REKRUTACJA PRZEDŁUŻONA |
|
Wydział Ogrodniczy Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszewskiego w Poznaniu ogłasza nabór na Studium Podyplomowe PRODUKCJA GRZYBÓW JADALNYCH I LECZNICZYCH.
Program Studium Podyplomowego
„Produkcja grzybów jadalnych i leczniczych” I semestr 1.Wprowadzenie - tematyka zajęć - program Studium Podyplomowego - cele i zadania - sprawy organizacyjne, regulamin Katedra Warzywnictwa Akademii Rolniczej w Poznaniu - dr hab. Krzysztof Sobieralski, prof. nadzw. 2. Systematyka i biologia grzybów Katedra Fitopatologii AR - prof. dr hab. Zbigniew Weber 3. Czynniki fizyczne i klimatyczne w uprawie grzybów Katedra Warzywnictwa AR - prof. dr hab. Marian Gapiński 4. Technika i organizacja produkcji grzybni grzybów uprawnych Wytwórnia Grzybni Pieczarek „Polmycel” - Sp. z o.o. - mgr Zofia Bednarek 5. Budowa i wyposażenie pieczarkarni, boczniakarni, laboratoriów produkujących grzybnię Katedra Warzywnictwa AR - dr hab. Krzysztof Sobieralski, prof. nadzw. 6. Podłoże do uprawy grzybów (pieczarka, boczniak, grzyby o właściwościach leczniczych Katedra Warzywnictwa AR - dr hab. Mirosława Ziombra, prof. nadzw., prof. dr hab. Marian Gapiński, dr Marek Siwulski 7. Ocena podłoża do uprawy grzybów: oznaczenie suchej masy i odczynu podłoża, oznaczenie zawartości amoniaku i makroskładników oraz zasolenia Katedra Nawożenia Roślin Ogrodniczych AR - prof. dr hab. Andrzej Komosa 8. Oznaczanie obecności nicieni w podłożu i okrywie Katedra Warzywnictwa AR - dr Marek Siwulski 9. Ocena okrywy: oznaczanie pojemności wodnej torfu, oznaczanie odczynu okrywy – krzywa neutralizacji Katedra Nawożenia Roślin Ogrodniczych AR - prof. dr hab. Andrzej Komosa 10. Zagrzybianie podłoża i rozwój grzybni. Prowadzenie uprawy pieczarki, boczniaka, grzybów o właściwościach leczniczych. Zbiór grzybów Katedra Warzywnictwa AR - prof. dr hab. Marian Gapiński, dr hab. Mirosława Ziombra, prof. nadzw., dr Marek Siwulski
Program Studium Podyplomowego
„Produkcja grzybów jadalnych i leczniczych” II semestr 1. Grzyby o właściwościach leczniczych. Charakterystyka gatunków, substancje czynne, zastosowanie w medycynie Grupa Kwieciński Jaworze - dr n. med. Adam Kwieciński 2. Czynniki wpływające na jakość grzybów Wyższa Szkoła Ekonomiczno-Humanistyczna Wydział Ogrodniczy w Skierniewicach - prof. dr hab. Józef Bąkowski 3. Likwidacja uprawy. Zabiegi ogólnohigieniczne. Środki dezynfekcyjne Instytut Warzywnictwa w Skierniewicach Pracownia Grzybów Uprawnych - doc. dr hab. Jan Szymański 4. Identyfikacja i charakterystyka chorób grzybów uprawnych Katedra Fitopatologii AR - prof. dr hab. Zbigniew Weber 5. Identyfikacja i charakterystyka szkodników grzybów uprawnych Katedra Entomologii AR - prof. dr hab. Barbara Wilkaniec 6. Metody zwalczania chorób i szkodników w uprawie grzybów (technika, środki bezpieczeństwa) Katedra Metod Ochrony Roślin AR - dr hab. Romuald Górski, Instytut Ochrony Roślin Poznań - doc. dr hab. Marek Tomalak 7. Przechowywanie i przetwarzanie grzybów. Zagrożenie mikrobiologiczne, i chemiczne w produkcji i obrocie grzybami uprawnymi Instytut Technologii Żywności Pochodzenia Roślinnego AR - dr hab. Wanda Woźniak, prof. nadzw. 8. Zastosowanie technologii informatycznych w systemach kierowania zakładami produkującymi grzyby uprawne oraz w kompostowniach Katedra Warzywnictwa AR - dr Włodzimierz Krzesiński 9. Marketing produktów ogrodniczych- grzybów uprawnych. problemy uprawy grzybów w Polsce i w Europie Instytut Warzywnictwa w Skierniewicach Pracownia Grzybów Uprawnych - dr Krystian Szudyga 10. Rola doradztwa w produkcji grzybów, błędy popełniane przez producentów podłoża i producentów grzybów Doradztwo w Produkcji Pieczarek Poznań - dr Nikodem Sakson 11. Ćwiczenia terenowe –zwiedzanie kompostowni oraz zakładów zajmujących się produkcją i przetwórstwem grzybów Katedra Warzywnictwa AR - dr hab. Krzysztof Sobieralski, prof. nadzw., dr Marek Siwulski |