Grzyby.Grzybnia.pl Grzyby.Grzybnia.pl

GRZYBY

GRZYBNIA

PIECZARKI

BOCZNIAKI

grzyby i alkohol Drukuj Email
21 września 2006, autor: Redakcja
Marynowany grzybek to przekÄ…ska znakomita do wódki, jednak... zdarzaÅ‚o siÄ™ od czasu do czasu, że po smacznym posiÅ‚ku przyrzÄ…dzonym ze Å›wieżych grzybów, uczestnicy biesiady ulegali zatruciom. Dlaczego?

Chociaż lista gatunków grzybów, które mogÄ… wywierać zatrucia po spożyciu alkoholu nie jest jeszcze peÅ‚na, możemy w stu procentach zarekomendować "na zakÄ…skÄ™" kurki, borowiki szlachetne, podgrzybki brunatne, gÄ…ski zielonki, rydze, kozaki, pieczarki i boczniaki, goÅ‚Ä…bki, kanie - jako jadalne, które można spożywać razem z alkoholem.

NajwiÄ™ksze problemy sÄ… jednak z czernidÅ‚akiem koÅ‚pakowatym. Jest pospolitym, w naszym regionie nawet rozpowszechniajÄ…cym siÄ™ gatunkiem, wyrastajÄ…cym na Å‚Ä…kach i w lasach. MÅ‚ode owocniki tego gatunku sÄ… wrÄ™cz wykwintne w smaku, starsze - których blaszki kapelusza czerniejÄ… - nie nadajÄ… siÄ™ już do jedzenia. DojrzaÅ‚e w peÅ‚ni czernidÅ‚aki zawierajÄ… jednak enzymy powodujÄ…ce samorozpuszczenie grzybów rozpÅ‚ywajÄ…cych siÄ™ dosÅ‚ownie w czarnÄ… maź. Dlatego do jedzenia zbierać należy tylko okazy o biaÅ‚ych lub bladoróżowych blaszkach kapelusza, i nie przechowywać ich dÅ‚ugo, nawet w lodówce!

Problem jest ważący, bo tak siÄ™ staÅ‚o, że czernidÅ‚ak koÅ‚pakowaty wÅ‚aÅ›nie w Europie i w Polsce jest grzybem coraz chÄ™tniej uprawianym! Dania z jego udziaÅ‚em serwujÄ… już niektóre restauracje. Ma niekwestionowane walory zapachowe, smakowe, jest bogaty w witaminy, a przede wszystkim zawiera substancje obniżajÄ…ce poziom cukru we krwi, przez co zalecany jest w diecie - diabetykom.
W ogrodzie, na Å‚Ä…ce, czy na pastwisku wyrasta od kwietnia do listopada. Natomiast w szklarniach, inspektach i ogrzewanych foliowych tunelach - przez caÅ‚y rok! Jest rozpowszechniany u nas przez firmy zajmujÄ…ce siÄ™ produkcjÄ… i wysyÅ‚kÄ… grzybów gatunków jadalnych pod handlowÄ… nazwÄ… - grzyb szparagowy!

Jest delikatniejszy od pieczarki, nie mówiÄ…c już o "topornych" kurkach. Należy jednak przestrzegać nastÄ™pujÄ…cej zasady: przez 3 dni po zjedzeniu potrawy z czernidÅ‚aka, tzn. grzybów szparagowych, nie wolno spożywać alkoholu w jakiejkolwiek postaci. Kufel piwa, szklanka wina, kieliszek wódki - mogÄ… spowodować nawet torsje z utratÄ… przytomnoÅ›ci, a w najlepszym razie ciężkiego kaca! Lepiej o tym pamiÄ™tać!
 

Polecamy

 

 

 

 

WORTAL - Grzyby.Grzybnia.pl
DODAJ SWOJĄ FIRMĘ DO BAZY FIRM
Partnerem wortalu jest SPYRA - Laboratorium Grzybni. Copyright © 2004-2018