NIGELLA LAWSON PROMUJE GZRYBY |
|
Nigella Lawson to nieprzeciÄ™tna osobowość w kulinarnym Å›wiecie. Pochodzi z wpÅ‚ywowej brytyjskiej rodziny, jest córkÄ… lorda Lawsona, który byÅ‚ jednym z najważniejszych polityków w rzÄ…dzie Margaret Thatcher. Sama Nigella z wyróżnieniem ukoÅ„czyÅ‚a Oxford na kierunku filologii Å›redniowiecza. Obecnie jest żonÄ… milionera Charlesa Saatchi. Mimo wielu możliwoÅ›ci Ngiella wybraÅ‚a drogÄ™ przypraw, owoców i warzyw. ChciaÅ‚oby siÄ™ powiedzieć „na caÅ‚e szczęście”. Pasja z którÄ… mówi o jedzeniu sprawia, że nie można oderwać od niej oczu. Ta namiÄ™tna i piÄ™kna kobieta w taki też sposób opowiada o swoich potrawach. Przy przyrzÄ…dzaniu posiÅ‚ku w jej oczach pojawia siÄ™ iskierka, jej dÅ‚onie delikatnie zatapiajÄ… siÄ™ w skÅ‚adnikach, a zapach z jej kuchni zdaje siÄ™ przenikać do naszych domów. Dodatkowym atutem jej przepisów jest to, że sÄ… to domowe, peÅ‚nowartoÅ›ciowe dania ze szczyptÄ… eksperymentu, które nie tylko wyÅ›mienicie smakujÄ…, ale także pysznie wyglÄ…dajÄ…. Motto Nigelli brzmi „ ... przy minimum wysiÅ‚ku maksimum przyjemnoÅ›ci”. WÅ‚aÅ›nie taki jest przepis na zapiekankÄ™ z grzybami, które Nigella zachwalaÅ‚a za aromat, który dodajÄ… potrawÄ…, wartoÅ›ci odżywcze i niczym nie dajÄ…cy siÄ™ zastÄ…pić smak. W tym przepisie grzyby stanowiÄ… bazÄ™ dania i nic dziwnego bo w poÅ‚Ä…czeni z makaronem, maseÅ‚kiem, parmezanem, pietruszkÄ… tworzÄ… wyÅ›mienitÄ… kompozycjÄ™. Jako gwarancjÄ™ jakoÅ›ci przepisów pani Nigelli wspomnÄ™ jedynie, że jest ona autorkÄ… bestsellerów o gotowaniu oraz gospodyniÄ… wÅ‚asnych programów telewizyjnych, a jej wartość telewizyjna szacowana jest na ponad 1.7 miliona funtów. Makaron z grzybami: SkÅ‚adniki: 750 g grzybów, 3 zÄ…bki czosnku, masÅ‚o, olej, mÄ…ka pszenna, 2 litry mleka, makaron, parmezan, tymianek, pietruszka, 125 ml cherry, Przygotowanie: Grzyby: Grzyby dusimy na maÅ›le z Å‚yżkÄ… oleju, dodajemy 3 zÄ…bki czosnku. Można posypać tymiankiem i pietruszkÄ…. Solimy i dusimy. Dolewamy 125ml cherry, dusimy dalej. BiaÅ‚y sos: Rozpuszczamy 175 g masÅ‚a z 170 g mÄ…ki pszennej. Czekamy, aż zrobi siÄ™ gÅ‚adka, gÄ™sta, lÅ›niÄ…ca masa. ÅšciÄ…gamy z ognia. Dodajemy 2 litry mleka. Gotujemy ok. 5-10 minut, aż zniknie smak mÄ…ki. Sos musi zgÄ™stnieć. Można dodać startÄ… gaÅ‚kÄ™ muszkatoÅ‚owÄ…. Gotujemy makaron, polewamy go sosem, a potem dodajemy grzyby. Wszystko posypujemy startym parmezanem i mieszamy. ResztÄ™ parmezanu sypiemy na górÄ™. Na sam koniec zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. SMACZNEGO ! mniam-mniam-mniam !!! |