Grzyby.Grzybnia.pl Grzyby.Grzybnia.pl

GRZYBY

GRZYBNIA

PIECZARKI

BOCZNIAKI

NIGELLA LAWSON PROMUJE GZRYBY Drukuj Email
25 sierpnia 2007, autor: Dominika
Nigella Lawson to nieprzeciÄ™tna osobowość w kulinarnym Å›wiecie. Pochodzi z wpÅ‚ywowej brytyjskiej rodziny, jest córkÄ… lorda Lawsona, który byÅ‚ jednym z najważniejszych polityków w rzÄ…dzie Margaret Thatcher. Sama Nigella z wyróżnieniem ukoÅ„czyÅ‚a Oxford na kierunku filologii Å›redniowiecza. Obecnie jest żonÄ… milionera Charlesa Saatchi.

Mimo wielu możliwoÅ›ci Ngiella wybraÅ‚a drogÄ™ przypraw, owoców i warzyw. ChciaÅ‚oby siÄ™ powiedzieć „na caÅ‚e szczęście”. Pasja z którÄ… mówi o jedzeniu sprawia, że nie można oderwać od niej oczu. Ta namiÄ™tna i piÄ™kna kobieta w taki też sposób opowiada o swoich potrawach. Przy przyrzÄ…dzaniu posiÅ‚ku w jej oczach pojawia siÄ™ iskierka, jej dÅ‚onie delikatnie zatapiajÄ… siÄ™ w skÅ‚adnikach, a zapach z jej kuchni zdaje siÄ™ przenikać do naszych domów. Dodatkowym atutem jej przepisów jest to, że sÄ… to domowe, peÅ‚nowartoÅ›ciowe dania ze szczyptÄ… eksperymentu, które nie tylko wyÅ›mienicie smakujÄ…, ale także pysznie wyglÄ…dajÄ…. Motto Nigelli brzmi „ ... przy minimum wysiÅ‚ku maksimum przyjemnoÅ›ci”.

WÅ‚aÅ›nie taki jest przepis na zapiekankÄ™ z grzybami, które Nigella zachwalaÅ‚a za aromat, który dodajÄ… potrawÄ…, wartoÅ›ci odżywcze i niczym nie dajÄ…cy siÄ™ zastÄ…pić smak. W tym przepisie grzyby stanowiÄ… bazÄ™ dania i nic dziwnego bo w poÅ‚Ä…czeni z makaronem, maseÅ‚kiem, parmezanem, pietruszkÄ… tworzÄ… wyÅ›mienitÄ… kompozycjÄ™.

Jako gwarancjÄ™ jakoÅ›ci przepisów pani Nigelli wspomnÄ™ jedynie, że jest ona autorkÄ… bestsellerów o gotowaniu oraz gospodyniÄ… wÅ‚asnych programów telewizyjnych, a jej wartość telewizyjna szacowana jest na ponad 1.7 miliona funtów.


Makaron z grzybami:

Składniki:
750 g grzybów, 3 zÄ…bki czosnku, masÅ‚o, olej, mÄ…ka pszenna, 2 litry mleka, makaron, parmezan, tymianek, pietruszka, 125 ml cherry,

Przygotowanie:
Grzyby: Grzyby dusimy na maśle z łyżką oleju, dodajemy 3 ząbki czosnku. Można posypać tymiankiem i pietruszką. Solimy i dusimy. Dolewamy 125ml cherry, dusimy dalej.

Biały sos: Rozpuszczamy 175 g masła z 170 g mąki pszennej. Czekamy, aż zrobi się gładka, gęsta, lśniąca masa. Ściągamy z ognia. Dodajemy 2 litry mleka. Gotujemy ok. 5-10 minut, aż zniknie smak mąki. Sos musi zgęstnieć. Można dodać startą gałkę muszkatołową.

Gotujemy makaron, polewamy go sosem, a potem dodajemy grzyby. Wszystko posypujemy startym parmezanem i mieszamy. ResztÄ™ parmezanu sypiemy na górÄ™. Na sam koniec zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
SMACZNEGO ! mniam-mniam-mniam !!!
 

Polecamy

 

 

 

 

WORTAL - Grzyby.Grzybnia.pl
DODAJ SWOJĄ FIRMĘ DO BAZY FIRM
Partnerem wortalu jest SPYRA - Laboratorium Grzybni. Copyright © 2004-2018