LATO GRZYBOWYCH LUDZI |
|
Cudownie miÄ™kki dywan mchu pod stopami, upojony zapach traw i kwiatów, niespotykane w mieÅ›cie Å›wiatÅ‚o i powietrze. A jednym sÅ‚owem? Grzybobranie. Wybierasz siÄ™ do lasu? Patrz uważnie pod nogi! Bo możesz siÄ™ potknąć o… dorodnego prawdziwka. Albo rydza. Albo borowika. Albo… Cóż, tego roku obrodziÅ‚o. SÅ‚oÅ„cem, deszczem i grzybami. Takiej szczodroÅ›ci trudno nie zauważyć, a bÅ‚Ä™dem byÅ‚oby nie wykorzystać. Szykuj zatem koszyki i myÅ›l intensywnie, w jakiej postaci grzyby lubisz najbardziej. Smażone. ProszÄ™ bardzo: zÅ‚ociste naleÅ›niki z boczniakami. W saÅ‚atce. Jest i saÅ‚atka: z gruszka i wÅ‚oskimi orzechami. Gotowane. Å»aden problem: oto krem z borowików w chrupiÄ…cej skorupce. I to wszystko? A grzyby z miÄ™sem, z rybami, z warzywami, faszerowane albo w cieÅ›cie? A sÅ‚odkie grzyby? SÅ‚odkie? Nieme, to chyba niemożliwe… Tak? Sprawdź przepis na galaretkÄ™ z szampana. Grzyby lubiÄ… dobre towarzystwo. Jak ludzie. Galaretka z szampana z owocami leÅ›nymi i lodami Ok. 150 g lodów waniliowych lub jogurtowych, 20 g malin, 20 g jagód, 20 g jeżyn, 60 ml wody, 60 g cukru , 120 ml szampana, sok z ½ cytryny, 6 g żelatyny WodÄ™ z cukrem zagotować, przestudzić. Dodać szampana i sok z cytryny. SkÅ‚adniki poÅ‚Ä…czyć żelatynÄ… uprzednio namoczona w zimnej wodzie. GalaretkÄ™ przeÅ‚ożyć do foremek wypeÅ‚nionych owocami leÅ›nymi. Pozostawić do stężenia. Z lodów uformować nóżki grzyba. GalaretkÄ™ wyjąć z formy i uÅ‚ożyć na lodach. Podawać z owocami leÅ›nymi i musem malinowym. ZÅ‚ociste naleÅ›niki z boczniakami 2 usmażone naleÅ›niki, 100 g boczniaków, 1 dorodna cebula, 50 ml biaÅ‚ego wina, 1 żóÅ‚tko, 20 g sera grana, sól, biaÅ‚y pieprz, 150 ml Å›mietanki 36% (1/3 Å›mietanki pozostawić w lodówce) CebulÄ™ zeszklić na oliwie, dodać boczniaki i udusić, polewajÄ…c biaÅ‚ym winem i Å›mietanÄ… . Gotować, delikatnie mieszajÄ…c. Gdy Å›mietana zacznie gÄ™stnieć, oprószyć Å‚yżeczkÄ… mÄ…ki pszennej, doprawić sola, pieprzem i wÅ‚oskim granulowanym serem grana. Przestudzony farsz przeÅ‚ożyć na naleÅ›niki. UÅ‚ożyć na blasze, polać pozostaÅ‚Ä… Å›mietanÄ… wymieszanÄ… z żóÅ‚tkiem i zapiec w 180 st. C. Podawać natychmiast po wyjÄ™ciu.
Twój STYL nr 9 (206) 2007 r. |