Witaminy z kapelusza |
|
Czy grzyby maja jakÄ…Å› wartość odżywczÄ…? -Zdecydowanie T A K!!! Przede wszystkim maja maÅ‚o kalorii. Jest tak, ponieważ grzyby zawierajÄ… dużo wody, która stanowi mniej wiÄ™cej 90% wagi Å›wieżych owocników. Wartość odżywcza grzybów – zgodnie z poglÄ…dami wspóÅ‚czesnej dietetyki – nie powinna być oceniana pod kÄ…tem niedoboru w nich skÅ‚adników energetycznych, lecz bogactwa zawartych w nich witamin, obecnoÅ›ci Å‚atwo przyswajalnych biaÅ‚ek i zwiÄ…zków mineralnych, w szczególnoÅ›ci bardzo cennych tzw. pierwiastków Å›ladowych biorÄ…cych udziaÅ‚ w wielu procesach metabolicznych. Jedynym z ważniejszych elementów kuracji odchudzajÄ…cych winna być wÅ‚aÅ›nie konsumpcja grzybów, w formie daÅ„ obiadowych oraz saÅ‚atek i zakÄ…sek. Chociaż biaÅ‚ka grzybów zwierajÄ… na ogóÅ‚ kompletny zestaw aminokwasów egzogennych, skÅ‚adem aminokwasów różniÄ… siÄ™ od biaÅ‚ek żóÅ‚tka jaja kurzego, stanowiÄ…cego zawsze wzorzec w porównaniach takiego rodzaju. Ale na przykÅ‚ad w hodowlanym boczniaku ostrygowantym znajdujÄ… siÄ™ dwa aminokwasy w iloÅ›ci wiÄ™kszej nić w jajku kurzym – histydyna i tryptofan. BiaÅ‚ka grzybów odznaczajÄ… siÄ™ dużą przyswajalnoÅ›ciÄ… – od 70% (boczniak) do 75 % (pieczarka). Grzyby sÄ… bogate w witaminy i co wiÄ™cej: z reguÅ‚y bardziej obfitujÄ… w witaminy niż warzywa. Przede wszystkim wystÄ™pujÄ… w nich witaminy z grupy B i D. Witamina E jest obecna w grzybach w takich iloÅ›ciach jak w saÅ‚acie, która uważana jest za bardzo dobre źródÅ‚o tej wÅ‚aÅ›nie witaminy. Jest kolejnÄ… niespodziankÄ…, że zawartość witamin w grzybach uprawnych jest zwykle wiÄ™ksza niż w grzybach dziko rosnÄ…cych. Na przykÅ‚ad w porównaniu z borowikiem szlachetnym owocniki boczniaka ostrogowatego zawierajÄ… kilkakrotnie wiÄ™cej witamin z grupy B (np. witaminy B1 jest czterokrotnie wiÄ™cej, B6 – trzykrotnie wiÄ™cej) niż w owocnikach borowika. Okazuje siÄ™ ponadto, że takie cukry jak galaktoza, sacharoza (tak, to zwykÅ‚y „cukier”), maltoza, trehaloza, laktoza i rafinoza znajdujÄ… siÄ™ w owocnikach boczniaka ostrogowatego, a wcale nie ma ich u pieczarki. "Å»yj zdrowo" nr 217, 16-17.09.06r. |