łosoś w kompozycji z pieczarkami |
|
Łosoś w szpinaku Składniki na 4 porcje: - filet z łososia (ok. 300 g) - 200 g pieczarek - 100 g szpinaku - 2 łyżki oleju sezamowego - sok z cytryny - 4 łyżki jogurtu naturalnego - po szczypcie: soli, świeżo zmielonego pieprzu, kurkumy, cukru trzcinowego, mielonego chilli, gałki muszkatołowej. (czas przygotowania: 20 min.) Rozgrzać patelnię, wlać olej sezamowy i dusić pieczarki pod przykryciem ok. 5 min. Dodać szpinak i dalej dusić, aż zmieni barwę i się skurczy. Następnie dodawać w kolejności: pieprz, sól, sok z cytryny, jogurt, kurkumę, cukier trzcinowy, chilli, a na koniec pokrojonego w paski łososia. Dusić na małym ogniu ok. 5 min. Posypać gałką muszkatołową. Podawać na gorąco. |