Pierogi z grzybami |
|
||
Pierogi z grzybami
Przygotowanie ciasta: Do michy wsypać mÄ…kÄ™, sól, wbić żóÅ‚tko, dodać masÅ‚o i rozetrzeć skÅ‚adniki. Teraz jednÄ… rÄ™kÄ… wlewać powoli ciepÅ‚Ä… wodÄ™, a drugÄ… mieszać ciasto, żeby skÅ‚adniki Å‚adnie siÄ™ poÅ‚Ä…czyÅ‚y. Zagnieść gÅ‚adkie ciasto i rozwaÅ‚kować je na cieniutko na blacie posypanym nieco mÄ…kÄ…. SzklankÄ… wykrawać placuszki, sowicie nakÅ‚adać farsz, dokÅ‚adnie sklejać i wrzucać partiami na gotujÄ…cÄ… siÄ™, osolonÄ… wodÄ™. Przygotowanie farszu: KapustÄ™, jeÅ›li jest bardzo kwaÅ›na lekko odcisnąć, wrzucić do rondelka, zalać wodÄ… i ugotować, dodajÄ…c do smaku trochÄ™ kostki rosoÅ‚owej. Grzybki namoczyć i też ugotować. KapustÄ™ odcisnąć z wody i drobniutko posiekać, podobnie zrobić z grzybkami. PrzeÅ‚ożyć wszystko do gÅ‚Ä™bokiej michy, wymieszać z kilkoma Å‚yżkami oliwy i sowicie przyprawić solÄ… i pieprzem. Wrzucać pierogi na gotujÄ…cÄ… siÄ™ osolona wodÄ™ z dodatkiem oleju i gotować do wypÅ‚yniÄ™cia. |