Grzyby.Grzybnia.pl Grzyby.Grzybnia.pl

GRZYBY

GRZYBNIA

PIECZARKI

BOCZNIAKI

"naj" poleca: PIECZARKA, BOCZNIAK Drukuj Email
14 września 2007, autor: Redakcja
Pieczarka. KiedyÅ› spotykana na Å‚Ä…kach i w rowach, obecnie dostÄ™pna jest prawie  wyÅ‚Ä…cznie jej odmiana hodowlana. Jest biaÅ‚a, okrÄ…gÅ‚a, ma zamkniÄ™ty kapelusz, a pod nim blaszki w kolorze różowym. CiemniejÄ… one w miarÄ™ starzenia siÄ™ grzyba - stajÄ… siÄ™ jasnobrÄ…zowe, brÄ…zowe, wreszcie czarne.

MogÄ… być jedzone na surowo. SÄ… wiÄ™c czÄ™stym skÅ‚adnikiem saÅ‚atek warzywnych z dodatkiem oliwy lub majonezu. Nie trzeba ich nawet obierać. Poza tym nadajÄ… siÄ™ do wszystkiego oprócz suszenia. Wieprzowina, a także kurczak duszone z pieczarkami sÄ… pyszne. Podobnie jak wszelkiego rodzaju zapiekanki, omlety, pizza. Pieczarki sÄ… niecenionym skÅ‚adnikiem farszów i sosów, ale wyÅ›mienicie smakujÄ… też podane osobno - duszone lub smażone na maÅ›le. MÅ‚ode pieczarki doskonale nadajÄ… siÄ™ do marynowania.
 
Boczniak. Obecnie szukamy go gÅ‚ównie w sklepach. Ten smaczny grzyb poznać można po miÄ™sistym szarym lub szarozielonym wywiniÄ™tym kapeluszu.
Pod spodem ma biaÅ‚awe, szerokie blaszki biegnÄ…ce od kapelusza do koÅ„ca krótkiego trzonu. JeÅ›li jeszcze ich nie próbowaÅ‚eÅ›, daj siÄ™ skusić! Najsmaczniejsze sÄ… boczniaki panierowane i smażone na patelni jak miÄ™so. Doskonale nadajÄ… siÄ™ też do marynowania, ale trzeba wybierać mniejsze, mÅ‚odsze sztuki, gdyż wiÄ™ksze kapelusze mogÄ… być twarde.
 
  "NAJ" Poleca: GRZYBY
10/2007

{MOSIMAGE}
 

Polecamy

 

 

 

 

WORTAL - Grzyby.Grzybnia.pl
DODAJ SWOJĄ FIRMĘ DO BAZY FIRM
Partnerem wortalu jest SPYRA - Laboratorium Grzybni. Copyright © 2004-2018