Zasypiemy całą Europę polskimi pieczarkami |
|
||||
MaÅ‚o kto zdaje sobie sprawÄ™ z tego, że w ostatnich kilku latach Polska staÅ‚a siÄ™ drugÄ… co do wielkoÅ›ci fabrykÄ… pieczarek w Europie. Wszystko wskazuje jednak na to, że wkrótce przegonimy HolandiÄ™ i staniemy siÄ™ europejskim liderem tej branży. Atrakcyjność i potencjaÅ‚ rozwoju tego sektora doceniÅ‚ PrzemysÅ‚aw Chabowski, jeden z najbardziej znanych menedżerów polskiego przemysÅ‚u spożywczego, który po wielu latach pracy w przemyÅ›le miÄ™snym (Morliny) postanowiÅ‚ przejść do biznesu pieczarkarskiego. PrzemysÅ‚aw Chabowski przejÄ…Å‚ zarzÄ…dzanie dwoma polsko-holenderskimi firmami z tej branży (Okechamp i Ole), po których poÅ‚Ä…czeniu chce zawojować polski i europejski rynek. GorÄ…cy projekt — UdaÅ‚o mi siÄ™ przekonać udziaÅ‚owców Å‚Ä…czÄ…cych siÄ™ spóÅ‚ek do planu stworzenia na bazie powstajÄ…cej grupy Okechamp najbardziej dynamicznej i innowacyjnej firmy grzybowej w Europie — mówi PrzemysÅ‚aw Chabowski. Oprócz polskich zakÅ‚adów wejdzie do niej też spóÅ‚ka Okechamp Sales z Holandii, która zajmuje siÄ™ logistykÄ… i dystrybucjÄ… na rynkach zachodnich. Ma to duże znaczenie, bo ponad 90 proc. sprzedaży grupy trafia na Zachód. — Najważniejszym celem jest obecnie poÅ‚Ä…czenie obu firm i ograniczenie kosztów. Umożliwi to przygotowanie grupy do dalszego etapu rozwoju, obejmujÄ…cego m.in. konsolidacjÄ™ branży w Polsce i Europie oraz rozwój wÅ‚asnego Å‚aÅ„cucha logistycznego — dodaje PrzemysÅ‚aw Chabowski. Nie wyklucza on, że na drugi etap ekspansji grupa poszuka kapitaÅ‚u na warszawskiej gieÅ‚dzie. Debiut mógÅ‚by nastÄ…pić najwczeÅ›niej za rok. O tym, że do realizacji tych planów PrzemysÅ‚aw Chabowski podchodzi bardzo poważnie, Å›wiadczyć może to, że do pracy w grupie pozyskaÅ‚ wiele doÅ›wiadczonych osób z Morlin, a także to, że tylko w tym roku na inwestycje w obydwu spóÅ‚kach grupy wydanych zostanie blisko 30 mln zÅ‚. Nie ma problemu z ich finansowaniem. — Obie firmy sÄ… rentowne. Ich skonsolidowana EBITDA jest dwucyfrowa, a przychody w tym roku siÄ™gnÄ… okoÅ‚o 130 mln zÅ‚, zależnie od kursu euro — mówi PrzemysÅ‚aw Chabowski. Polska potÄ™ga Eksperci podkreÅ›lajÄ…, że nasz kraj wyrasta na potentata: już prawie co czwarta pieczarka na rynku europejskim pochodzi z Polski. — Roczny przyrost produkcji pieczarek w Polsce siÄ™ga 5-7 proc. rocznie. Stymuluje go gÅ‚ównie rozwój eksportu. Dużym wyzwaniem dla branży jest wiÄ™c rozwój rynku krajowego — mówi Krystian Szudyga, prezes Stowarzyszenia Branży Grzybów Uprawnych w Polsce. Zasypiemy caÅ‚Ä… EuropÄ™ polskimi pieczarkami (Puls Biznesu/25.06.2007, godz. 06:25) |