TVP 1 "Grzyby - trzecie królestwo" |
|
||
"Naukowcy XXI wieku potwierdzili to, o czym pisali starożytni mÄ™drcy: "góry, doliny i lasy zamieszkuje tajemnicza legenda - duch grzybów ..." Przez dÅ‚ugi czas sÄ…dzono, że grzyby sÄ… roÅ›linami. Tymczasem nie należą one ani do królestwa roÅ›lin, ani do królestwa zwierzÄ…t, lecz stanowiÄ… trzecie, niezależne królestwo. I to wyjÄ…tkowo bogate. Jak dotÄ…d bowiem na Å›wiecie opisano ok. stu tys. gatunków grzybów, ale ogólna ich liczba jest z pewnoÅ›ciÄ… znacznie wiÄ™ksza. Przypuszcza siÄ™, że może ich być na caÅ‚ym globie nawet póÅ‚tora mln gatunków. Samych grzybów kapeluszowych jest ok. 3 tys. gatunków. Królestwo grzybów obejmuje zarówno ponaddwudziestokilogramowe purchawki chropowate o obwodzie blisko 2 metrów czy grzybnie rozprzestrzeniajÄ…ce siÄ™ na powierzchni 9 km kw. o przybliżonej wadze 600 ton, jak i organizmy mikroskopijnej wielkoÅ›ci. Film wprowadza widzów w zadziwiajÄ…cy Å›wiat trucizn, narkotyków, leków i wreszcie przysmaków sporzÄ…dzanych z grzybów przez szefów kuchni wytwornych restauracji. Grzyby pojawiÅ‚y siÄ™ na Ziemi co najmniej 400 mln lat temu. Od tamtej pory skolonizowaÅ‚y wszystkie kontynenty i przybraÅ‚y najrozmaitsze ksztaÅ‚ty i kolory. To, co potocznie nazywamy grzybami, to w istocie owocniki grzybów. WÅ‚aÅ›ciwy organizm żyje pod Å›cióÅ‚kÄ… leÅ›nÄ…, w próchniejÄ…cym drewnie oraz glebie. PrzypominajÄ…ca pajÄ™czynÄ™ bezbarwna sieć tzw. strzÄ™pków nosi nazwÄ™ grzybni i pozostaje przez caÅ‚e życie schowana, na powierzchni pojawiajÄ… siÄ™ tylko owocniki. Na pozór grzyby i roÅ›liny wykazujÄ… wiele podobieÅ„stw. Ale tylko roÅ›liny zawierajÄ… chlorofil i majÄ… zdolność uzyskiwania energii ze Å›wiatÅ‚a sÅ‚onecznego. Dlatego pozbawione tej zdolnoÅ›ci grzyby wyÅ‚Ä…czono z królestwa roÅ›lin. Za to grzyby majÄ… pewnÄ… cechÄ™ wspólnÄ… z owadami: chitynÄ™, z której zbudowane sÄ… pancerze owadów i Å›ciany komórek grzybów. CechÄ… charakterystycznÄ… grzybów jest także szybkie rozmnażanie siÄ™ i krótki cykl życia. Przez miliony lat ewolucji grzyby przystosowaÅ‚y siÄ™ do różnych, nawet skrajnie niesprzyjajÄ…cych warunków. Wiele z nich Å›wietnie znosi mróz, Å›nieg i lód. Niektóre rosnÄ… nawet pod Å›niegiem, nie tracÄ…c przy tym swoich żywych kolorów. WÅ‚aÅ›ciwie do tego, by nastÄ…piÅ‚ wysyp grzybów, potrzebne jest tylko jedno: wilgoć. Ludzie znali grzyby od prawieków. NajwczeÅ›niejsze Å›lady prowadzÄ… do starożytnego Egiptu. WÅ›ród pochodzÄ…cych z XV w. p.n.e. pÅ‚askorzeźb zdobiÄ…cych Å›ciany Å›wiÄ…tyni w Karnaku znajdujÄ… siÄ™ przykÅ‚ady flory i fauny, w tym m.in. bodaj najstarszy na Å›wiecie wizerunek grzyba. GromadzonÄ… przez stulecia wiedzÄ™ na temat grzybów przechowywali i utrwalali mnisi. Przez wieki interesowano siÄ™ gÅ‚ównie grzybami jadalnymi, których w Europie wystÄ™puje zaledwie 300 gatunków. Nasi przodkowie dawno docenili smak kurek, prawdziwków czy kani. Niestety, nie udaje siÄ™ ich uprawiać. Można je znaleźć tylko w lesie. Za to bardzo Å‚atwo uprawie poddajÄ… siÄ™ pieczarki. Podczas gdy smakosze poszukiwali grzybów jadalnych, alchemicy, adepci czarnej