Grzyby.Grzybnia.pl Grzyby.Grzybnia.pl

GRZYBY

GRZYBNIA

PIECZARKI

BOCZNIAKI

wołowina z grzybami Drukuj Email
10 marca 2007, autor: Redakcja
Image
Wołowina z grzybami

Składniki na 4 porcje:
- 50 g suszonych prawdziwków
- 300 g polędwicy wołowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki oliwy
- po szczypcie soli, cukru trzcinowego
- po 2 szczypty pieprzu, słodkiej papryki
- 2 łyżki sosu sojowego
- sok z cytryny
- 2 cebule
- 250 g pieczarek
Czas przygotowania: 35 min. plus godzina na namoczenie prawdziwków


Prawdziwki moczyć w letniej wodzie przez blisko godzinę, potem odcedzić na sitku. Pokrojoną w cienkie paski lub plastry polędwicę razem z mąką ziemniaczaną włożyć do torebki foliowej, potrząsać nią wielokrotnie, by obtoczyć mięso mąką.
Rozgrzać dużą patelniÄ™, wlać 3 Å‚yżki oliwy, wÅ‚ożyć miÄ™so i smażyć kilka minut, mieszajÄ…c. Dodać w kolejnoÅ›ci: pieprz, sól, sos sojowy, sok z 1/4 cytryny, szczyptÄ™ sÅ‚odkiej papryki i cukru trzcinowego. Zdjąć miÄ™so. Na patelniÄ™ wlać jeszcze Å‚yżkÄ™ oliwy, wrzucić drobno posiekane cebule, pokrojone w plasterki pieczarki i dusić razem. Dodać szczyptÄ™ pieprzu, namoczone grzyby, jeszcze kilka kropel soku z cytryny, szczyptÄ™ sÅ‚odkiej papryki i dusić na wolnym ogniu przez ok. 5 min. Na koniec dodać miÄ™so. PotrawÄ™ podawać tuż po zdjÄ™ciu patelni z ognia.
 

Polecamy

 

 

 

 

WORTAL - Grzyby.Grzybnia.pl
DODAJ SWOJĄ FIRMĘ DO BAZY FIRM
Partnerem wortalu jest SPYRA - Laboratorium Grzybni. Copyright © 2004-2018