Czy dietą można pokonać raka? Drukuj
11 stycznia 2015, autor: Redakcja

Choroba nowotworowa może dotknąć każdego. Dlatego warto robić wszystko, żeby się przed nią obronić. Może nam w tym pomóc codzienna dieta. O tym, jakie produkty mogą obniżyć ryzyko raka oraz pomóc chorym wrócić do zdrowia czytamy w "Claudii" w artykule "Dieta antyrakowa czyli szczepionka na talerzu".

[...] Niezwykle zdrowym napojem jest sok z granatów. Udowodniono, że już jedna jego szklanka dziennie spowalnia rozwój raka prostaty nawet o 67%. Poza tym powinniśmy pić dużo wody mineralnej, do której możemy dodać cytrynę, tymianek, szałwię, skórkę pomarańczy lub mandarynki. Dowiedziono, że skórka mandarynki zawiera substancje, które skutecznie niszczą komórki rakowe w mózgu. Od czasu do czasu zdrowo jest napić się również czerwonego wino (szczególnie pinot noir) lub napar z korzenia imbiru.

Działanie antyrakowe mają również niektóre grzyby. Szczególnie zdrowe są te, używane w kuchni chińskiej. To shiitake i maitake, które pobudzają do działania obronne komórki naszego organizmu. Równie dobrze w tej roli sprawdzają się również boczniaki, a nawet tak popularne w naszej kuchni pieczarki.

Czytaj więcej >>