wołowina z grzybami |
|
WoÅ‚owina z grzybami SkÅ‚adniki na 4 porcje: - 50 g suszonych prawdziwków - 300 g polÄ™dwicy woÅ‚owej - 2 Å‚yżki mÄ…ki ziemniaczanej - 4 Å‚yżki oliwy - po szczypcie soli, cukru trzcinowego - po 2 szczypty pieprzu, sÅ‚odkiej papryki - 2 Å‚yżki sosu sojowego - sok z cytryny - 2 cebule - 250 g pieczarek Czas przygotowania: 35 min. plus godzina na namoczenie prawdziwków Prawdziwki moczyć w letniej wodzie przez blisko godzinÄ™, potem odcedzić na sitku. PokrojonÄ… w cienkie paski lub plastry polÄ™dwicÄ™ razem z mÄ…kÄ… ziemniaczanÄ… wÅ‚ożyć do torebki foliowej, potrzÄ…sać niÄ… wielokrotnie, by obtoczyć miÄ™so mÄ…kÄ…. Rozgrzać dużą patelniÄ™, wlać 3 Å‚yżki oliwy, wÅ‚ożyć miÄ™so i smażyć kilka minut, mieszajÄ…c. Dodać w kolejnoÅ›ci: pieprz, sól, sos sojowy, sok z 1/4 cytryny, szczyptÄ™ sÅ‚odkiej papryki i cukru trzcinowego. Zdjąć miÄ™so. Na patelniÄ™ wlać jeszcze Å‚yżkÄ™ oliwy, wrzucić drobno posiekane cebule, pokrojone w plasterki pieczarki i dusić razem. Dodać szczyptÄ™ pieprzu, namoczone grzyby, jeszcze kilka kropel soku z cytryny, szczyptÄ™ sÅ‚odkiej papryki i dusić na wolnym ogniu przez ok. 5 min. Na koniec dodać miÄ™so. PotrawÄ™ podawać tuż po zdjÄ™ciu patelni z ognia. |