Grzyby.Grzybnia.pl Grzyby.Grzybnia.pl

GRZYBY

GRZYBNIA

PIECZARKI

BOCZNIAKI

Kuchnia Z Pomysłem. TAJLANDIA Drukuj Email
23 lipca 2006, autor: Redakcja
W daniach tajskich oprócz grzybów Å‚atwo też znaleźć znajome przyprawy – czosnek, imbir, czuszkÄ™, choć spotyka siÄ™ tu także egzotyczne i nieznane u nas skÅ‚adniki, jak sÅ‚odkÄ… odmianÄ™ bazylii (noszÄ…cÄ… nazwÄ™ haraba) oraz sÅ‚użące do aromatyzowania potraw liÅ›cie limy. Pikantny smak daÅ„ Å‚agodzi mleko kokosowe. Stosuje siÄ™ je czÄ™sto, i to zarówno do potraw wytrawnych, jak i sÅ‚odkich.


RosóÅ‚ z trawÄ… cytrynowÄ… i grzybami:
- 2 Å‚odygi trawy cytrynowej
- 5-cm korzeń imbiru
- 250 g boczniaków
- 2 średnie pomidory
- 3 papryczki chilli
- 500 g filetów z piersi kurczaka
- 250 mleka kokosowego
- 4 łyżki soku z limonki lub cytryny
- 4 łyżki sosu rybnego
- listki kolendry lub bazylii
- sól

      TrawÄ™ cytrynowÄ… umyć, pokroić w 3-cm kawaÅ‚ki. Imbir oskrobać, pociąć w cienkie plasterki, a oczyszczone grzyby pokroić w kawaÅ‚ki. Pomidory umyć, pokroić w ćwiartki, usunąć nasiona. Chilli umyć, przeciąć wzdÅ‚uż, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kawaÅ‚eczki. MiÄ™so opÅ‚ukać, osuszyć, pokroić w paseczki.
Mleko kokosowe podgrzać, dodać do niego trawę cytrynową i plasterki imbiru. Gotować bez przykrycia na średnim ogniu ok. 2 minut. Wyjąć imbir. Mleko odstawić.
Zagotować 3 szklanki wody. Do wrzątku wrzucić pokrojone mięso, grzyby oraz pomidory. Gotować na małym ogniu ok. 10 minut. Połączyć z mlekiem kokosowym z przyprawami. Doprawić do smaku solą, sokiem z limonki oraz sosem rybnym.
Zupę rozlać do miseczek. Udekorować listkami świeżej kolendry lub bazylii.



 



 

 

Polecamy

 

 

 

 

WORTAL - Grzyby.Grzybnia.pl
DODAJ SWOJĄ FIRMĘ DO BAZY FIRM
Partnerem wortalu jest SPYRA - Laboratorium Grzybni. Copyright © 2004-2018