Działkowiec zachęca do amatorskiej uprawy boczniaka |
|
We wrzeÅ›niowym numerze "DziaÅ‚kowca" wykÅ‚adowcy z poznaÅ„skiej Akademii Rolniczej zachÄ™cajÄ… do amatorskiej uprawy boczniaka. Grzyb ten ma wyÅ›mienity smak oraz szerokie zastosowanie kulinarne. Przede wszystkim jednak jest doskonaÅ‚ym źródÅ‚em przeciwutleniaczy, magnezu, wapna, witamin i innych substancji o wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ciach leczniczych. Grzybnia boczniaka doskonale nadaje siÄ™ do uprawy amatorskiej ponieważ charakteryzuje siÄ™ szybkim wzrostem i dużą ekspansywnoÅ›ciÄ… dziÄ™ki czemu czas uprawy jest krótki a ryzyko niepowodzenia niewielkie. Produkowana jest ona na ziarnie pszenicy, żyta, trocinach lub koÅ‚eczkach drewnianych. Przechowywać można jÄ… w lodówce przez okres nie dÅ‚uższy niż miesiÄ…c jednak najlepiej zużyć od razu. Można jÄ… nabyć u wyspecjalizowanych producentów. W przywoÅ‚anym artykule autorzy opisujÄ… dwa rodzaje podÅ‚oża do uprawy. Jednym z nich jest drewno. Pniak powinien być zdrowy, Å›ciÄ™ty w fazie spoczynku fizjologicznego o Å›rednicy od 20 do 50 cm i dÅ‚ugoÅ›ci nie wiÄ™kszej niż 50 cm. Drugim idealnym podÅ‚ożem do hodowli boczniaka jest dobrej jakoÅ›ci sÅ‚oma pszenna lub żytnia bez żadnych zapleÅ›nieÅ„. Istotne jest jej solidne nawilżenie przed zaszczepieniem. Przedstawione zostaÅ‚y dwie możliwoÅ›ci uprawy: w pomieszczeniach i na otwartym terenie. W przypadku tej pierwszej najlepsze sÄ… piwnice, komórki lub altany. W uprawie na otwartym terenie szczepienie podÅ‚oża przeprowadza siÄ™ od poczÄ…tku kwietnia do poÅ‚owy wrzeÅ›nia. Owocowanie rozpocznie siÄ™ gdy zaistniejÄ… odpowiednie warunki pogodowe (na jesieÅ„). W celu gÅ‚Ä™bszego zapoznania siÄ™ z tematem zapraszam do lektury wrzeÅ›niowego "DziaÅ‚kowca" oraz książki "Uprawiamy grzyby w ogrodzie", a wszystkim tym którzy sÄ… miÅ‚oÅ›nikami gotowania polecam poradnik: "Pieczarka, boczniak, shiitake i inne grzyby w naszej kuchni"; autorstwa Iwony Sas-Golak, Marka Siwulskiego, Krzysztofa Sobieralskiego. |