Grzyby.Grzybnia.pl Grzyby.Grzybnia.pl

GRZYBY

GRZYBNIA

PIECZARKI

BOCZNIAKI

Money.pl - Serwis Finansowy nr 1
Kursy walut
NBP 2017-11-24
USD 3,5486 -0,20%
EUR 4,2116 +0,02%
CHF 3,6160 -0,23%
GBP 4,7295 -0,03%
Wspierane przez Money.pl

USD
wykres waluty USD w money.pl
Wspierane przez Money.pl
Money.pl - Kliknij po wicej
EUR
wykres waluty EURO w money.pl
Wspierane przez Money.pl
Money.pl - Kliknij po wicej
CHF
wykres CHF w money.pl
Wspierane przez Money.pl
Money.pl - Kliknij po wicej
GBP
wykres waluty GBP w money.pl
Wspierane przez Money.pl
Ciekawostki Drukuj Email

KOMBUCHA

Napój, który jest przyrządzany przy pomocy grzyba herbacianego kombucha, posiada silnie pobudzające działanie na przemianę materii, powoduje oczyszczanie krwi toteż stosowany jest przez wielu jako uniwersalny środek leczniczy. Przy pomocy tego środka można skutecznie leczyć raka. Działa wspomagająco w leczeniu zabużeń łaknienia, w przypadkach utraty ostrości wzroku, w chorobach stawów, nerek, wątroby i włosów. Terapia kombuchą wspomaga również leczenie bezsenności, kamieni żółciowych, zaburzeń wątrobowych, otyłości, zatwardzenia, biegunki, hemoroidów, zapalenia stawów, wrzodów oraz zaćmy i raka.

Grzyb herbaciany

Kombucha jest czymś w rodzaju masy żelatynowej (galarety), utworzonej z mnóstwa różnych rodzajów drożdży i mikrobów, które żyją w symbiozie. Zdrowy grzyb jest białawy lub lekko jasnobrązowy, twardy i lepki. Od czasu do czasu produkuje on skazę o brązowym zabarwieniu, którą można przy wypuszczeniu nowego kombucha zmyć. "Podział pracy" pomiędzy grzybami drożdżowymi i bakteriami wygląda w następujący sposób: drożdże przefermentowują cukier na alkohol dając tym samym podłoże pokarmowe bakteriom. Bakterie przetważają alkohol na kwas glukuronowy, kwas mlekowy, octowy i różne witaminy.

Napój

Powstający napój jest słodkawo-kwaśny i zawiera kwas glukuronowy, witaminy B1, B2, B6, B12 i C, jak również kwas foliowy, kwas mlekowy, aminokwasy, enzymy, antybiotykowe substancje i małą ilość alkoholu. Zawartość alkoholu wynosi przeciętnie 0,5%. Szczegółowe oddziaływanie kombuchy polega przeważnie na kwasie glukuronowym, który powoduje silne odtrucie organizmu. Kwas łączy się z substancjami odpadowymi organizmu i truciznami, które pochodzą z zewnątrz, przygotowuje je przez to do wydzielenia. Kwas mlekowy działa silnie hamująco na szkodliwe bakterie jelitowe i tym samym sprzyja procesowi trawienia.

Sporządzanie napoju

- 2,5 litrowy słój (grzyb kombuch czuje się najlepiej w dużych słojach)
- duży zdrowy grzyb kombucha
- mniej więcej jedną szklankę starej cieczy kombuchy, aby móc ją dodać do nowej mieszaniny, proces   dojrzewania napoju będzie ułatwiony i przyspieszony, (w najgorszym wypadku krok ten nie jest konieczny)
- 2 łyżeczki czarnej herbaty
- 2 litry wody
- 200 do 250g cukru
- chusteczkę z gazy i gumkę (potrzebne do nakrycia słoika)

Postępuj w następujący sposób: (2,5 litrowy słój)

