Grzyby.Grzybnia.pl Grzyby.Grzybnia.pl

GRZYBY

GRZYBNIA

PIECZARKI

BOCZNIAKI

Pierogi z grzybami Drukuj Email
18 września 2006, autor: Redakcja
Pierogi z grzybami
 Ciasto:
- 0,5 kg mÄ…ki pszennej
- szklanka wody
- żóÅ‚tko
- łyżeczka masła
- sól
 Farsz:
- 05 kg kiszonej kapusty
- 10 dag suszonych grzybów
- olej
- pieprz
- sól


Przygotowanie ciasta:
Do michy wsypać mÄ…kÄ™, sól, wbić żóÅ‚tko, dodać masÅ‚o i rozetrzeć skÅ‚adniki. Teraz jednÄ… rÄ™kÄ… wlewać powoli ciepÅ‚Ä… wodÄ™, a drugÄ… mieszać ciasto, żeby skÅ‚adniki Å‚adnie siÄ™ poÅ‚Ä…czyÅ‚y. Zagnieść gÅ‚adkie ciasto i rozwaÅ‚kować je na cieniutko na blacie posypanym nieco mÄ…kÄ…. SzklankÄ… wykrawać placuszki, sowicie nakÅ‚adać farsz, dokÅ‚adnie sklejać i wrzucać partiami na gotujÄ…cÄ… siÄ™, osolonÄ… wodÄ™.

Przygotowanie farszu:
KapustÄ™, jeÅ›li jest bardzo kwaÅ›na lekko odcisnąć, wrzucić do rondelka, zalać wodÄ… i ugotować, dodajÄ…c do smaku trochÄ™ kostki rosoÅ‚owej. Grzybki  namoczyć i też ugotować.
Kapustę odcisnąć z wody i drobniutko posiekać, podobnie zrobić z grzybkami. Przełożyć wszystko do głębokiej michy, wymieszać z kilkoma łyżkami oliwy i sowicie przyprawić solą i pieprzem. Wrzucać pierogi na gotującą się osolona wodę z dodatkiem oleju i gotować do wypłynięcia.
                                                                                   
 

Polecamy

 

 

 

 

WORTAL - Grzyby.Grzybnia.pl
DODAJ SWOJĄ FIRMĘ DO BAZY FIRM
Partnerem wortalu jest SPYRA - Laboratorium Grzybni. Copyright © 2004-2018