Smaczne pieczarki z własnej uprawy domowej |
|
W niektórych krajach Unii Europejskiej popularna staÅ‚a siÄ™ domowa uprawa pieczarek. UmożliwiajÄ… jÄ… "pakiety" z gotowym podÅ‚ożem. ZawierajÄ… one mieszankÄ™ kompostu z grzybniÄ… i woreczek z ziemiÄ… okrywowÄ…. FoliÄ™ okrywajÄ…cÄ… podÅ‚oże należy odwinąć i przykryć Å›cianki doÅ‚Ä…czonego kartonu. KulturÄ™ grzybowÄ… ustawiamy w pokoju lub piwnicy. ZiemiÄ… z drugiej torebki przykrywamy biaÅ‚e nitki grzybni i bardzo ostrożnie zraszamy wodÄ…. Przez caÅ‚y okres uprawowy ziemia powinna być równomiernie wilgotna, ale nie nadmiernie mokra. Po tygodniu grzybnia przeroÅ›nie caÅ‚e podÅ‚oże w kartonie. UprawÄ™ przenosimy do ciemnego pomieszczenia z temperaturÄ… 8-10ºC. Po 3-4 tygodniach pojawiÄ… siÄ™ pierwsze owocniki. Pieczarki maja najlepszy smak, gdy kapelusze sÄ… w peÅ‚ni otwarte, ale blaszki jeszcze różowe. „Mój piÄ™kny ogród” 3/2006 |