- zagotuj 2 litry herbaty (2 łyżeczki mocnej czarnej herbaty lub 2 herbaty   expresowe)
- dodać 200-250g cukru
- całość wychłodzić do temperatury pokojowej
- połóż grzyb herbaciany do ostudzonej czarnej herbaty, gładką stroną    do góry
- dolej resztkę starego napoju kombuchy, aby tym samym przyspieszyć    proces dojrzewania
- nakryj słój hustką i umocnij przepaską gumową, grzyb musi   oddychać ale powinno się go chronić przed   zanieczyszczeniami
- pozostaw całość w temperaturze pokojowej około 8 do 12   dni
(najlepiej 23°C), jeśli jest za zimno dojrzewanie   napoju trwa   dłużej
- napój kombucha jest wówczas dojrzały jeśli po poruszaniu   słoja nie   musuje tzn. nie podnoszą sie   pęcherzyki. Jeżeli się go pije za wcześnie napój może zawierać resztki alkoholu -   pozostałość procesu   fermentacyjnego, co cieszy niektórych smakoszy.
- napój można spróbować używając do tego celu czystej łyżki (stwierdzamy czy jest dojrzały)
- przefiltruj dojrzały napój przy pomocy filtra do kawy i przechowuj w lodówce (jeśli nie jest chłodzony, tworzą się   szybko skazy, które ogrniczją jego spożywanie, gdy skazy się pojawią należy ponownie przefiltrować napój)
- myj (płukaj) grzyb letnią wodą, usuń wszystkie brązowe skazy
- przechowuj grzyb w słoiku napełnionym napojem tak aby był całkowicie pokryty, w taki też sposób możesz go   transportować.
- prowadź możliwie nieprzerwanie nową rundę produkcji

Grzyb zwykle pływa u góry słoja napełnionego cieczą . Odrastające części grzyba wypływają zawsze do góry i w ten sposób pogrubiają grzyb. W niedługim czasie staje się on na tyle gruby, że spada na dno słoja, następnie na powierzchni słoja tworzy się nowa kombucha. Najpierw jest zupełnie cienka, prawie przezroczysta. poczekać aż dojrzeje i przełożyć do osobnego słoja. Tym sposobem zyskujemy nowy grzyb co pozwoli nam zwiększyć produkcję napoju.

Ochrona przed pleśnią

Przed użyciem słoika zwilż jego nasadę octem, a jeśli mimo tego utworzy się pleśń, usuń ostrożnie warstwę płwającą na powierzchni grzyba przy pomocy dwóch widelców, a następnie dokładnie przepłukaj grzyb. Po tym zabiegu pozostaw go na noc w occie. Następnego dnia możesz go ponownie włożyć do herbaty. Płynu nie należy wylewać, ponieważ grzyb po octowej obróbce nadaje się do dalszego użycia.

Historia

Od średniowiecz grzyb herbaciany kombucha i powstający z niego napój znany jest w południowej Rosji i wschodnich Bałkanach jako pewnego rodzaju uniwersalny środek leczniczy, stosowany do wewnętrznego oczyszczania i regeneracji ciała. Pierwotnie pochodzi on z Azji wschodniej, gdzie były o nim wzmianki w II wieku przed Chrystusem. Podaje się do wiadomości, że w 414 roku naszej ery sprowadzono go z Chin do Japonii na wyraźne życzenie cesarza. Przez następne lata nie był znany nikomu, dopiero początkiem XX wieku został ponownie odkryty przez pewną japońską lekarkę na kaukazie, która przeprowadzała tam badania dotyczące długowieczności niektórych mieszkańców wsi. We wsi Karkasom znalazła szczególnie wielu starych, nadzwyczajnie rześkich, krzepkich ludzi, których wiek sięgał powyżej 100 lat ale w pełni zaangażowanych przy cięzkich pracach polnych w górach. Powodem dożycia tak wysokiego wieku przy zachowaniu pełnej witalności było spożywanie przez nich napoju z grzyba herbacianego. Lekarka ta zabrała grzyb do Japonii i ułatwiła jego produkcję i wytwarzanie z niego napoju. W ten sposób poprzez Filipiny dociera on do Europy.


