Grzyby.Grzybnia.pl Grzyby.Grzybnia.pl

GRZYBY

GRZYBNIA

PIECZARKI

BOCZNIAKI

Grzyby w "POLITYCE" Drukuj Email
23 października 2006, autor: Redakcja
Co roku z naszych lasów znikają tysiące ton grzybów. W tym roku mieliśmy ich szczególny wysyp. Strach pomyśleć, co po tym szalonym grzybobraniu zostanie z naszych lasów. A grzyby to jeden z warunków harmonii ekosystemu.

DARZGRZYB !

Polacy uwielbiają zbierać i jeść grzyby. – Oprócz nas takimi, nazwijmy to, mikofilami (od gr. mykes – grzyb) można określić też Ukraińców, Rosjan, Francuzów i Włochów – mówi prof. Maria Ławrynowicz z Katedry Algologii i Mikologii Uniwersytetu Łódzkiego, która tematyką grzybów zajmuje się od kilkudziesięciu lat. Zupełnie inny stosunek mają do nich Skandynawowie, Anglosasi czy Grecy. To, jak mówi pani profesor, mikrofon, dla których grzyby nie tylko nie stanowią tak wielkiej, jak dla nas, podniety; ba, traktowane są z rezerwą, wręcz strachem. Wyjątek – bezpieczne i sztucznie hodowane pieczarki. Ostatecznie – kurki.
- W Polsce mamy ok.5 tys. gatunków grzybów, z czego co najmniej 100 spokojnie nadaje się do jedzenia. Do sprzedaży dopuszczono ponad 40, a to i tak niewiele w porównaniu np. ze Szwajcarią, gdzie handlować można ponad 200 gatunkami. Tymczasem Polacy najczęściej zbierają borowiki, koźlarze, podgrzybki, maślaki, kurki czy gąski – wyjaśnia profesor Ławrynowicz. Jej zdaniem, choć uważamy się za znawców grzybów, to niewiele o nich wiemy.
                                                                                
 więcej: POLITYKA nr 42, 21.10.2006r
 

Polecamy

 

 

 

 

WORTAL - Grzyby.Grzybnia.pl
DODAJ SWOJĄ FIRMĘ DO BAZY FIRM
Partnerem wortalu jest SPYRA - Laboratorium Grzybni. Copyright © 2004-2018