-
W niedzielę 27 maja zakończyło się doroczne święto producentów grzybów uprawnych Święto Pieczarki. Przez ostatni majowy weekend wiele się w sprawie promocji pieczarki działo. Najpierw specjaliści spotkali się na targach w Sielink...
-
W numerze 02/2007•Link Mushrooms to health – dr K. Szudyga TECHNOLOGIA PRODUKCJI • Efektywność wykorzystania podłoża fazy III – dr N. Sakson • Rasy pieczarki brązowej – dr N. Sakson • Portabella – dr K. Szu...
-
Święto Pieczarki 2007 na stronie internetowej.
P.S. Dział "WYSTAWCY" już uruchomiony.
WWW.SWIETOPIECZARKI.PL
DNI BRANŻOWE - SIELINKO( prezentacja firm, konferencja )piątek 25-go maja, godzina 14:00 (otwarcie Dni Branżowych...
-
Rolnik, który był także zatrudniony jako pracownik, może wybrać, czy
chce otrzymywać emeryturę z ZUS czy z KRUS. Nie wolno mu jednak
zmieniać później decyzji. („Rzeczpospolita” – Prawo co dnia , 9.05.07) ...
-
Jak podaje „Rzeczpospolita” – Prawo co dniaJuż tylko trzy tygodnie zostały rolnikom, którzy mają własną firmę, na złożenie do KRUS zaświadczenia z urzędu skarbowego o wysokości podatku dochodowego za 2006 r. Termin mija...
-
Na łamach "HASłA OGRODNICZEGO" (nr: 4/2007) ukazał się artykuł: "Możliwości wykorzystania grzybów z rodzaju Trichoderma". Niżej prezentujemy frangment tego materiału.Istotną rolę w kształtowaniu warunków wzros...
-
Prof. dr hab. Stanisław Kaniszewski (Instytut Warzywnictwa z Skierniewicach) pisze na łamach HASłA OGRODNICZEGO: "Produkcja warzyw w Polsce. Stan obecny i perspektywy".
Warzywa odgrywają bardzo ważną rolę w żywieniu człowieka, poniew...
-
Jak podaje "Rzeczpospolita" Rolnicy, którzy dostali zwrot składek z ZUS, nie muszą ich doliczać do ubiegłorocznego podatku – zdecydowało Ministerstwo Finansów. To zwiększa ich szansę na zachowanie po 30 czerwca b...
-
Grzyby. Od 8 lutego można kupić kolejną część kolekcji "Nowoczesna kuchnia polska Makłowicza i Bikonta". Tym razem mistrzowie polecają przepisy z grzybów. Znalazły się w niej polecane przez znanych smakoszy przepisy na dania z g...
-
Z okazjiŚwiąt WielkanocnychNajserdeczniejsze ŻyczeniaZdrowia, SzczęściaorazWszelkiej Pomyślności...
-
Święto Pieczarki to niezwykle cenna inicjatywa skierowana nie tylko do osób zainteresowanych szeroko pojętym rolnictwem, ale przede wszystkim do producentów oraz firm pracujących w branży pieczarkarskiej. Wydarzenie to, opócz cz...
-
więcej zdjęć >>TVN METEO wyemitowało program w "Maja w ogrodzie". Pani redaktor Maja była w Radzyniu w firmie Myszkowiec ( www.myszkowiec.pl ). Mowa oczywiście o pieczarkach, (promocja spożycia, przechowywanie, tec...
-
U.S.A. "To-Jo Mushrooms" (Mushroom News, March 2007)...
-
W numerze 01/2007• Europa da się lubić – dr K. Szudyga TECHNOLOGIA UPRAWY• Anaerobioza – dr K. Szudyga • Intensywna produkcja pieczarek, zielone pleśnie, zagniwanie podłoża – dr N. Sakson • Wpływ nawadniania upr...
-
Szanowni Państwo!Po raz kolejny Głos Wielkopolski, największy dziennik w Wielkopolsce, objął patronat medialny nad XIII Świętem Pieczarki w Wielichowie/2007. Z tej to okazji wydamy tradycyjnie dodatek tematyczny, w formie folderu branżowego, kt&oa...
-
{MOSIMAGE}„...stale rosnące wymagania rynku producentów pieczarek determinują firmę WOKAS do ciągłego doskonalenia swoich produktów, nieustannego poszukiwania optymalnych proporcji pomiędzy poszczególnymi parametrami okryw...
-
1st International Symposium of Edible and Medicinal Mushrooms and 2nd Meeting in the Biology of Edible and Medicinal Mushroomslistopad 2007Bahia Blanca, Argentyna ...
-
JAN SZTAUDYNGER : "Wojna grzybów" Pieśń pierwsza - BAL Cny grzybie borowiku, Ty jesteś jak zdrowie,Ile Cie cenić trzeba, ten tylko się dowie, Kto się struł innymi; dziś w całej ozdobieOpisuję Twą piękność, bo...
-
Łosoś w szpinakuSkładniki na 4 porcje:- filet z łososia (ok. 300 g)- 200 g pieczarek- 100 g szpinaku- 2 łyżki oleju sezamowego- sok z cytryny- 4 łyżki jogurtu naturalnego- po szczypcie: soli, świeżo zmielonego pieprzu, kurkumy, cukru trzcinowego...
-
Wołowina z grzybamiSkładniki na 4 porcje:- 50 g suszonych prawdziwków- 300 g polędwicy wołowej- 2 łyżki mąki ziemniaczanej- 4 łyżki oliwy- po szczypcie soli, cukru trzcinowego- po 2 szczypty pieprzu, słodkiej papryki- 2 łyżki sosu sojow...