700 tys. m2 Drukuj
27 sierpnia 2014, autor: Redakcja

W roku 2013, liczba producentów pieczarek w Holandii, zmalała nieco mniej niż w poprzednich latach.

W 2013 roku liczba pieczarkarni zmniejszyła się o 3% do ilości 127.

Całkowita powierzchnia pieczarkarni powiększyła się pierwszy raz od lat(!) o 5% do 700.000 m2 w 2013 roku.

Firmy pieczarkarskie najczęściej zlokalizowane są na południu Gelderland, na północnej Brabancji i północnej Limburgii.

Ten artykuł jest pierwszą częścią trylogii „Market Picture mushrooms” (czyli obraz rynku grzybów) dla przemysłu pieczarskiego w Holandii. Jest on częścią PPP Market Intelligence w górnym sektorze ogrodnictwa jako materiał wyjściowy. Market Intelligence mushrooms są prowadzone w imieniu partnerskich konsorcjum, które współpracują z Funghi, C4C holding, ZLTO i Ministerstwem Gospodarki. Pojęcie Market Intelligence oznacza zbieranie, łączenie, organizowanie oraz interpretowanie danych i innych informacji o wspieraniu rynków strategicznych i podejmowania decyzji o strategii marketingowej w biznesie.

Liczba i powierzchnia

Tendencja malejącej liczby firm uprawiającej pieczarki była kontynuowana w 2013 roku. Spadek w 2013 roku był mniejszy niż w poprzednich latach i dotyczył głównie pieczarkarni prowadzących tzw. “ręczny zbiór”.

W 2013 roku w CBS było zarejestrowanych 127 gospodarstw produkujących pieczarki.

Z tego 30 pieczarkarni produkowało dla przetwórstwa (stosując zbiór mechaniczny), a 97 na rynek świeży (stosując zbiór ręczny, wynajmując do tego specjalistyczne firmy zajmujące się zbiorem).

Powierzchnia pieczarkarni wzrosła pierwszy raz od lat.

W 2013 roku powierzchnia z pieczarkami wzrosła o więcej niż 5% do poziomu 700.000 m2. Wzrost ten uzyskano w przedsiębiorstwach które zbierają mechanicznie i nawet kompensuje to zmniejszenie obszaru zbioru ręcznego do poziomu więcej niż 3% w dół.

Skala wielkości

Średnia powierzchnia pieczarkarni w 2013 roku wzrosła do 5.500 m2. Różnica pomiędzy średnią powierzchnią upraw zbioru ręcznego, a zbioru mechanicznego wciąż rośnie. Średnia powierzchnia pieczarkarni stosująca zbiór ręczny wynosi 3.200 m2, gdzie dla zbioru mechanicznego średnia powierzchnia to 13.100 m2.

Rozmiar wielkości

Ręczny zbiór grzybów w 2012 roku głównie rósł w małych gospodarstwach. Tylko 5% gospodarstw miało średnią upraw powyżej 10.000m2. Zbiór mechaniczny grzybów odbywa się głównie w dużych przedsiębiorstwach. Prawie 90% powierzchni zbioru mechanicznego jest w dużych gospodarstwach, gospodarstwach które mają powyżej 10.000 m2 powierzchni uprawnej.

Dystrybucja regionalna

Lokalizacja sektora pieczarkarskiego jest silnie skupiona w południowej części Holandii. Koncentracja ta dotyczy głównie firm prowadzących zbiór mechaniczny.