PROFESOR MAREK SIWULSKI. Gratulacje!!! Drukuj
14 maja 2014, autor: Redakcja

W dniu 07.04.2014 r. Prezydent RP Bronisław Komorowski nadał tytuł profesora nauk rolniczych Panu Markowi Siwulskiemu.

Profesor Marek Siwulski od wielu lat należy do grona konsultantów firmy SPYRA, przyczyniając się w sposób znaczący do jej sukcesów.

FOT.: od prawej: prof. Marek Siwulski, Piotr Spyra.

Prof. dr hab. Marek Siwulski jest współautorem 12 wdrożeń wyników badań dotyczących produkcji grzybni i uprawy grzybów oraz 4 zarejestrowanych polskich odmian pieczarki dwuzarodnikowej.

Prof. dr hab. Marek Siwulski pracuje w Katedrze Warzywnictwa na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu od roku 1982. W ciągu kilkudziesięciu lat pracy wyróżnił się bardzo dużą aktywnością naukową i pozanaukową. Szeroki zakres prowadzonych przez Niego badań naukowych nad grzybami uprawnymi, leczniczymi i dziko rosnącymi oraz umiejętność współpracy w zespole, a także z jednostkami naukowymi innych uczelni zaowocowały licznymi publikacjami, których łączna liczba przekracza 300 pozycji. Szczególnie ważne są monografie dotyczące biologii, uprawy oraz właściwości leczniczych i prozdrowotnych, tj. „Biologia i uprawa twardziaka jadalnego – shiitake” (2007 rok) wydana przez PWRiL i „Lakownica lśniąca Ganoderma lucidum – biologia, uprawa i właściwości lecznicze” (2011 rok) oraz „Reishi Ganoderma lucidum – właściwości lecznicze” (2014 rok) wydane przez Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Są to jedyne takie opracowania w Polsce i Europie. W najbliższym czasie ukaże się pod jego redakcją książka „ Pieczarka Agaricus – gatunki, uprawa, właściwości prozdrowotne”.

Prof. dr hab. Marek Siwulski jest współautorem 12 wdrożeń wyników badań dotyczących produkcji grzybni i uprawy grzybów oraz 4 zarejestrowanych polskich odmian pieczarki dwuzarodnikowej.

Przy jego znaczącym udziale powstały 2 zgłoszenia patentowe dotyczące metod produkcji przemysłowej żółciaka siarkowego (Laetiporus sulphureus) i porka brzozowego Piptoporus betulinus zarejestrowane w 2012 roku Urzędzie Patentowym Rzeczypospolitej. Metody te są unikalne w skali światowej.

Szeroki zakres działań naukowych prof. dr hab. Marka Siwulskiego obejmuje następujące zagadnienia:

  • hodowla zachowawcza i twórcza pieczarki oraz innych grzybów
  • jakość grzybni grzybów uprawnych
  • technologia uprawy różnych gatunków grzybów uprawnych i leczniczych
  • ocena właściwości żywieniowych różnych gatunków grzybów
  • możliwość zastosowania biologicznych metod w ochronie przed patogenami występującymi w uprawie pieczarki i innych grzybów
  • występowanie patogenicznych grzybów rodzaju Trichoderma w uprawie pieczarki i boczniaka
  • pozyskiwanie substancji biologicznie czynnych o charakterze leczniczym z grzybów uprawnych
  • wykorzystanie grzybów uprawnych do remediacji gleb zanieczyszczonych substancjami toksycznymi
  • monitoring zanieczyszczenia metalami ciężkimi z wykorzystaniem grzybów dziko rosnących.

Znaczna część działań naukowych prof. dr hab. Marka Siwulskiego ma charakter innowacyjny.

Na podkreślenie zasługuje także działalność popularyzatorska. Wielokrotnie uczestniczył w szkoleniach, kursach i wykładach dotyczących uprawy pieczarki, boczniaka i innych grzybów, organizowanych przez Zrzeszenia Producentów Grzybów, Ośrodki Doradztwa Rolniczego i Polski Związek Działkowców. Od początku lat 90-tych do dziś wielokrotnie brał udział w programach, bądź wywiadach Ogólnopolskiej Telewizji Edukacyjnej i Telewizji Poznańskiej, propagując uprawę grzybów. Wielokrotnie udzielał prasie wywiadów propagujących zagadnienia związane z grzybami. Upowszechniał wiedzę ogrodniczą w czasopismach ogrodniczych i branżowych: Owoce Warzywa Kwiaty, Działkowiec, Ogrodnictwo, Grzyby, Biuletyn Producenta Pieczarek – Pieczarki, Poradnik Gospodarski oraz 3 broszurach wydanych przez Ośrodki Doradztwa Rolniczego. Jest współautorem 6 książek popularno-naukowych, których tematem są grzyby uprawne i rośliny ogrodnicze.

Prof. dr hab. Marek Siwulski jest uznanym specjalistą w zakresie produkcji grzybni i uprawy grzybów.

Od początku swojej kariery związany jest z branżą grzybów uprawnych i w dużym stopniu przyczynił się do jej rozwoju w Polsce.