Kuchnia Z Pomysłem. TAJLANDIA |
|
W daniach tajskich oprócz grzybów Å‚atwo też znaleźć znajome przyprawy – czosnek, imbir, czuszkÄ™, choć spotyka siÄ™ tu także egzotyczne i nieznane u nas skÅ‚adniki, jak sÅ‚odkÄ… odmianÄ™ bazylii (noszÄ…cÄ… nazwÄ™ haraba) oraz sÅ‚użące do aromatyzowania potraw liÅ›cie limy. Pikantny smak daÅ„ Å‚agodzi mleko kokosowe. Stosuje siÄ™ je czÄ™sto, i to zarówno do potraw wytrawnych, jak i sÅ‚odkich. RosóÅ‚ z trawÄ… cytrynowÄ… i grzybami:
Trawę cytrynową umyć, pokroić w 3-cm kawałki. Imbir oskrobać, pociąć w cienkie plasterki, a oczyszczone grzyby pokroić w kawałki. Pomidory umyć, pokroić w ćwiartki, usunąć nasiona. Chilli umyć, przeciąć wzdłuż, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kawałeczki. Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w paseczki. Mleko kokosowe podgrzać, dodać do niego trawę cytrynową i plasterki imbiru. Gotować bez przykrycia na średnim ogniu ok. 2 minut. Wyjąć imbir. Mleko odstawić. Zagotować 3 szklanki wody. Do wrzątku wrzucić pokrojone mięso, grzyby oraz pomidory. Gotować na małym ogniu ok. 10 minut. Połączyć z mlekiem kokosowym z przyprawami. Doprawić do smaku solą, sokiem z limonki oraz sosem rybnym. Zupę rozlać do miseczek. Udekorować listkami świeżej kolendry lub bazylii. |