Polskich pieczarek nigdy za wiele |
|
Znany biznesmen PrzemysÅ‚aw Chabowski, po odejÅ›ciu z firmy Morliny postanowiÅ‚ stworzyć grupÄ™ pieczarkarskÄ…, która ma szansÄ™ zaistnieć w przyszÅ‚ym roku na GPW. MaÅ‚o kto zdaje sobie sprawÄ™ z tego, że w ostatnich kilku latach Polska staÅ‚a siÄ™ drugÄ… - co do wielkoÅ›ci - fabrykÄ… pieczarek w Europie. Wszystko wskazuje na to, że w niedÅ‚ugim czasie przegonimy HolandiÄ™ i staniemy siÄ™ europejskim liderem tej branży. Atrakcyjność i potencjaÅ‚ rozwoju tego sektora doceniÅ‚ PrzemysÅ‚aw Chabowski. Jeden z najbardziej znanych menedżerów polskiego przemysÅ‚u spożywczego, po wielu latach pracy w przemyÅ›le miÄ™snym (Morliny) postanowiÅ‚ przejść do biznesu pieczarkarskiego. PrzejÄ…Å‚ zarzÄ…dzanie dwoma polsko-holenderskimi firmami z tej branży (Okechamp i Ole). Kolejnym krokiem ma być ich poÅ‚Ä…czenie i utworzenie silnego przedsiÄ™biorstwa, które zawojuje polski i europejski rynek. “UdaÅ‚o mi siÄ™ przekonać udziaÅ‚owców Å‚Ä…czÄ…cych siÄ™ spóÅ‚ek do planu stworzenia (na bazie powstajÄ…cej grupy Okechamp) najbardziej dynamicznej i innowacyjnej firmy grzybowej w Europie” - mówi PrzemysÅ‚aw Chabowski. W nowym skÅ‚adzie znaleźć ma siÄ™ również spóÅ‚ka Okechamp Sales z Holandii, zajmujÄ…ca siÄ™ logistykÄ… i dystrybucjÄ… na rynkach zachodnich. Ma to ogromne znaczenie, gdyż ponad 90 proc. sprzedaży grupy trafia wÅ‚aÅ›nie na Zachód. “Najważniejszym celem jest obecnie poÅ‚Ä…czenie obu firm i ograniczenie kosztów. Umożliwi to przygotowanie grupy do dalszego etapu rozwoju, obejmujÄ…cego m.in. konsolidacjÄ™ branży w Polsce i Europie oraz rozwój wÅ‚asnego Å‚aÅ„cucha logistycznego” - dodaje biznesmen. Nie wyklucza również opcji, że na drugi etap ekspansji grupa poszuka kapitaÅ‚u na warszawskiej gieÅ‚dzie. Debiut mógÅ‚by nastÄ…pić najwczeÅ›niej za rok. PrzemysÅ‚aw Chabowski podchodzi bardzo poważnie do realizacji swych planów. Do pracy w grupie pozyskaÅ‚ wiele doÅ›wiadczonych osób z Morlin. Inwestycje w obydwu spóÅ‚kach grupy pochÅ‚onÄ… tylko w tym roku blisko 30 mln zÅ‚. “Obie firmy sÄ… rentowne. Ich skonsolidowana EBITDA jest dwucyfrowa, a przychody w tym roku siÄ™gnÄ… okoÅ‚o 130 mln zÅ‚, zależnie od kursu euro” - mówi PrzemysÅ‚aw Chabowski. Eksperci podkreÅ›lajÄ…, że Polska wyrasta na prawdziwÄ… potÄ™gÄ™ pieczarek. Już prawie co czwarta pieczarka na rynku europejskim pochodzi wÅ‚aÅ›nie z naszego kraju. “Przyrost produkcji pieczarek w Polsce siÄ™ga 5-7 proc. rocznie. Stymuluje go gÅ‚ównie rozwój eksportu. Dużym wyzwaniem dla branży jest wiÄ™c rozwój rynku krajowego” - mówi Krystian Szudyga, prezes Stowarzyszenia Branży Grzybów Uprawnych w Polsce. ŹródÅ‚o: Puls Biznesu |