PIKNIK po izraelsku |
|
W żadnym z krajów Bliskiego Wschodu nie ma kuchni tak bogatej jak w Izraelu. PrzybywajÄ…cy tu z caÅ‚ego Å›wiata Å»ydzi wnieÅ›li do kulinarnej kultury tego kraju swoje odrÄ™bne tradycje, tworzÄ…c zachwycajÄ…cÄ… mieszankÄ™ smaków i stylów gotowania. Idealne na piknik sÄ… pieczone pieczarki z pomidorami i cebulÄ… oraz zielone oliwki nadziewane migdaÅ‚ami. Pieczarki z pomidorami i cebulÄ… PóÅ‚ kilograma pieczarek smarujemy oliwÄ… i pieczemy w temperaturze 200st. C przez póÅ‚ godziny. 200 gram pomidorów koktajlowych (najlepiej „truskawkowych”) tniemy na poÅ‚ówki lub ćwiartki, dwie czerwone cebule siekamy bardzo drobno. Kiedy pieczarki ostygnÄ…, mieszamy je z pomidorami, cebulÄ…, natkÄ… pietruszki lub kolendry, drobno posiekanÄ… papryczkÄ… chili i oliwÄ… z pierwszego tÅ‚oczenia. Nie solimy przed podaniem, dopiero na talerzach. info: "PANI" NR 06 (201) |