciÄ…gÅ‚y wzrost produkcji i spożycia grzybów egzotycznych, takich jak wspomniane: shiitake, boczniak ostygowaty, boczniak królewski (eryngi) czy zimówka aksamitnotrzonowa. « Fot.7 Pieczarki zbierane do tekturowych pudeÅ‚ek, ukÅ‚adane sÄ… na specjalnych wózkach. Grzyby egzotyczne uprawia siÄ™ przeważnie na sÅ‚omie lub na trocinach w butelkach polipropylenowych, jak również na litym drewnie. Zbiór pieczarek prowadzony jest metodÄ… tradycyjnÄ… - rÄ™cznie. Dużą uwagÄ™ przywiÄ…zuje siÄ™ do certyfikatów z zakresu higieny i bezpieczeÅ„stwa żywnoÅ›ci (Food Safety Program, HACCP), na których brak wskazuje siÄ™ w przypadku grzybów leÅ›nych. WedÅ‚ug oficjalnych danych w branży grzybów uprawnych, gÅ‚ównie w pieczarkarstwie, na peÅ‚en etat pracuje ponad 3 000 osób. ZdecydowanÄ… wiÄ™kszość wÅ›ród nich stanowi ludność napÅ‚ywowa.
ˆFot.12 Transport sÅ‚omy sÅ‚ynnymi amerykaÅ„skimi ciężarówkami.
ˆFot.14 Bioreaktory z pÅ‚ynnÄ… grzybniÄ… grzybów egzotycznych.
|