Problemy europejskich producentów pieczarek Drukuj
21 stycznia 2023, autor: Redakcja

Czytaj więcej (https://www.freshplaza.com) >>>

tłumaczenie Google Translator:

Unia Europejska jest świadoma problemów producentów pieczarek

Na niedawnym spotkaniu z przedstawicielami Komisji Rolnictwa Unii Europejskiej przyjęci zostali prezesi stowarzyszeń Europejskiej Grupy Producentów Pieczarek.  Powstała w 1980 roku grupa znana jako GEPC zawsze stanowiła dla branży punkt odniesienia w problemach producentów pieczarek iz czasem doprowadziła do wdrożenia wewnątrzwspólnotowej produkcji pieczarek Agaricus Bisporus (pieczarki), w  w celu ograniczenia importu z Chin i stworzenia silnej gospodarki dla wszystkich krajów UE.

Grupa Europejska jest podgrupą Komitetów Copa-Cogeca ds. Owoców i Warzyw.  Składa się z 10 delegacji i reprezentuje producentów pieczarek z Włoch, Belgii, Danii, Francji, Niemiec, Węgier, Irlandii, Holandii, Polski i Hiszpanii.

W 2022 roku te 10 krajów reprezentowało 94% całkowitej europejskiej produkcji grzybów uprawnych.  AFI we Włoszech reprezentuje 93% włoskiej produkcji pieczarek i 95% produkcji substratów dla włoskich hodowców pieczarek.  W 2022 r. w UE wyprodukowano około 1,07 mln ton grzybów uprawnych, z czego 2/3 przeznaczono do spożycia na świeży rynek.

We Włoszech produkcja jest stabilna i wynosi 62 000 ton grzybów, z czego 54 000 jest konsumowanych na świeżym rynku.  Pierwszym krajem produkującym pieczarki w Europie jest Polska z 240 000 ton pieczarek i stałą produkcją, ale zorientowaną na eksport do Europy Północnej i Wielkiej Brytanii.  UE-27 jest strukturalnie samowystarczalna zarówno pod względem produkcji pieczarek świeżych, jak i pieczarek przeznaczonych dla przemysłu przetwórczego.  Import z krajów trzecich spada już od kilku lat.

Z drugiej strony eksport UE do krajów trzecich wzrósł dzięki zwiększeniu kwot do Stanów Zjednoczonych, które stanowią 63% całkowitego wolumenu sprzedawanego poza UE przez kraje członkowskie.  Dziś te kontyngenty uległy spowolnieniu, ponieważ są karane znacznym wzrostem ceł, które Stany Zjednoczone nałożyły na produkty europejskie, z korzyścią dla chińskiego importu.

Romeo Fuser, przedstawiciel Włoch i szef delegacji podczas przesłuchania w DG ds. Rolnictwa UE, podkreślił znaczenie działań, które są prowadzone w celu połączenia stowarzyszeń Grupy Europejskiej z Unią Europejską.

Powiedział: „W tym konkretnym kontekście mogliśmy podzielić się problemami charakterystycznymi dla sektora importu/eksportu. Żądania GEPC zostały uznane przez przedstawicieli Związku, a uczestnicy rozważyli obiektywność żądań podjęcia działań w  wobec ceł nałożonych przez USA (które w ciągu roku podwoiły się) oraz wrażliwości na problem ukraiński, rewizji kwot importowych do UE, które w obecnej sytuacji zostały zawieszone przez Unię Europejską.

Diego Fuser i Andrea Prando

„Grupa poruszyła jeszcze jedną ważną kwestię dotyczącą wykorzystania torfu w podłożu uprawowym, składnika uznawanego za niezbędny dla plonów produkcyjnych".

Istotnego zapewnienia udzielił przedstawiciel Policy Officer-Climate Change and Environment Unii Europejskiej Risto Artjoki, który stwierdził podczas spotkania, że ​​kwestia zakazu stosowania torfu w uprawie grzybów nie jest na porządku dziennym, ale że wzajemna  zaangażowanie w dążenie do zrównoważenia środowiskowego w połączeniu ze zrównoważeniem finansowym będzie musiało zostać osiągnięte z czasem.

W spotkaniach uczestniczył również prezes Włoskiego Stowarzyszenia Producentów Pieczarek Andrea Prando, który współpracował w programie GEPC, ​​a w szczególności w temacie torfu.