boczniaki |
|
Boczniak biaÅ‚y ( Pleurotus plumonarius) Boczniak ostrogowaty ( Pleurotus ostreatus) Boczniaki to grzyby, które bez wÄ…tpienia odniosÅ‚y miÄ™dzynarodowy sukces. JeÅ›li chodzi o skalÄ™ produkcji na Å›wiecie, to sytuujÄ… siÄ™ tuż za pieczarkÄ… z szybko wzrastajÄ…cÄ… tendencja wzrostu. OczywiÅ›cie mowa tu o boczniakach pochodzÄ…cych z uprawy, które kultywuje siÄ™ ponadto w coraz wiÄ™kszej liczbie gatunków. SÄ… bowiem boczniaki wyrastajÄ…ce na drewnie, na niektórych bylinach azjatyckich stepów, a nawet na …opuncjach (boczniak kaktusowy). Każdy z gatunków i każda z odmian boczniaków odznacza siÄ™ nieco innym smakiem, wszystkie jednak cechuje gastronomiczny uniwersalizm. W naszym regionie wystÄ™pujÄ… 4 gatunki boczniaków dziko rosnÄ…cych, z których omówimy dwa najczęściej wystÄ™pujÄ…ce i najlepsze smakowo. Boczniak ostrogowaty można spotkać późnym latem, jesieniÄ… i wczesna zimÄ…, ale także wczesna wiosnÄ… na drzewach liÅ›ciastych, w szczególnoÅ›ci starych i obumierajÄ…cych. Preferuje zwÅ‚aszcza stare buki. Charakterystyczna jest popielatostalowa barwa kapeluszy tego gatunku. WiÄ™kszość boczniaków ostrogowatych, które trafiajÄ… na nasze stoÅ‚y pochodzi z uprawy, ich grzybniÄ… szczepi siÄ™ leżące pnie, pociÄ™te kÅ‚ody, trociny, a nawet mielone kolby kukurydzy w workach foliowych. Boczniak biaÅ‚y jest najdelikatniejszym spoÅ›ród naszych boczniaków dziko rosnÄ…cych. Także boczniaki o biaÅ‚awym zabarwieniu sprzedawane latem w supermarketach należą do tego wÅ‚aÅ›nie. To jeden z najwiÄ™kszych naszych boczniaków, którego kapelusz może osiÄ…gnąć Å›rednicÄ™ 25cm, a dość dÅ‚ugi trzon (którego nie posiada np. boczniak ostrogowaty) 2-5cm dÅ‚ugoÅ›ci. Jest wyborny w smaku jeÅ›li przyrzÄ…dzony zostanie podobnie jak kotlet schabowy w panierce. Najlepiej jest gdy boczniaka uformowanego jako kotlet prawdziwy i kotlet schabowy smażymy razem na tej samej patelni - wówczas ich smaki przenikajÄ… siÄ™ nawzajem. Smacznego. Na grzyby, miniatlas grzybów jadalnych i niejadalnych naszgo regionu |