WÅ‚oskie smaki |
|
Pyszne, aromatyczne, pachnÄ…ce zioÅ‚ami, posypane parmezanem potrawy na obiad, kolacjÄ™, letnie spotkania z przyjacióÅ‚mi. To niezwykÅ‚e, że coÅ› zrobionego z tak prostych skÅ‚adników może tak dobrze smakować.
Risotto z pieczarkami - 875ml rosoÅ‚u - 60g masÅ‚a - 1 cebula - 1-2 zÄ…bki czosnku - 200g pieczarek - 220g ryżu - 75ml wytrawnego wina - rozmaryn - 2-3 Å‚yżki startego sera parmezanu - sól, pieprz Drobno pokrojonÄ… cebulÄ™ i posiekany czosnek smażyć na maÅ›le przez okoÅ‚o 7 minut. W tym czasie pokroić pieczarki na dość grube paski, po czym dodać do zeszklonej cebuli i czosnku. CaÅ‚ość dusić przez ok. 15minut.NastÄ™pnie dodać ryż, smażyć przez 1 min, po czym dolać rosóÅ‚ i wino. Doprawić solÄ… i pieprzem. Na koÅ„cu posypać rozmarynem. Gdy potrawa zacznie siÄ™ gotować przeÅ‚ożyć jÄ… do naczynia żaroodpornego i piec 15 minut w piekarniku (w temp. Ok. 150 stopni). Wyjąć na chwilÄ™ z piekarnika, aby posypać serem (2 Å‚yżki), po czym zapiekać jeszcze 20 minut. Po wyjÄ™ciu z piekarnika wymieszać z kolejnÄ… porcjÄ… parmezanu (1 Å‚yżka). Risotto jest już gotowe do podania! Grzybki pieczone w bekonie - 25dag boczniaków lub pieczarek - 15dag bekonu pokrojonego na cienkie plasterki - póÅ‚ pÄ™czka natki pietruszki lub kilka gaÅ‚Ä…zek Å›wieżej bazylii - 2 zÄ…bki czosnku - 2 Å‚yżki oliwy z oliwek - sól , Å›wieżo zmielony pieprz Boczniaki lub pieczarki starannie oczyÅ›cić, odkroić z nich ogonki. Obrany czosnek oraz wypÅ‚ukane i osuszone listki pietruszki lub bazylii bardzo drobno posiekać, a nastÄ™pnie wymieszać z oliwÄ…, doprawić do smaku solÄ… i pieprzem. Posmarować tÄ… pastÄ… grzyby. NastÄ™pnie każdÄ… sztukÄ™ starannie zawinąć w kawaÅ‚ek bekonu, spiąć szpikulcem lub wykaÅ‚aczkÄ… po czym uÅ‚ożyć na rozgrzanym grillu lub ruszcie piekarnika i opiekać przez okoÅ‚o 15 min. W tym czasie 2-3 razy je przekrÄ™cić. Podawać gorÄ…ce z pieczywem lub ziemniakami z patelni. |