Grzyby.Grzybnia.pl Grzyby.Grzybnia.pl

GRZYBY

GRZYBNIA

PIECZARKI

BOCZNIAKI

truskawki + pieczarki w czerwcu `09 Drukuj Email
15 czerwca 2009, autor: Redakcja
ImageCzerwiec to miesiÄ…c zbilżajÄ…cego siÄ™ lata, rozpoczÄ™cia wakacji, coraz cieplejszych, dÅ‚uższych, niewÄ…tpliwie przyjemniejszych dni. Dla mnie czerwiec to przede wszystkim dojrzewajÄ…ce na sÅ‚oÅ„cu truskawki i wspominany do koÅ„ca roku smak Å›wieżych szparagów. Tym bardziej ucieszyÅ‚ mnie fakt, że w tak doborowym towarzystwie znalazÅ‚o siÄ™ miejsce na pieczarki.

PrzeglÄ…dajÄ…c prasÄ™ kobiecÄ…, natknęłam siÄ™ na doskonaÅ‚e przepisy Å‚Ä…czÄ…ce w sobie smak sÅ‚odkich owoców i sezonowych warzyw wraz ze wspomnianym grzybem. Ta finezyjna kombinacja nie powinna dziwić, w koÅ„cu pieczarka nie raz sprawdziÅ‚a siÄ™ jako wytworny dodatkek do różnego rodzaju daÅ„, ponadto jest ona dostÄ™pna przez caÅ‚y rok, zawsze Å›wieża
i najwyższej jakości.


ImageÅšwiat Kobiety – "PomysÅ‚ na tosty
ze szparagowym ragout"

  • 40 dag filetów z indyka
  • 50 dag szparagów
  • 15 dag pieczarek
  • 15 dag pomidorków
  • 3 dymki
  • 10 dag Å›mieytanki 30 %
  • olej
  • 5 dag sera gouda
  • 4 kromki chleba
Sposób przygotowania:
MiÄ™so pokrój w paseczki. Oczyszczone szparagi rozetnij wzdÅ‚uż na póÅ‚. Pieczarki potnij na poÅ‚ówki, a dymkÄ™ w plastry.  Na Å‚yżce oleju smaż szparagi 5 min. Na drugiej patelnij rozgrzej kolejnÄ… Å‚yżkÄ™ oleju i na nim usmaż miÄ™so. Oprósz solÄ… i pieprzem, wyjnim. Na tym samym tÅ‚uszczu duÅ› pieczarki 4 minuty. Dodaj dymkÄ™ i pomidorki. DuÅ› jeszcze 1-2 min. Zalej Å›mietankÄ…, zagotuj. Dodaj miÄ™so i szparagi, dopraw. Na blasze wyÅ‚ożonej pergaminem umieść 4 kromki chleba, każdÄ… przykryj porcjÄ… ragout, posyp serem. Piecz 10 min. W temperaturze 225ºC.

Kobieta i Życie- Sałatka Czerwcowa
  • 2 maÅ‚e saaty rzymske
  • 50 dsag truskawek
  • 2 maÅ‚Ä™ awokado
  • sok z ½ cytryny
  • 12 dag pieczarek
  • maÅ‚y strÄ…czek czerwonej papryki chili
  • 3 Å‚yżki octu balsamicznego
  • sól
  • cukier
  • 4 Å‚yżki oleju
  • 2 Å‚yżki pÅ‚atków parmezanu
Sposób przgotowania:
SaÅ‚Ä…tÄ™ oczyść z uszkodzonych liÅ›ci, opÅ‚ucz, dobrze osÄ…cz i pokrój w paski. Truskawki opÅ‚ucz i przekrój na ćwiartki. Rozetnioj awokado na poÅ‚ówki ze skórki, a miąższ pokrój w plastry, natychmiast skrop sokiem z cytryny. Pieczarki oczyść, pocierajÄ…c papierowym rÄ™cznikiem, pokrój w cieniutkie plasterki. Chili rozetnij wzdÅ‚uż, usuÅ„ nasionak, strÄ…czek posiekaj. Wymieszaj wszystkie skÅ‚adniki. Przygotuj sos: ocet ucieraj z cukrem i solÄ… aż siÄ™ rozpuszczÄ…. Dolej olej, wymieszaj i ewentualnie ponownie dopraw. Sosem skrop saÅ‚atkÄ™, posyp pÅ‚atkami parmezanu i natychmiast podawaj.

Smacznego :-)

Image
 

Polecamy

 

 

 

 

WORTAL - Grzyby.Grzybnia.pl
DODAJ SWOJĄ FIRMĘ DO BAZY FIRM
Partnerem wortalu jest SPYRA - Laboratorium Grzybni. Copyright © 2004-2018