"Naj Poleca" - czerwiec 2009 |
|
W majowym numerze NAJ Poleca, ukazaÅ‚y siÄ™ propozycje 365 obiadów na wakacyjne dni. Zaprezentowane dania sÄ… przede wszystkim zdrowe, lekkie, szybkie i Å‚atwe w przygotowaniu, z dużą iloÅ›ciÄ… warzyw - zwÅ‚aszcza tych sezonowych. PomysÅ‚odawcy przepisów w wielu potrawach uwzglÄ™dnili pieczarki, zarówno jako skÅ‚adnik podstawowy - szczególnie w lekkich daniach jarskich, jak i jako dodatek do wykwintnych, rodzinnych obiadów.
Torcik Pieczarkowy
Cebule obierz, posiekaj, zeszklij na maÅ›le.Pieczarki oczyść, opÅ‚ucz, poszatkuj, dodaj do cebuli, podsmaż razem. Podlej ciepÅ‚ym bulionem wymieszanym z mÄ…kÄ…, duÅ›, aż woda odparuje, przypraw. Jajka, wodÄ™ i natkÄ™ roztrzep na ciasto, przypraw do smaku solÄ… i pieprzem. Na patelni rozgrzej masÅ‚o, wlej ¼ masy jajecznej. Kiedy zacznie siÄ™ Å›cinać na brzegach, podważaj widelcem, aby masa spÅ‚ywaÅ‚a pod spód. Usmaż tak 4 omlety. NastÄ™pnie przeÅ‚óż je farszem, uÅ‚óż w natÅ‚uszczonej formie żarodopornej, posyp serem, zapiekaj 20 min w temp. 200°C. Potrawka Pieczarkowa
Pieczarki oczyść, umyj, potnij na plasterki, podsmaż na maśle, aż się zrumienią, a cały płyn odparuje. Czosnek obierz, przepuść przez praskę, wymieszaj z pieczarkami, przypraw solą i pieprzem. Dodaj pomidory wraz z zalwą, wymieszaj, duś na małym ogniu 15 min. Wrzuć pokrojone na plasterki oliwki i pokrojony w kostkę ser, przypraw do smaku. Ryż ugotuj na sypko, wymieszaj z sosem. Posyp świeżym tymiankiem. Kaczka w pieczarkach
Wieczorem umyj miÄ™so, osusz na papieowych rÄ™cznikach, oprósz solÄ…, pieprzem i chili. Przykryj i wstaw na noc do lodówki. Rano czosnek i imbir obierz i posiekaj. MarchewkÄ™ umyj i obierz. Do rondla wlej Å‚yżkÄ™ wody, rozpuść w niej cukier. Mieszaj aż powstanie karmel. Dodaj szklankÄ™ wody i maggi, podgrzej. WÅ‚óż piersi kaczki, obgotuj. NastÄ™pnie dodaj pokrojonÄ… w sÅ‚upki marchew, pociÄ™te na plasterki pieczarki oraz czosnek, imbir i kolendrÄ™. DuÅ› na maÅ‚ym ogniu, aż miÄ™so bÄ™dzie miÄ™kkie. WyÅ‚óż na ogrzany póÅ‚misek razem z duszonÄ… marchewkÄ… i pieczarkami, polej sosem. Podawaj z ziemniakami i saÅ‚atkÄ… z marynowanych buraczków. |