01 lipca 2006,
autor: Redakcja
|
„Pieczarki, boczniaki czy shiitake, dostÄ™pne przez caÅ‚y rok w sklepach ogrodniczych, można z powodzeniem uprawiać w ogrodzie, a nawet w piwnicy czy spiżarni.
ZaÅ‚ożenie maÅ‚ej prywatnej plantacji grzybów nie jest trudne, tym bardziej że niezbÄ™dne póÅ‚produkty (np. baloty sÅ‚omy przeroÅ›niÄ™te grzybniÄ…) można kupić w niektórych sklepach ogrodniczych lub zamówić przez internet. Aby przedsiÄ™wziÄ™cie siÄ™ powiodÅ‚o, trzeba poznać kilka sekretów ich uprawy. Grzyby to przede wszystkim grzybnia zÅ‚ożona z cieniutkich strzÄ™pek. To ona rozrasta siÄ™ w podÅ‚ożu. Do jedzenia zbieramy tylko owocniki sÅ‚użące do rozmnażania. W zależnoÅ›ci od gatunku majÄ… one różny ksztaÅ‚t i kolor. W naturze grzyby rozwijajÄ… siÄ™ w bardzo różnych miejscach. Musimy wiÄ™c poznać potrzeby wybranych gatunków i stworzyć namiastkÄ™ ich Å›rodowiska…”
WiÄ™cej informacji w lipcowym 7 numerze „Kwietnika”.
|