Grzyby.Grzybnia.pl Grzyby.Grzybnia.pl

GRZYBY

GRZYBNIA

PIECZARKI

BOCZNIAKI

PIECZARKI KISZONE Drukuj Email
07 września 2006, autor: Redakcja
GRZYBY KISZONE

Najczęściej jadamy grzybki marynowane, maÅ‚o kto wie, że można je również kisić jak ogórki. Nie wszystkie siÄ™ do tego nadajÄ…, najlepiej smakujÄ… rydze i gÄ…ski, podobno także kapelusze borowików, no i pieczarki.


- 1 kg kapeluszy grzybów
- 3 dag soli
- 10 dag cebuli pokrojonej w piórka
- 4-5 liści laurowych
- ok. 15 ziaren ziela angielskiego
- 15 ziaren czarnego pieprzu
- 1 szklanka serwatki
- 1 łyżeczka cukru


    Kapelusze oczyÅ›cić, wypÅ‚ucz i na 5 minut wrzuć na osolony wrzÄ…tek. NastÄ™pnie odcedź i ostudź. Kamienny garnek starannie umyj i wyparz. W serwatce rozpuść Å‚yżkÄ™ cukru. Grzyby uÅ‚óż w garnku warstwami, kapeluszami w dóÅ‚. KażdÄ… warstwÄ™ posól, skrop serwatkÄ… i przeÅ‚óż paroma ziarnami ziela angielskiego, pieprzu, listkiem laurowym i pokrojona cebulÄ…. PowierzchniÄ™ grzybów nakryj kawaÅ‚kiem wygotowanego pÅ‚ótna, na wierzchu poÅ‚óż talerzyk, a na nim czysty, ciężki kamieÅ„. Grzyby powinny same puÅ›cić sok. JeÅ›li jednak soku jest za maÅ‚o (powinien przykryć grzyby), dodaj trochÄ™ wody zagotowanej z solÄ… i ostudzonej (w porcji 4 dag soli na litr wody).  

 

Polecamy

 

 

 

 

WORTAL - Grzyby.Grzybnia.pl
DODAJ SWOJĄ FIRMĘ DO BAZY FIRM
Partnerem wortalu jest SPYRA - Laboratorium Grzybni. Copyright © 2004-2018