magii i wszelkiej maÅ›ci „czarownice” zbierali grzyby trujÄ…ce, które szczególnÄ… sÅ‚awÄ™ zdobyÅ‚y w Å›redniowieczu. WyciÄ…g z muchomorów i salamandry wchodziÅ‚ np. w skÅ‚ad czarodziejskich eliksirów. SpoÅ›ród gatunków wystÄ™pujÄ…cych w Europie za Å›miertelnie niebezpieczne uznaje siÄ™ ok. 10, ale wiele innych też może wywoÅ‚ać ciężkie zatrucie. Nie pomaga gotowanie, suszenie czy zamrażanie – toksyny pozostajÄ… nadal groźne. Oprócz muchomorów ponurÄ… sÅ‚awÄ… okryÅ‚y siÄ™ też np. strzepiaki ceglaste czy najsilniej trujÄ…ce grzyby europejskich lasów – muchomory sromotnikowe. Niektóre grzyby, np. czernidÅ‚ak, sÄ… jadalne pod warunkiem, że nie popije siÄ™ ich alkoholem. Ale nawet abstynenci powinni jeść tylko mÅ‚ode egzemplarze tego grzyba. ZwÅ‚aszcza że pierwsze objawy zatrucia wystÄ™pujÄ… zwykle po 8–10 godzinach. A wtedy liczy siÄ™ już każda minuta. Zarodniki niektórych grzybów, np. pleÅ›ni, kieÅ‚kujÄ… na artykuÅ‚ach spożywczych. SpleÅ›niaÅ‚e pokarmy nie nadajÄ… siÄ™ do jedzenia, mogÄ… być bowiem trujÄ…ce. Ale pewien rodzaj pleÅ›ni okazaÅ‚ siÄ™ bÅ‚ogosÅ‚awieÅ„stwem ludzkoÅ›ci. Pod koniec lat 20. ubiegÅ‚ego stulecia szkocki bakteriolog, Alexander Fleming, prowadziÅ‚ badania naukowe nad grypÄ… i zapaleniem pÅ‚uc. ÅšwiatowÄ… sÅ‚awÄ™ zawdziÄ™cza jednak nie tym pracom, lecz przypadkowo odkrytej pleÅ›ni. Zbieg okolicznoÅ›ci sprawiÅ‚, że ludzkość uzyskaÅ‚a pierwszy skuteczny antybiotyk na Å›wiecie. Od nazwy pleÅ›ni – penicillium – substancjÄ™, która dokonaÅ‚a rewolucji w medycynie, nazwano penicylinÄ…. Niepozorna pleśń zapewniÅ‚a Alexandrowi Flemingowi rozgÅ‚os oraz nagrodÄ™ Nobla, którÄ… otrzymaÅ‚ w 1945 r. Nie tylko ludzie odnoszÄ… korzyÅ›ci z tajemniczych wÅ‚asnoÅ›ci grzybów. Wilgotne lasy równikowe to ekosystem zbudowany przez niezliczone gatunki roÅ›lin i zwierzÄ…t, których życie zależy w najrozmaitszy sposób od grzybów. SpecjaliÅ›ci oceniajÄ…, że nauka opisaÅ‚a, jak dotÄ…d, zaledwie 30% gatunków grzybów tropikalnych. Jeden z nich to gatunek uprawiany przez mrówki zwane ogrodniczkami. DziesiÄ…tki tysiÄ™cy robotnic pracowicie transportuje kawaÅ‚ki liÅ›ci, które zostaÅ‚y umiejÄ™tnie odciÄ™te ostrymi żuwaczkami. Zielony Å‚adunek trafia pod ziemiÄ™. W glebie mrówki prowadzÄ… tajemniczÄ… fermÄ™ grzybowÄ…. RosnÄ…ce pod ziemiÄ… grzyby sÄ… jedynym pokarmem tych owadów. Ogrodniczki używajÄ… grzybni jako budulca. Od stuleci za prawdziwy kulinarny rarytas uchodzÄ… trufle, osiÄ…gajÄ…ce na rynku nieprawdopodobne ceny. Choć z wyglÄ…du sÄ… maÅ‚o atrakcyjne, ze wzglÄ™du na swój niepowtarzalny aromat pojawiajÄ… siÄ™ na najelegantszych stoÅ‚ach. W „truflowych” krajach, jak Francja i WÅ‚ochy, do zbioru tych grzybów tresuje siÄ™ Å›winie, które majÄ… doskonaÅ‚y wÄ™ch. Coraz częściej jednak Å›winie zastÄ™puje siÄ™ psami, które przechodzÄ… trening w specjalnych szkoÅ‚ach. Bardzo poszukiwane sÄ… również japoÅ„skie grzyby z gatunku matsutake, majÄ…ce renomÄ™ afrodyzjaku. Matsutake należą do gÄ…sek i można je znaleźć także w Europie Åšrodkowej, choć tu wystÄ™pujÄ… bardzo rzadko. Film dokumentalny, 50 min, Austria, 2004 Reżyseria: Kurt Mundl |