Grupa Bonduelle Drukuj
09 października 2022, autor: Redakcja

David Morange, Francja Champignon - Grupa Bonduelle:
„Kontekst inflacyjny zmusza nas do przeglądu sposobu zarządzania naszymi firmami".

„Biorąc pod uwagę strukturę kosztów grzybów, na ceny produkcji duży wpływ mają wzrosty kosztów energii, opakowań, transportu i robocizny", wyjaśnia David Morange, dyrektor operacyjny w Bonduelle, która przejęła France Champignon w 2021 r. „Anormalna inflacja zmusza nas do przeanalizowania sposobu, w jaki zarządzamy naszymi firmami.  Musimy mieć zawsze właściwe wskaźniki i działać sprawnie na wszystkich frontach".

Istotny wpływ miał wzrost kosztów energii i gazu.  „Energia stanowi znaczną część kosztów produkcji pieczarek.  Ewolucja cen gazu i energii elektrycznej będzie poważnym problemem w nadchodzących miesiącach".

Jeśli chodzi o konkurencję zagraniczną, wydaje się, że wyższe ceny energii nie sprawiają, że francuskie pieczarki są bardziej podatne na konkurencję z produktami importowanymi.  „Wpływ inflacji nie jest silniejszy we Francji niż w innych krajach produkujących, a koszty produkcji wszędzie silnie rosną.  Nowa równowaga, która z tego wyniknie, wciąż pozostaje do zobaczenia".

Na poziomie eksportu zarządzanie transportem jest skomplikowane.  Jednak główne oczekiwanie na najbliższe miesiące wiąże się z trendami rynkowymi.  „W następstwie różnych kryzysów – Covid, inflacji i kosztów energii – straciliśmy punkty odniesienia.  Wyzwaniem jest teraz dokonanie właściwych wyborów w tym niestabilnym kontekście".

Sprzedaż rośnie
Obecnie rośnie zapotrzebowanie na grzyby.  „Po bardzo spokojnym lecie pod względem sprzedażowym, głównie ze względu na wysokie temperatury, które nie sprzyjają konsumpcji grzybów.  Ale wydaje się, że sprzedaż wróciła na dobre tempo, zarówno dla świeżych, puszkowanych, jak i mrożonych grzybów".

Według Davida francuscy konsumenci preferują lokalne grzyby.  „Pochodzenie produktu jest ważnym elementem dla większości konsumentów z kilku powodów: wpływ emisji dwutlenku węgla związany z transportem, bezpieczeństwem żywności i ogólną preferencją dla produkcji lokalnej lub krajowej".

Jeśli chodzi o świeże grzyby, ustawa AGEC kładzie kres stosowaniu plastiku do pakowania grzybów do 1 stycznia 2025 r. „Dlatego pracujemy nad tym, aby być gotowym na tę cnotliwą zmianę".

Po więcej informacji:
David Morange
Francja Pieczarka - Bonduelle
www.francechampignon.fr

Data publikacji: wtorek 4 października 2022
© FreshPlaza.pl