Grzyby.Grzybnia.pl Grzyby.Grzybnia.pl

GRZYBY

GRZYBNIA

PIECZARKI

BOCZNIAKI

trufle na Mushroom Days 2006 Drukuj Email
04 czerwca 2006, autor: Redakcja
Image
"Tuż po wejÅ›ciu do hali targowej "Champignondagen`06", przy jednym ze stoisk wyczuÅ‚em intensywny zapach. (…) Kilka pytaÅ„ i okazaÅ‚o siÄ™ że trafiÅ‚em na trop Å›wieżych czarnych trufli. Później - jeszcze negocjacje cenowe i po chwili byÅ‚em już najszczęśliwszym zwiedzajÄ…cym tegoroczne targi pieczarkarskie w Holandii" (mówi Piotr Spyra, SPYRA-Laboratorium Grzybni).


Pan Piotr Spyra oprócz materiaÅ‚ów reklamowych firm wystawiajÄ…cych siÄ™ na targach dumnie nosiÅ‚ pokaźnÄ… ilość trufli, które sÄ… dla niego na równi potrawÄ… i legendÄ…. Już za czasów cesarstwa rzymskiego grzyby te przezwano czosnkiem bogaczy, a wieki później lord Byron twierdziÅ‚, że nic tak nie przysparza mu weny twórczej, jak leżąca na stole aromatyczna trufla. Dumny ze swojej biaÅ‚ej trufli Piemont od lat wysyÅ‚a najwspanialsze okazy znamienitym osobom. NajwiÄ™kszÄ… (rekord Å›wiata – 2,52 kilograma) otrzymaÅ‚ w 1951 roku prezydent Harry Truman, niewiele mniejsze – Rita Hayworth, generaÅ‚ de Gaulle i papież Jan PaweÅ‚ II.


Image
foto: smakołyki z Champignondagen


Trufle majÄ… unikalny aromat i niepowtarzalny smak. Lukrecja Borgia zabijaÅ‚a wrogów, maskujÄ…c nimi zapach i smak trucizny. Tak bardzo smakowaÅ‚y Beatlesom w londyÅ„skim hotelu Savoy, że poÅ›wiÄ™cili im piosenkÄ™ z BiaÅ‚ego Albumu („Savoy Truffle”). Ale najwiÄ™ksze powodzenie przyniosÅ‚a im naukowo potwierdzona sÅ‚awa skutecznych  afrodyzjaków.
Cenne grzyby ukrywajÄ… siÄ™ 10–30 centymetrów pod ziemiÄ…, gÅ‚ównie w póÅ‚nocnych WÅ‚oszech i w poÅ‚udniowej Francji. LubiÄ… wapienne podÅ‚oże, żyznÄ… glebÄ™ i towarzystwo dÄ™bów lub jadalnych kasztanów. Zwykle nieopodal trufli rosnÄ… na powierzchni inne grzyby z kapeluszami w ksztaÅ‚cie parasola, brakuje za to maÅ‚ych roÅ›lin.
TropiÄ…c trufle, najlepiej siÄ™ zdać na zwierzÄ™cy nos. Pies specjalista, który potrafi wyniuchać aromatycznÄ… truflÄ™, kosztuje pięć tysiÄ™cy euro. Nie bez przyczyny. Grzyby te sÄ… co prawda taÅ„sze od zÅ‚ota, ale dużo droższe niż srebro. Kilo piemonckich biaÅ‚ych trufli w rzymskich delikatesach osiÄ…ga cenÄ™ 2250 euro, a w Paryżu może kosztować nawet trzy tysiÄ…ce. NajdroższÄ… truflÄ™ o wadze niemal 900 gramów sprzedano rok temu na aukcji we Florencji za 42 tysiÄ…ce euro.

Od czasów Sumerów trufle zawdziÄ™czajÄ… powodzenie na stoÅ‚ach niepowtarzalnemu, silnemu aromatowi. Najlepiej rymujÄ… siÄ™ z jajkami i kluskami. Na przykÅ‚ad do sÅ‚ynnego truflowego omletu do oÅ›miu jaj dodaje siÄ™ uncjÄ™ (czyli trochÄ™ ponad 28 gramów) sera i uncjÄ™ cienko pokrojonych plastrów biaÅ‚ej trufli. Na garnek klusek tagliatelle wystarczy maÅ‚y sÅ‚oiczek sosu truflowego. Ale wÅ‚aÅ›ciwie trufle miesza siÄ™ ze wszystkim: maÅ‚a surowa trufla trzymana w sÅ‚oiku z mÄ…kÄ… czy ryżem nadaje im niezapomniany smak. To samo z oliwÄ…. Ba! Surowe plasterki wrzuca siÄ™ nawet do miodu.
 

Polecamy

 

 

 

 

WORTAL - Grzyby.Grzybnia.pl
DODAJ SWOJĄ FIRMĘ DO BAZY FIRM
Partnerem wortalu jest SPYRA - Laboratorium Grzybni. Copyright © 2004-2018