PIECZARKI KISZONE |
|
GRZYBY KISZONE Najczęściej jadamy grzybki marynowane, maÅ‚o kto wie, że można je również kisić jak ogórki. Nie wszystkie siÄ™ do tego nadajÄ…, najlepiej smakujÄ… rydze i gÄ…ski, podobno także kapelusze borowików, no i pieczarki. - 1 kg kapeluszy grzybów - 3 dag soli - 10 dag cebuli pokrojonej w piórka - 4-5 liÅ›ci laurowych - ok. 15 ziaren ziela angielskiego - 15 ziaren czarnego pieprzu - 1 szklanka serwatki - 1 Å‚yżeczka cukru Kapelusze oczyÅ›cić, wypÅ‚ucz i na 5 minut wrzuć na osolony wrzÄ…tek. NastÄ™pnie odcedź i ostudź. Kamienny garnek starannie umyj i wyparz. W serwatce rozpuść Å‚yżkÄ™ cukru. Grzyby uÅ‚óż w garnku warstwami, kapeluszami w dóÅ‚. KażdÄ… warstwÄ™ posól, skrop serwatkÄ… i przeÅ‚óż paroma ziarnami ziela angielskiego, pieprzu, listkiem laurowym i pokrojona cebulÄ…. PowierzchniÄ™ grzybów nakryj kawaÅ‚kiem wygotowanego pÅ‚ótna, na wierzchu poÅ‚óż talerzyk, a na nim czysty, ciężki kamieÅ„. Grzyby powinny same puÅ›cić sok. JeÅ›li jednak soku jest za maÅ‚o (powinien przykryć grzyby), dodaj trochÄ™ wody zagotowanej z solÄ… i ostudzonej (w porcji 4 dag soli na litr wody). |