Grzyby.Grzybnia.pl Grzyby.Grzybnia.pl

GRZYBY

GRZYBNIA

PIECZARKI

BOCZNIAKI

Grzyby w Gazecie Wyborczej Drukuj Email
27 sierpnia 2007, autor: Dominika
Gazeta Wyborcza swój kolejny cykl z przepisami kulinarnymi rozpoczęła od dania z grzybami. Ponad to doÅ‚Ä…czyÅ‚a Atlas Grzybów, w którym oprócz informacji o sposobie i zasadach kulturalnego zbierania, przedstawiÅ‚a wraz ze zdjÄ™ciami grzyby jadalne, trujÄ…ce i pod ochronÄ…, w tym miÄ™dzy innymi najbliższe naszemu smaku pieczarki i boczniaki.

Wyżej wspomniana pieczarka w naturalnych warunkach wystÄ™puje na Å‚Ä…kach, pastwiskach i w lasach. MajÄ… Å›redniÄ… wielkość owocników z biaÅ‚ymi kapeluszami, czÄ™sto z brÄ…zowymi lub żóÅ‚tymi Å‚useczkami. Blaszki sÄ… wolne, trzon z pierÅ›cieniem, podstawa u wiÄ™kszoÅ›ci gatunków bez pochwy. CharakteryzujÄ… siÄ™ anyżowym lub migdaÅ‚owym zapachem. WÅ›ród nich wystÄ™puje także gatunek trujÄ…cy, można go Å‚atwo rozpoznać po nieprzyjemnym zapachu karbolu lub fenolu. Jadalna jest zarówno pieczarka polowa jak i zaroÅ›lowa, okreÅ›lane jako smaczne.

Boczniakiem wystÄ™pujÄ…cym w warunkach naturalnych jest Boczniak ostrygowaty. Jego owocniki wyrastajÄ… na martwym i żywym drewnie drzew liÅ›ciastych, kÄ™powo, jeden na drugim, tworzÄ…c grupy o wadze kilkunastu kilogramów. Jego kapelusze charakteryzujÄ… siÄ™ zmiennÄ… barwÄ… od prawie biaÅ‚ej do fioletowobrÄ…zowej i ciemniejszej. Blaszki ma biaÅ‚awe, z wiekiem żóÅ‚kniejÄ…ce, zbiegajÄ… siÄ™ na trzon w pobliżu którego sÄ… poÅ‚Ä…czone poprzecznymi żyÅ‚kami. Boczniak jest czÄ™sto uprawiany na skalÄ™ towarowÄ…, dostÄ™pny w sklepach. Również okreÅ›lany jako smaczny.

W celu uzyskania wiÄ™kszej iloÅ›ci informacji wszystkich miÅ‚oÅ›ników grzybów zachÄ™camy do zapoznania siÄ™ z Atlasem Grzybów.
 

Polecamy

 

 

 

 

WORTAL - Grzyby.Grzybnia.pl
DODAJ SWOJĄ FIRMĘ DO BAZY FIRM
Partnerem wortalu jest SPYRA - Laboratorium Grzybni. Copyright © 2004-2018