Grzyby.Grzybnia.pl Grzyby.Grzybnia.pl

GRZYBY

GRZYBNIA

PIECZARKI

BOCZNIAKI

GRZYB NOWOCZESNY Drukuj Email
31 sierpnia 2007, autor: Redakcja
Chociaż ma niezmiennie ten sam kapelusz, dotrzymuje kroku modzie: dobrze wygląda w daniach orientalnych, w swojskich sałatkach, w nieformalnym związku z kalafiorem i wielu innych kombinacjach.
ZASKAKUJE I JEST NIEBANALNY !



Image
Kalafior z boczniakami lub grzybami leśnymi
(dla 3-4 osób)

2 łyżki oleju roślinnego
1 drobno posiekana szalotka
100g boczniaków pokrojonych w plasterki
1 maÅ‚y podzielony na różyczki kalafior
2 łyżki sosu sojowego
1 drobno posiekany zÄ…bek czosnku
½ Å‚yżeczki chiÅ„skiej przyprawy „5 smaków”
200 ml bulionu warzywnego
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
Sól morska i pieprz czarny

Na patelni lub w woku rozgrzewamy olej i przez 30 sekund smażymy, mieszajÄ…c, szalotkÄ™. Dodajemy grzyby oraz kalafior i smażymy, ciÄ…gle mieszajÄ…c, przez 2-3 minuty. NastÄ™pnie dodajemy sos sojowy, czosnek, przyprawÄ™ „5 smaków” i bulion. Dusimy na maÅ‚ym ogniu, aż kalafior bÄ™dzie miÄ™kki. Wlewamy zmieszanÄ… z niewielkÄ… iloÅ›ciÄ… zimnej wody mÄ…kÄ™ kukurydzianÄ… i podgrzewamy, aż sos zgÄ™stnieje. Przyprawiamy solÄ… oraz pieprzem. Podajemy z ryżem lub makaronem.


Image
Omlet ziemniaczany
(dla 4 osób)

Ciasto:
500 g startych ziemniaków
1 drobno posiekany por
1 łyżka mleka
sól morska i pieprz czarny do smaku
2 łyżki oleju z pestek winogron
Nadzienie:
200 g grzybów pokrojonych w plasterki
olej, sól i pieprz

Do ziemniaków wymieszanych w porem dodajemy mleko, sól i pieprz. MasÄ™  wylewamy na rozgrzany olej (patelnia musi mieć metalowÄ… rÄ…czkÄ™ bo potem być może wsadzimy jÄ… do piekarnika), rozprowadzamy masÄ™ równÄ… warstwÄ…, aby uzyskać placek gruboÅ›ci 2 cm. Smażymy, aż spód siÄ™ przyrumieni. (Ewentualnie, gdyby wierzch byÅ‚ wilgotny a spód już usmażony, możemy wÅ‚ożyć patelniÄ™ pod rozgrzany grill w piekarniku). Równolegle smażymy grzyby na rozgrzanym oleju, aż do wyparowania sosu, który puszczÄ…. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy solÄ… i pieprzem. NakÅ‚adamy je na poÅ‚owÄ™ omletu, skÅ‚adamy go na póÅ‚ i zaraz zdejmujemy.


KUCHNIA NR 9 (151) 2007r.
 

Polecamy

 

 

 

 

WORTAL - Grzyby.Grzybnia.pl
DODAJ SWOJĄ FIRMĘ DO BAZY FIRM
Partnerem wortalu jest SPYRA - Laboratorium Grzybni. Copyright © 2004-2018