Jeśli MAKARON, to tylko po włosku |
|
|
16 października 2006,
autor: Redakcja
|
MieszkaÅ„cy sÅ‚onecznej Italii jadajÄ… go codziennie – makaron z sosem, czyli tzw. pasta, nigdy im siÄ™ nie nudzi. Bo wÅ‚oski makaron ma niezliczonÄ… ilość ksztaÅ‚tów (ponoć każdy smakuje inaczej), a podać można go z rozmaitymi sosami, i to przyrzÄ…dzanymi w kilku wariantach. Nic wiÄ™c dziwnego, że pasta italiana coraz częściej goÅ›ci także na naszych stoÅ‚ach. lasagnette z grzybami, conchiglioni nadziewane pieczarkami, cannelloni z warzywnym farszem
Lasagnette z grzybami
- 50 dag makaronu lasagnette ( długie i dość szerokie wstążki o pofałdowanych brzegach)
Sos :
- 25-30 dag surowej białej kiełbasy
- 40 dag boczniaków
- 2 duże cebule
- 2-3 zÄ…bki czosnku
- 1 Å‚yżeczka Å›wieżych posiekanych listków oregano lub Å‚yżeczka suszonych
- łyżeczka sproszkowanej ostrej papryki
- póÅ‚ szklanki czerwonego wina
- 25 dag pomidorów w zalewie
- póÅ‚ szklanki kremówki
- po 2 Å‚yżki oliwy z oliwek i kremówki
- póÅ‚ pÄ™czka natki pietruszki
ObranÄ… cebulÄ™ i czosnek posiekać, zeszklić na Å‚yżeczce oliwy. Z kieÅ‚basy Å›ciÄ…gnąć osÅ‚onkÄ™, a miÄ™so rozdrobnić w rzucić na patelniÄ™. Smażyć razem, mieszajÄ…c. Gdy kieÅ‚basa Å‚adnie siÄ™ zarumieni, wlać wino i mieszajÄ…c, podgrzewać aż caÅ‚kiem wyparuje. Oczyszczone i osuszone grzyby pokroić w paski o podobnej szerokoÅ›ci co makaron, dorzucić do kieÅ‚basy i jeszcze 5 minut razem smażyć, mieszajÄ…c. NastÄ™pnie wsypać oregano, paprykÄ™ , wrzucić pokrojone pomidory z puszki wraz z zalewÄ… i dusić wszystko na niewielkim ogniu, aż grzyby bÄ™dÄ… caÅ‚kiem miÄ™kkie (ok. 40 min). ZaciÄ…gnąć sos kremówkÄ…. Ugotowany al. dente i w dużej iloÅ›ci wody makaron odcedzić. GorÄ…cy wymieszać z przygotowanym sosem, posypać drobno posiekanÄ… natkÄ… pietruszki i od razu podawać
Conchiglioni nadziewane pieczarkami
- 50 dag makaronu w kształcie dużych muszli
- około 1 kg świeżych pieczarek
- 2 pęczki drobno posiekanej natki pietruszki
- 2-3 zÄ…bki czosnku
- 2-3 Å‚yżki startego żóÅ‚tego sera, najlepiej parmezanu
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek
- pieprz
- sól
Starannie umyte i osuszone pieczarki pokroić w cienkie plasterki. Czosnek obrać, drobno posiekać i zrumienić na rozgrzanych na dużej patelni trzech Å‚yżkach oliwy. Wrzuć pieczarki i mieszajÄ…c, smażyć, aż bÄ™dÄ… miÄ™kkie, po czym przyprawić je do smaku solÄ…, pieprzem i wymieszać z natkÄ… pietruszki. Makaron ugotować al. dente w dużej iloÅ›ci WrzÄ…cej osolonej wody. NastÄ™pnie odcedzić, przepÅ‚ukać zimnÄ… wodÄ… i znów starannie odcedzić. NapeÅ‚nić wgÅ‚Ä™bienia makaronowych muszelek przygotowanym farszem i uÅ‚ożyć w żaroodpornym naczyniu posmarowanym oliwÄ…. Posypać parmezanem i skropić oliwÄ…. NastÄ™pnie wstawić potrawÄ™ do piekarnika nagrzanego do 180C i Å‚adnie zapiec.
Cannelloni z warzywnym farszem
- 25 dag makaronu w kształcie bardzo grubych rurek długości ok.10 cm
- 50 dag marchewki
- 35 dag pieczarek
- 50 dag różyczek brokuÅ‚ów (mogÄ… być mrożone)
- duża cebula
- zÄ…bek czosnku
- 2 łyżki sklarowanego masła
- 2 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- 10 dag startego parmezanu
Pieczarki starannie wypÅ‚ukać, osÄ…czyć, wysuszyć i posiekać. Oskrobane , wypÅ‚ukane i pokrojone w plasterki marchewki wrzucić do garnka z dwiema szklankami posolonej wrzÄ…cej wody. Po 2 min dodać brokuÅ‚y i jeszcze 2-3 min gotować, po czym osÄ…czyć (wywar zachować). CebulÄ™ i czosnek drobno posiekać i wraz z grzybami podsmażyć na maÅ›le, oprószyć mÄ…kÄ…, wymieszać. Dodać wywar z warzyw, Å›mietanÄ™ i mieszajÄ…c, gotować na maÅ‚ym ogniu, aż sos zgÄ™stnieje. Doprawić go solÄ…, pieprzem i gaÅ‚kÄ… muszkatoÅ‚owÄ…. PoÅ‚owÄ™ sosu wymieszać z warzywami. Nadziać tym farszem cannelloni, uÅ‚ożyć w wysmarowanej masÅ‚em formie do zapiekanek, obÅ‚ożyć resztÄ… warzyw. Zalać pozostaÅ‚ym sosem wymieszanym z parmezanem i zapiekać 35-40 min w temperaturze 180 st.C.
|