GRZYBEK JOGÓW HINDUSKICH

Image

Grzybek ten posiada następujące właściwości lecznicze:

1. Reguluje przemianę materii.
2. Leczy choroby serca i naczyń wieńcowych, zawały, rozkłada       cholesterol w naczyniach tętniczych.
3. Leczy choroby wątroby, trzustki i śledziony.
4. Leczy choroby nerek i przewodu moczowego.
5. Leczy choroby dróg żółciowych, rozpuszcza kamienie żółciowe.
6. Leczy wszystkie choroby przewodu pokarmowego, wrzody  żołądka i dwunastnicy.
7. Wytwarza antybiotyki i leczy wszystkie stany zapalne.
8. Obniża i reguluje ciśnienie krwi.
9. Wstrzymuje wzrost komórek nowotworowych.
10. Reguluje stany zmęczenia i wyczerpania.
11. Hamuje proces starzenia się komórek.
12. Posiada wszystkie niezbedne do życia witaminy.

 

Sposób użycia dla jednej osoby

2 łyżeczki tego grzybka w słoiku zalać 0,25l mleka nie gotowanego. Po 24 godzinach przecedzić przez niemetalowe sitko i mieszać niemetalową łyżeczką. Mleko wypić, a grzybek na sitku dobrze wypłukać pod bieżącą zimną wodą aż będzie biały i podobny do gotowanego ryżu. Grzybek zalać ponownie świeżym mlekiem na następne 24 godziny. Słoik nakryć gazą i przechowywać w temperaturze pokojowej.

Uwagi

Grzybek nie wypłukany po 24 godzinach i nie zalany mlekiem traci swoje właściwości i ginie, a zdrowy grzybek po 17 dniach podwaja się i można odstąpić go innej osobie. Jeżeli nie pije się tego napoju, należy codziennie zalewać go nowym mlekiem (tyle mleka aby grzybek lekko pływał). Mleko zmieniamy codziennie.

Sposób kuracji

Pić mleko przez 20 dni bez przerwy, najlepiej przed snem. Następnie zrobić 10 dni przerwy i znów pić przez 20 dni. W razie potrzeby kurację przeprowadzić kilkakrotnie. Ten skuteczny środek leczniczy zasługuje na uznanie i rozpowszechnianie.

Historia

Jak głosi pewna historia GRZYBEK MNICHÓW TYBETAŃSKICH przywiózł do Polski profesor Politechniki Gliwickiej, który przez 5 lat przebywał w Indiach. Tam ciężko chorował na raka wątroby, został całkowicie wyleczony tym grzybkiem przez mnicha tybetańskiego. Odjeżdżając do Polski otrzymał od niego szczep tego grzybka.



Shiitake beer - Piwo z shiitake
* ważone zgodnie z wieloletnią belgijską tradycją
* delikatny posmak grzybów shii-take
* zawartość alkoholu: 9% obj.


Agaricus blazei Murill

Grzyb Agaricus blazei Murill obok walorów smakowych zawiera składniki mające korzystny wpływ na organizm, między innymi:
1. włókna, które absorbują w jelitach cholesterol oraz substancje, które mogą wywoływać nowotwory
2. beta glukan, który poprawia funkcję układu immunologicznego (odpornościowego) poprzez stymulowanie makrofagów niszczących komórki nowotworowe, bakterie i pasożyty, pobudza tworzenie komórek NK niszczących komórki nowotworowe, pobudza apoptozę czyli umieranie komórek starych i chorych, pobudza syntezę TNF - substancji niszczących komórki nowotworowe
3. nienasycone kwasy tłuszczowe np. kwas linolenowy, który obinża stężenie cholesterolu i ciśnienie krwi

Kto korzysta najbardziej na spożywaniu ABM?
- osoby lubiące grzyby (ze względu na doskonały smak)
- osoby o obniżonej odporności na infekcje (zakażenia) np. cukrzycy i osoby leczone z powodu   choroby nowotworowej
- osoby narażone na promieniowanie ultrafioletowe, pole elektromagnetyczne oraz toksyczne   substancje chemiczne
- osoby zagrożone miażdżycą, intensywnie pracujące lub trenujące oraz narażone na stres


opracowano na podstawie książki
"THE AGARICUS BLAZEI MURILL NOTEBOOK" Stephen Black
 
Partnerem wortalu jest SPYRA - Laboratorium Grzybni. Copyright © 2004-2013