Grzyby.Grzybnia.pl Grzyby.Grzybnia.pl

GRZYBY

GRZYBNIA

PIECZARKI

BOCZNIAKI

REKRUTACJA PRZEDŁUŻONA Drukuj Email
03 listopada 2005, autor: Redakcja
ImageWydział Ogrodniczy Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszewskiego w Poznaniu ogłasza nabór na Studium Podyplomowe PRODUKCJA GRZYBÓW JADALNYCH I LECZNICZYCH.

  • REKRUTACJA PRZEDŁUŻONA ZOSTAŁA DO GRUDNIA 2005
  • PIERWSZY ZJAZD: STYCZEŃ 2006
  • szczegółowe informacje na temat studium podyplomowego ...
  • informacje i zgłoszenia: Katedra Warzywnictwa: tel: 061/ 848 7975, 848 7966

Program Studium Podyplomowego
 „Produkcja grzybów jadalnych i leczniczych”
I semestr

1.Wprowadzenie

- tematyka zajęć
- program Studium Podyplomowego
- cele i zadania
- sprawy organizacyjne, regulamin   
Katedra Warzywnictwa Akademii Rolniczej w Poznaniu - dr hab. Krzysztof Sobieralski, prof. nadzw.

2. Systematyka i biologia grzybów
    Katedra Fitopatologii AR -  prof. dr hab. Zbigniew Weber

3. Czynniki fizyczne i klimatyczne w uprawie grzybów
 
    Katedra Warzywnictwa AR - prof. dr hab. Marian Gapiński

4. Technika i organizacja produkcji grzybni grzybów uprawnych   

    Wytwórnia Grzybni Pieczarek „Polmycel” - Sp. z o.o. - mgr Zofia Bednarek

5. Budowa i wyposażenie pieczarkarni, boczniakarni, laboratoriów produkujących grzybnię   

    Katedra Warzywnictwa AR - dr hab. Krzysztof Sobieralski, prof. nadzw.

6. Podłoże do uprawy grzybów (pieczarka, boczniak, grzyby o właściwościach leczniczych   

    Katedra Warzywnictwa AR - dr hab. Mirosława Ziombra, prof. nadzw., prof. dr hab. Marian Gapiński, dr Marek Siwulski

7. Ocena podłoża do uprawy grzybów: oznaczenie suchej masy i odczynu podłoża, oznaczenie zawartości amoniaku i makroskładników oraz zasolenia  

    Katedra Nawożenia Roślin Ogrodniczych AR - prof. dr hab. Andrzej Komosa

8. Oznaczanie obecności nicieni w podłożu i okrywie

    Katedra Warzywnictwa AR - dr Marek Siwulski

9. Ocena okrywy: oznaczanie pojemności wodnej torfu, oznaczanie odczynu okrywy – krzywa neutralizacji   

   Katedra Nawożenia Roślin Ogrodniczych AR - prof. dr hab. Andrzej Komosa

10. Zagrzybianie podłoża i rozwój grzybni. Prowadzenie uprawy pieczarki, boczniaka, grzybów o właściwościach leczniczych. Zbiór grzybów   

   Katedra Warzywnictwa AR - prof. dr hab. Marian Gapiński, dr hab. Mirosława Ziombra, prof. nadzw., dr Marek Siwulski   


Program Studium Podyplomowego
„Produkcja grzybów jadalnych i leczniczych”
II semestr

1. Grzyby o właściwościach leczniczych. Charakterystyka gatunków, substancje czynne, zastosowanie w medycynie   
   Grupa Kwieciński Jaworze - dr n. med. Adam Kwieciński

2. Czynniki wpływające na jakość grzybów   
   Wyższa Szkoła Ekonomiczno-Humanistyczna
   Wydział Ogrodniczy w Skierniewicach - prof. dr hab. Józef Bąkowski


3. Likwidacja uprawy. Zabiegi ogólnohigieniczne. Środki dezynfekcyjne   

   Instytut Warzywnictwa w Skierniewicach Pracownia Grzybów Uprawnych - doc. dr hab. Jan Szymański

4. Identyfikacja i charakterystyka chorób grzybów uprawnych    

    Katedra Fitopatologii AR - prof. dr hab. Zbigniew Weber   

5. Identyfikacja i charakterystyka szkodników grzybów uprawnych

    Katedra Entomologii AR - prof. dr hab. Barbara Wilkaniec

6. Metody zwalczania chorób i szkodników w uprawie grzybów (technika, środki bezpieczeństwa)   

    Katedra Metod Ochrony Roślin AR - dr hab. Romuald Górski,
    Instytut Ochrony Roślin Poznań - doc. dr hab. Marek Tomalak


7.
Przechowywanie i przetwarzanie grzybów. Zagrożenie mikrobiologiczne, i chemiczne w produkcji i obrocie grzybami uprawnymi   
   Instytut Technologii Żywności Pochodzenia Roślinnego AR - dr hab. Wanda Woźniak, prof. nadzw.

8. Zastosowanie technologii informatycznych w systemach kierowania zakładami produkującymi grzyby uprawne oraz w kompostowniach   

    Katedra Warzywnictwa AR - dr Włodzimierz Krzesiński

9. Marketing produktów ogrodniczych- grzybów uprawnych. problemy uprawy grzybów w Polsce i w Europie   

    Instytut Warzywnictwa w Skierniewicach Pracownia Grzybów Uprawnych - dr Krystian Szudyga

10. Rola doradztwa w produkcji grzybów, błędy popełniane przez producentów podłoża i producentów grzybów
   
    Doradztwo w Produkcji Pieczarek Poznań - dr Nikodem Sakson

11. Ćwiczenia terenowe –zwiedzanie kompostowni oraz zakładów zajmujących się produkcją i przetwórstwem grzybów   

    Katedra Warzywnictwa AR - dr hab. Krzysztof Sobieralski, prof. nadzw., dr Marek Siwulski
 

Polecamy

 

 

 

 

WORTAL - Grzyby.Grzybnia.pl
DODAJ SWOJĄ FIRMĘ DO BAZY FIRM
Partnerem wortalu jest SPYRA - Laboratorium Grzybni. Copyright © 2004-2018