Produkcja warzyw w Polsce. Stan obecny i perspektywy. |
|
Prof. dr hab. Stanisław Kaniszewski (Instytut Warzywnictwa z Skierniewicach) pisze na łamach HASłA OGRODNICZEGO: "Produkcja warzyw w Polsce. Stan obecny i perspektywy". Warzywa odgrywają bardzo ważną rolę w żywieniu człowieka, ponieważ dostarczają m.in. składników mineralnych, witamin, antyoksydantów, fitosteroli oraz błonnika. Na liście spożywanych produktów roślinnych zajmują 3. miejsce – po ziemniakach i produktach zbożowych. Według badań GUS, w Polsce w przeliczeniu na jednego mieszkańca roczne spożycie wynosi mniej więcej 110kg warzyw i ich przetworów, największy udział mają w nim kapusta, marchew, cebula, pomidory i ogórki. Rozwija się eksport Duża powierzchnia uprawy warzyw, wynosząca ponad 200 tys. ha, przy
zbiorach, które sięgają około 5 mln ton rocznie, stawiają nas w
czołówce europejskich producentów. Warzywa przeznaczone są głównie na
zaopatrzenie rynku wewnętrznego, rozwija się jednak także eksport,
zarówno w ujęciu ilościowym, jak i wartościowym. Według szacunków
Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, eksport
warzyw świeżych wzrósł z 386 tys. ton w 2003 r. do 460 tys. ton w 2005
r., a eksport świeżych pieczarek w analogicznym okresie zwiększył się z
65 tys. ton do 94 tys. ton. Głównym gatunkiem eksportowym jest nadal
cebula, której w dwóch ostatnich latach sprzedajemy za granicę około
170 tys. ton. Ostatnio odnotowano także duży wzrost eksportu kapusty
białej i czerwonej (w roku 2005 wyniósł on 97 tys. ton), pomidorów (63
tys. ton) i ogórków (27 tys. ton).
Bardzo dynamicznie rozwija się eksport przetworów z warzyw (w 2005 r.
sprzedaliśmy za granicę 430 tys. ton). Najwięcej warzyw eksportowane
jest w postaci mrożonek (320 tys. ton), poważną pozycję stanowią także
marynaty (31 tys. ton), konserwy ( 23 tys. ton) oraz susze (14,0 tys.
ton). Wzrasta też eksport przetworów z pieczarek (mrożonych,
zakonserwowanych i marynowanych), w 2005 r. osiągnął on wielkość 39
tys. ton. Łącznie wpływy z eksportu warzyw i pieczarek świeżych oraz
przetworów z nich w 2005 r. wyniosły 511 mln euro. Dodatnie saldo w
handlu zagranicznym warzywami, pieczarkami i przetworami z nich w 2005
r. wyniosło 292 mln euro. Szacuje się, że wpływy z eksportu warzyw i
pieczarek w 2006 r. oraz saldo obrotów były na podobnym poziomie. Perspektywy - Wzrost ogólnej powierzchni uprawy warzyw jest mało prawdopodony, nastąpi natomiast wzrost powierzchni gospodarstw , przy jednoczesnym zmniejszeniu się ich liczby. - W związku z wymaganiami importerow i sieci handlowych wzrosnie liczba upraw certyfikowanych - prowadzonych zgodnie z wymaganiami sysetmu EUREPGAP, integrowanych i ekologicznych. - Zwiekszenie produkcji warzyw, zarowno w uprawch polowych, jak i pod oslonami, bedzie wynikalo ze wzrostu polnow, w zwiazku z wrowadzeniem nowych technologii i postępu biologicznego. - W przetwórstwie warzyw rośnie udział mrożonek, warzyw suszonych, soków i napojów tzw. żywności nisko przetworzonej (np. sałatki warzywne). Będzie to powodowało wzrost popytu na te warzywa (np. warzywa korzeniowe, pomidory, kapusta pekińska, sałata). - Wzrost zapotrzebowania na niektóre gatunki może wynikać również z rozwoju możliwości eksportu przetworów warzywnych lub waezyw świeżych. - Dalszy rozwój warzywnictwa może być także uzależniony od utworzenia organizacji producenckich oraz racjonalnej organizacji rynku obrotu warzywami przeznaczonymi do bezpośredniego spożycia (z odpowiednim zapleczem do przechowywania, uszlachetniania i pakowania warzyw). Hasło Ogrodnicze 4/2007 "Produkcja warzyw w Polsce. Stan obecny i perspektywy." Prof. dr hab. Stanisław Kaniszewski Instytut Warzywnictwa z Skierniewicach |