GRZYB NOWOCZESNY |
|
Chociaż ma niezmiennie ten sam kapelusz, dotrzymuje kroku modzie: dobrze wyglÄ…da w daniach orientalnych, w swojskich saÅ‚atkach, w nieformalnym zwiÄ…zku z kalafiorem i wielu innych kombinacjach. ZASKAKUJE I JEST NIEBANALNY ! Kalafior z boczniakami lub grzybami leÅ›nymi (dla 3-4 osób) 2 Å‚yżki oleju roÅ›linnego 1 drobno posiekana szalotka 100g boczniaków pokrojonych w plasterki 1 maÅ‚y podzielony na różyczki kalafior 2 Å‚yżki sosu sojowego 1 drobno posiekany zÄ…bek czosnku ½ Å‚yżeczki chiÅ„skiej przyprawy „5 smaków” 200 ml bulionu warzywnego 1 Å‚yżeczka mÄ…ki kukurydzianej Sól morska i pieprz czarny Na patelni lub w woku rozgrzewamy olej i przez 30 sekund smażymy, mieszajÄ…c, szalotkÄ™. Dodajemy grzyby oraz kalafior i smażymy, ciÄ…gle mieszajÄ…c, przez 2-3 minuty. NastÄ™pnie dodajemy sos sojowy, czosnek, przyprawÄ™ „5 smaków” i bulion. Dusimy na maÅ‚ym ogniu, aż kalafior bÄ™dzie miÄ™kki. Wlewamy zmieszanÄ… z niewielkÄ… iloÅ›ciÄ… zimnej wody mÄ…kÄ™ kukurydzianÄ… i podgrzewamy, aż sos zgÄ™stnieje. Przyprawiamy solÄ… oraz pieprzem. Podajemy z ryżem lub makaronem. Omlet ziemniaczany (dla 4 osób) Ciasto: 500 g startych ziemniaków 1 drobno posiekany por 1 Å‚yżka mleka sól morska i pieprz czarny do smaku 2 Å‚yżki oleju z pestek winogron Nadzienie: 200 g grzybów pokrojonych w plasterki olej, sól i pieprz Do ziemniaków wymieszanych w porem dodajemy mleko, sól i pieprz. MasÄ™ wylewamy na rozgrzany olej (patelnia musi mieć metalowÄ… rÄ…czkÄ™ bo potem być może wsadzimy jÄ… do piekarnika), rozprowadzamy masÄ™ równÄ… warstwÄ…, aby uzyskać placek gruboÅ›ci 2 cm. Smażymy, aż spód siÄ™ przyrumieni. (Ewentualnie, gdyby wierzch byÅ‚ wilgotny a spód już usmażony, możemy wÅ‚ożyć patelniÄ™ pod rozgrzany grill w piekarniku). Równolegle smażymy grzyby na rozgrzanym oleju, aż do wyparowania sosu, który puszczÄ…. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy solÄ… i pieprzem. NakÅ‚adamy je na poÅ‚owÄ™ omletu, skÅ‚adamy go na póÅ‚ i zaraz zdejmujemy.
KUCHNIA NR 9 (151) 2007r. |