Grzyby.Grzybnia.pl Grzyby.Grzybnia.pl

GRZYBY

GRZYBNIA

PIECZARKI

BOCZNIAKI

"Naj Poleca" - czerwiec 2009 Drukuj Email
15 czerwca 2009, autor: Redakcja
ImageW majowym numerze NAJ Poleca, ukazaÅ‚y siÄ™ propozycje 365 obiadów na wakacyjne dni. Zaprezentowane dania sÄ… przede wszystkim zdrowe, lekkie, szybkie i Å‚atwe w przygotowaniu, z dużą iloÅ›ciÄ… warzyw - zwÅ‚aszcza tych sezonowych. PomysÅ‚odawcy  przepisów w wielu potrawach uwzglÄ™dnili pieczarki, zarówno jako skÅ‚adnik podstawowy - szczególnie w lekkich daniach jarskich, jak i jako dodatek do wykwintnych, rodzinnych obiadów.  

Torcik Pieczarkowy Image
  • 2 cebule
  • 2 Å‚yżki masÅ‚a
  • ½ KG PIECZAREK !!!
  • Å‚yżka mÄ…ki
  • sól
  • pieprz
  • 12 jajek
  • 12 Å‚yżeczek wody
  • Å‚yżka posiekanej natki
  • 2 Å‚yżki masÅ‚a
  • 5 Å‚yżek startego żóÅ‚tego sera
Sposób przygotowania:
Cebule obierz, posiekaj, zeszklij na maÅ›le.Pieczarki oczyść, opÅ‚ucz, poszatkuj, dodaj do cebuli, podsmaż razem. Podlej ciepÅ‚ym bulionem wymieszanym z mÄ…kÄ…, duÅ›, aż woda odparuje, przypraw. Jajka, wodÄ™ i natkÄ™ roztrzep na ciasto, przypraw do smaku solÄ… i pieprzem. Na patelni rozgrzej masÅ‚o, wlej ¼ masy jajecznej. Kiedy zacznie siÄ™ Å›cinać na brzegach, podważaj widelcem, aby masa spÅ‚ywaÅ‚a pod spód. Usmaż tak 4 omlety. NastÄ™pnie przeÅ‚óż je farszem, uÅ‚óż w natÅ‚uszczonej formie żarodopornej, posyp serem, zapiekaj 20 min w temp. 200°C.

Potrawka Pieczarkowa
  • 600 g PIECZAREK  !!!
  • 2 Å‚yżki masÅ‚a
  • 4 zÄ…bki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • oregano
  • 2 puszki krojonych pomidorów w zalewie
  • 10 zielonych oliwek
  • ok. 20o g sera feta
  • Å›wieży tymianek
  • 3 torebki ryżu
Sposób przygotowania:
Pieczarki oczyść, umyj, potnij na plasterki, podsmaż na maśle, aż się zrumienią, a cały płyn odparuje. Czosnek obierz, przepuść przez praskę, wymieszaj z pieczarkami, przypraw solą i pieprzem. Dodaj pomidory wraz z zalwą, wymieszaj, duś na małym ogniu 15 min. Wrzuć pokrojone na plasterki oliwki i pokrojony w kostkę ser, przypraw do smaku. Ryż ugotuj na sypko, wymieszaj z sosem. Posyp świeżym tymiankiem.

Kaczka w pieczarkach Image
  • 4 piersi kaczki
  • sól
  • pieprz
  • suszone chili
  • 2 zÄ…bi czosnku
  • kawaÅ‚ek imbiru
  • marchewka
  • 3 Å‚yżi cukru
  • Å‚yżka maggi do smaku
  • 150 g PIECZAREK
  • Å‚yżka posiekanej kolendry
Sposób przygotowania:
Wieczorem umyj miÄ™so, osusz na papieowych rÄ™cznikach, oprósz solÄ…, pieprzem i chili. Przykryj i wstaw na noc do lodówki. Rano czosnek i  imbir obierz i posiekaj. MarchewkÄ™ umyj i obierz. Do rondla wlej Å‚yżkÄ™ wody, rozpuść w niej cukier. Mieszaj aż powstanie karmel. Dodaj szklankÄ™ wody i maggi, podgrzej. WÅ‚óż piersi kaczki, obgotuj. NastÄ™pnie dodaj pokrojonÄ… w sÅ‚upki marchew, pociÄ™te na plasterki pieczarki oraz czosnek, imbir i kolendrÄ™. DuÅ› na maÅ‚ym ogniu, aż miÄ™so bÄ™dzie miÄ™kkie. WyÅ‚óż na ogrzany póÅ‚misek razem z duszonÄ… marchewkÄ… i pieczarkami, polej sosem. Podawaj z ziemniakami i saÅ‚atkÄ… z marynowanych buraczków.

Image
 

Polecamy

 

 

 

 

WORTAL - Grzyby.Grzybnia.pl
DODAJ SWOJĄ FIRMĘ DO BAZY FIRM
Partnerem wortalu jest SPYRA - Laboratorium Grzybni. Copyright © 2004-2018