PIECZARKA, BOCZNIAK, SHIITAKE I INNE GRZYBY W NASZEJ KUCHNI |
|
{MOSIMAGE}
OdkÄ…d rozpoczÄ™to uprawÄ™ gatunków grzybów na wiÄ™kszÄ… skalÄ™, wzrosÅ‚a znacznie możliwość ich powszechnego spożywania. Ponieważ istniejÄ… różne teorie dotyczÄ…ce wartoÅ›ci odżywczej grzybów, autorzy zachÄ™cajÄ… do ich zweryfikowania. W poradniku znajdujÄ… siÄ™ informacje o cennych dla zdrowia substancjach, które mogÄ… wzbogacić naszÄ… dietÄ™, m.in. aminokwasach, niezbÄ™dnych nienasyconych kwasach tÅ‚uszczowych, witaminach i mineraÅ‚ach. Od dawna znane byÅ‚y wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci lecznicze grzybów. PosÅ‚ugiwali siÄ™ nimi szamani, wykorzystywaÅ‚a również medycyna chiÅ„ska. WspóÅ‚czeÅ›nie wiemy już dokÅ‚adnie, którym zwiÄ…zkom zawartym w grzybach zawdziÄ™czamy ich lecznicze wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci. Badania prowadzone w różnych oÅ›rodkach naukowych na Å›wiecie potwierdziÅ‚y możliwość stosowania grzybów w profilaktyce i leczeniu wielu chorób cywilizacyjnych. Książka zawiera charakterystykÄ™ substancji czynnych decydujÄ…cych o wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ciach leczniczych grzybów. Opisano również możliwość stosowania preparatów grzybowych w konkretnych dolegliwoÅ›ciach. Wymieniono gatunki grzybów leczniczych, które dziaÅ‚ajÄ… korzystnie w przypadku tak poważnych chorób, jak nowotwory, AIDS, miażdżyca czy cukrzyca. Polacy sÄ… miÅ‚oÅ›nikami grzybów. JesieÅ„ to tradycyjna pora grzybobrania i okazja do przygotowania różnorodnych potraw. Zebrane grzyby można przeznaczyć do bezpoÅ›redniego spożycia lub przetworzyć w celu późniejszego wykorzystania. W książce omówiono domowe metody konserwowania grzybów, takie jak suszenie, mrożenie, marynowanie i inne mniej znane. Zamieszczono również podstawowe zasady postÄ™powania z grzybami, przygotowania i serwowania potraw grzybowych, aby byÅ‚y one nie tylko smaczne, ale i bezpieczne dla zdrowia. Czytelnicy znajdÄ… także wiele przepisów na dania z grzybów uprawnych, przede wszystkim pieczarki, boczniaka i twardziaka, jak również grzybów leÅ›nych. Przepisy pochodzÄ… zarówno z kuchni polskiej, jak i kuchni innych części Å›wiata. Autorzy zachÄ™cajÄ… do wypróbowania zamieszczonych przepisów. Mamy nadziejÄ™, że zaspokojÄ… one gusty nawet wytrawnych smakoszy i stanÄ… siÄ™ inspiracjÄ… do kulinarnych eksperymentów. W książce zawarto również podstawowe informacje o możliwoÅ›ci uprawy grzybów na dziaÅ‚ce lub w ogródku. Podano metody amatorskiej uprawy takich gatunków, jak boczniak, twardziak czy pierÅ›cienia, dziÄ™ki czemu Czytelnicy bÄ™dÄ… mogli przygotować potrawy z samodzielnie wyhodowanych owocników. |